Flere eksperter er i enige i, at der er brug for udvikling af ny teknologi, hvis landbruget skal reducere udledningen af klimagasser i fremtiden. Fra Landbrug & Fødevarer er ny teknologi sågar et krav, hvis målet om klimaneutralitet inden 2050 skal nås.

Nu melder en ny, dansk fond sig på banen. Den er klar til at investere i nogle af de virksomheder, som kan lave nogle af de klimaløsninger inden for landbruget, som der er brug for. Fonden har fået navnet »The European Bioeconomy Fund«, og den skal drives af kapitalfonden JBI Equity og den danske klyngeorganisation Agro Business Park, der har hovedkontor i Viborg. Organisationen vejleder blandt andet iværksættere og virksomheder med fokus på fødevarer og bioøkonomi.

I alt 250 millioner kroner skal fonden være på, og omkring 70 procent af dem skal investeres i danske virksomheder.

- Vi regner med at være oppe at køre enten i tredje eller fjerde kvartal i år. I slutningen af året er vi i hvert fald oppe at køre, siger Kristian Bennetsen, direktør og partner, JBI Equity til Effektivt Landbrug.

Spørgsmål om hvem der hopper på

Han forklarer, at man lige nu er i en fase, hvor man forsøger at tiltrække såkaldte institutionelle investorer, som dækker over pensionsselskaber, forsikringsselskaber, banker med mere.

- De er lige nu ved at tygge sig igennem vores datarum, hvor blandt andet hele vores business-plan ligger. Det er en plan, som er klar til »execution« (udførelse, red.), så lige nu er det bare et spørgsmål om, hvem der hopper på. Men det her kommer til at ske, siger Kristian Bennetsen.

Han fortæller, at fonden nu er meget tæt på at være en realitet fire år efter, at emnet første gang kom op over en kop kaffe med direktøren i Agro Business Park, Lars Visbech Sørensen.

- Vi har holdt dialogen kørende siden, om hvordan vi kan være med til at starte et miljø op blandt alle de her virksomheder, som bobler op, og som blandt andet kommer ude fra universiteterne.

- Når de virksomheder skal springe over og blive rigtig kommercielle, så mangler de ofte noget. Og det er her, at den her fond kommer ind i billedet, siger Kristian Bennetsen.

Han forklarer, at det vil være et sted mellem et par hundredtusinder euro op til tre millioner euro, som der vil blive investeret i de enkelte virksomheder. Typisk vil investeringen ligge på et sted mellem én eller to millioner euro.

Ser gode muligheder for afkast

Ifølge Kristian Bennetsen kan det dog vise sig at være rigtig gode investeringer.

- Nu er min mavefornemmelse, at vi har lavet en fond og en strategi, som er rigtig attraktiv. Den her fond falder jo rigtig meget ind i den grønne værdikæde, og det her med at reducere udledningen af CO2 og FN’s Bæredygtighedsmål.

- Den her sektor er jo præcis den, som kan give en rigtig stor »impact« i CO2-reduktion og på bæredygtighed. De nye teknologier, som kommer ind, gør jo, at det hele bliver noget mere effektivt, siger han, og fortæller, at mange af de store potentielle investorer netop lige nu netop kigger efter det grønne område for at finde et sted for at hente et afkast.

Manger det kommercielle aspekt

I en pressemeddelelse fra parterne bag den nye fond, lyder fra Agro Business Park, at man hver dag møder nye iværksættere og teknologier, der arbejder inden for dette område og har fremtidens løsninger.

- Imidlertid mangler flere af disse virksomheder kapital til at udvikle og realisere disse løsninger. Derfor er det naturligt, at vi i Agro Business Park vil bruge vores netværk til at matche de gode ideer og investeringscases med investorer.

- Men vi mangler stadig det kommercielle aspekt i at bringe innovationen på markedet, og det er her, The European Bioeconomy Fund vil fokusere på at hjælpe de innovative virksomheder med at slå igennem på markedet, fortæller Lars Visbech Sørensen.

Seges: Ny fond er stærkt bidrag til klimaudfordringerne

Ejnar Schultz, direktør i Seges og medlem af direktionen i Landbrug & Fødevarer, glæder sig over, at en ny fond målrettet vil investere i løsninger i landbrugsteknologi og bioøkonomi.

- En af de sværeste og mest påtrængende aktuelle udfordringer er, hvordan vi bremser udviklingen i temperaturen, altså klimaudfordringen. Her kan landbrugssektoren blandt andet bidrage med grønne energi-løsninger, som kan erstatte fossile brændstoffer. Men alle erkender, at det er umuligt at komme i mål – hvad enten det er med de store, radikale løsninger eller løsninger i mindre skala, uden investeringer i udvikling af viden og teknologi. Derfor er det nye fondsudspil et virkeligt stærkt bidrag, siger Ejnar Schultz, direktør i Seges.

Ejnar Schultz nævner, at der blandt andet allerede findes et hav af bæredygtige løsninger i landbruget. For eksempel SkyClean-teknologien, hvor halm kan indgå i produktionen af grønt flybrændstof. Han nævner også udviklingen inden for bioøkonomi, hvor den cirkulære tankegang for alvor er i spil med at udnytte ressourcer fra landbrug til alt fra fødevarer, foder og ingredienser til energi.

- Vi tror i landbruget på, at vi får en stærkere udvikling, hvis vi samler parter og forskellige kompetencer om at skabe disse løsninger, så vi sikrer, at vi får skalerbare løsninger, der kan anvendes i praksis, siger Ejnar Schultz om den nye fond.