Paradentose, også kaldet »de løse tænders sygdom«, er en betændelsestilstand i vævet omkring tænderne. Sygdomsprocessen starter med dannelsen af plak, som er en blanding af bakterier, foderrester og spyt på tændernes overflade.

Hvis denne ikke fjernes, bliver den med tiden til tandsten. Tandsten giver anledning til tandkødsbetændelse, som kan sprede sig herfra ned til tandlommen og videre til knoglen. Knoglen ædes langsomt op, og til sidst løsner tanden sig.

I starten kan tandkødsbetændelsen være lokal, omkring én tand eller et par tænder, men ofte vil flere tænder med tiden blive ramt.

Flere undersøgelser angiver, at over 60 procent af alle hunde og katte lider af paradentose. Nogle racer rammes i højere grad end andre. Blandt hundene er det de mindste hunderacer, som tidligt får tandsten og dermed også paradentose. Hos kattene ses sygdommen ofte hos persere, abyssiniere og siamesere.

Behandling i fuld narkose

Som hos mennesker behandles paradentose hos hund og kat ved at rense tandkødslommerne for bakterier. Denne form for behandling foregår altid i fuld narkose, og må ofte udføres flere gange om året, hvis sygdommen er fremskreden. I nogle tilfælde må tænder, der har mistet fæstne, opereres ud.

Det er vigtigt, at lade dyrlægen tjekke hunden eller kattens tænder mindst én gang årligt, så man kan være på forkant med sygdommen.

Hvis tandlommerne ikke er så dybe, kan hyppige tandrens samt forebyggende tiltag som tandbørstning og anvendelse af mundgel bremse udvikling af sygdommen. Så kan tandkødet måske igen få fæste til tandroden. Den mistede kæbeknogle kan derimod ikke reddes, og derfor er det vigtigt at finde problemet og behandle det så tidligt som muligt.

Gode tandpastaer med smag

Det, man selv kan gøre, er at lære sin hund eller kat at få børstet tænder. Tandbørstning fjerner bakteriebelægninger på tænderne og holder tandkødet sundt og rask.

Brug aldrig tandpasta beregnet til mennesker, da de indeholder fluor og er for hårde ved en hundemave. Der findes mange gode tandpastaer til hund og kat – nogle endda med lever- eller kyllingesmag.

Som med al anden træning: Start med at vænne hunden eller katten til tandbørstning langsomt. Lad den smage på tandpastaen, inden der forsøges med tandbørsten. Vælg en tandbørste med bløde børster og en størrelse, der passer til dyrets mund.

Der findes mange fine videoer på nettet, som demonstrerer tandbørstningsteknikker. God fornøjelse.