Med markant interesse for dyrkning af melkartofler ikke mindst fra det sjællandske område ser Lau Hvid Hansen optimistisk på det kommende fabriksprojekt. Derfor udsættes fristen for tilsagn i otte dage.
Interessen for at være en del af et eventuelt nyt projekt med opførelsen af en kartoffelmelsfabrik er så stor, at initiativtagerne har valgt at forlænge fristen for tilsagn som dyrker og anpartshaver fra den 1. til på torsdag den 8. oktober.
Ikke mindst har interessen her tæt ved afgørelsen af projektets skæbne været stor blandt planteavlere på Sjælland og Sydhavsøerne. Flere har allerede indsendt tilsagnsblanketten, og fra andre potentielle kartoffeldyrkere har der været udtrykt ønske om at høre mere om projektet og vilkårene, inden de vil tage beslutningen om at være kartoffeldyrker. Derfor er der i denne uge blevet afviklet informationsmøder både hos VKST i Sorø og for andre 30-40 interesserede planteavlere i Vordingborg.
- Vi har fået mange positive tilkendegivelser fra øst for Storebælt, og håber også, at flere fynboer kommer ud af busken, lyder en kraftig opfordring fra gårdejer Lau Hvid Hansen, Hårslev, der er bestyrelsesmedlem i selskabet bag projektet, K&H Fyn ApS.
Måske på Sjælland
Målet er tilsagn om et dyrkningsareal på mindst 6.500 hektar melkartofler, før projektet med opførelsen af kartoffelmelsfabrikken kan blive en realitet. Og med den store østlige interesse afviser de fynske initiativtager ikke en placering på den anden side af Storebælt.
Efter den 8. oktober vil bestyrelsen gøre tilslutningen op, og derudfra beslutte, hvorvidt der kan arbejdes videre med planerne. I givet fald vil alle nye tilmeldte dyrkere blive kontaktet for indbetaling af kapitalandelen på 10.000 kroner til forundersøgelserne og med en indkaldelse til en ekstraordinær generalforsamling senere på efteråret.
- Derfor er det sidste chance for at blive en del af det spændende projekt, der giver mulighed for at tilføje en højværdiafgrøde i sit sædskifte, understreger Lau Hvid Hansen.
Ideen til dyrkningen af kartofler og hestebønner til stivelse og protein blev skabt af Centrovice for godt to år siden. Siden er hestebønnerne taget ud af projektet, hvor der samlet set budgetteres med anlægsudgifter på 570 millioner kroner.
I første runde i 2018 meldte 47 fynske dyrkere sig som anpartshavere, og for at nå arealet på mindst 6.500 hektar forventes omkring 150 interesserede landmænd at skulle give tilsagn.