Grønt lys til renovering på Vestermølle

Vestermølle Møllelaug ved Skanderborg Sø har fået grønt lys til at renovere og nyindrette sin 500 kvadratmeter store hovedbygning.

Møllelauget har fået museumsnestor, professor Flemming Just, Ribe, (til venstre) og seniorrådgiver Henning Otte Hansen, ph.d., Københavns Universitet, med på holdet, der skal udvikle Projekt Fællesskabs-Danmark på Vestermølle.

Fredningsnævnet har godkendt Vestermølle Møllelaugs omfattende renoveringsprojekt af hovedbygningen på Kultur-, Aktivitets-, Oplevelses- og Formidlingscenter Vestermølle ved Skanderborg Sø, lyder det i en pressemeddelelse fra Vestermølle Møllelaug. Skanderborg Kommune har desuden givet sin formelle godkendelse via byrådet.

Derudover, som led i udviklingsplanerne, er Maria Ammitzbøll blevet ansat som daglig leder. Hun har netop afsluttet en niårig åremålsstilling som administrationschef ved Det Jyske Musikkonservatorium og driver sammen med sin mand et islænderstutteri nær Vestermølle.

Møllelauget står bag udviklingen af udstillingen »Projekt Fælles«, som skildrer Danmarks vej fra analfabetisme og ophævelsen af stavnsbåndet i 1788 til det moderne velfærdssamfund. Udstillingen etableres i Vestermølles 500 kvadratmeter store, bevaringsværdige hovedbygning.

Museumsnestor, professor Flemming Just fra Ribe, og seniorrådgiver Henning Otte Hansen, ph.d. fra Københavns Universitet, bidrager som faglige konsulenter. Projektet har opnået godkendelse fra både Fredningsnævnet og Skanderborg Byråd i november.

Den økonomiske basis for renovering og nyindretning er sikret gennem flere års opsparing samt bidrag fra privatpersoner, foreninger og fonde. Hovedsponsoren er Realdania, og rådgivningen varetages af Exner Arkitektur.

Anders Nielsens udvikling af dansk landbrug

Udstillingens kerne bliver andelspionéren Anders Nielsen (1859-1928) og hans hustru Kirstines arbejde. Anders Nielsen spillede en central rolle i udviklingen af dansk landbrug, planteforædling, eksport og finansiering. Han var blandt andet med til at etablere Andelsbanken og Jydsk Andels Foderstof, som i dag er dele af Nordea og DLG.

Projektet udforsker historiske sammenhænge mellem andelsbevægelse, industri og Danmarks politiske udvikling fra Grundloven i 1849 til nutidens velfærdssamfund. Et mødelokale udsmykkes med satiretegninger af Jens Julius Hansen, og der produceres film om både Anders Nielsen og Jens Julius.

Vestermølle har årligt op mod 150.000 besøgende og tilbyder guidede rundvisninger med fortællinger om lokal- og danmarkshistorie.

Renoveringen af hovedbygningen afslutter 20 års arbejde med at forvandle området til et besøgscenter – en investering på 50 millioner kroner.

Læs også