Jubilæumsshow i Fyns Western Club

Det er i år 30 år siden, at Fyns Western Club blev stiftet. Med rekordstor tilslutning blev jubilæet forleden fejret med et forrygende stævne på Midtfyn for deltagere fra hele landet.

Ryttere iklædt cowboyhatte, cowboystøvler og chaps, der med én hånd i den lange løse tøjler gennemfører udfordrende forhindringer og øvelser på heste med smukt dekorerede showtrenser og cowboysadler.

Det er uden tvivl en ny verden indenfor hestesporten, der mødte os, da der forleden blev afholdt Show4Fun i Fyns Western Club.

Et stævne der afholdes en gange årligt den tredje weekend i september, og som netop i år har vist sig at være et rekordstort stævne for klubben.

Næstformand og show manager for dagens stævne Vibeke Schou er helt blæst bagover af den overvældende opbakning og tilslutning, der er til årets traditionsrige All-Breed Western-stævne i Fyns Western Club. For særligt i år har stævnet en ekstra stor betydning, idet klubben i den forholdsvis lille sport kan fejre 30-års jubilæum.

- Vi har 37 deltagere og i alt 13 discipliner, hvilket giver i alt 140 starter. Det er dermed også et af de største stævner, som klubben har været vært for. Med hele 55 sponsorer har vi også 110 gaver til de placerede i klasserne, lyder det fra en meget taknemmelig og nærmest rørt næstformand, der sidder i klubbens showudvalg sammen med Lisa Andreasen og Lena Schou.

Lille sport – stor passion

Den fynske klub har ikke et egentligt tilholdssted, men klubben booker sig ind hvor som helst, når der afholdes træning, kurser, stævner eller andre fælles arrangementer som dette års jubilæumsshow, der blev afholdt under fine faciliteter på den store udendørs bane hos Kellerup Rideklub i Ringe.

- Selv har jeg været med i klubben de sidste 10 år, fortæller Vibeke Schou, der oprindeligt kommer fra den almindelige dressurridning, men blev fuldstændig grebet af western-ridning, da hun overværede et show på dyrskuet.

Vibeke Schou lægger ikke skjul på, at hun siden er blevet fuldstændig bidt at sporten, der på landsplan stadig er meget lille.

- Det er generelt nogle meget cool heste, der går western. De er meget disciplinerede, hvilket de også skal være, når vi rider med de lange tøjler, og så er de normalt ikke så store og tunge, da det så kan være sværere at få dem rundt på banen, forklarer hun nærmere.

Ifølge Vibeke Schou er det foreningerne for Painthorses og Quarterhorses, der er de store i sporten. Den fynske western klub er under All-Breed, hvilket betyder, at alle kan være med uanset hesteracen. Så har man for eksempel en Dansk Varmblod, er det stadig muligt at deltage i begynderklasserne, hvis man har mod på at prøve disciplinen af.

En sport for alle

Der er er tale om en sport, hvor børn og voksne konkurrerer mod hinanden, og ved det aktuelle jubilæumsstævne kunne Vibeke Schou fortælle, at yngste deltager var 3 år, mens den ældste var over 70.

- Der er et stort fællesskab i sporten. En hjælpsomhed og et sammenhold, som vi værdsætter rigtigt højt. Du kan næsten se, hvordan stævnedeltagerne hjælper hinanden, uanset hvor godt de kender hinanden, lyder det fra næstformanden, der kigger op mod banen, hvor tre ryttere hurtigt sprang til for at hjælpe, da en fjerde manglede sit stævnenummer kort før start.

Fyns Western Club tæller normalt 30 faste medlemmer, men antallet stiger som regel i forbindelse med stævnerne, idet det er billigere at deltage, hvis man er medlem af klubben.

- Mange kommer også, selvom de ikke er medlem. Det kræver ikke et medlemskab for at deltage. Vores aktiviteter er for alle – også uafhængigt af, hvilken hest man har, forklarer Vibeke Schou, der uddyber nærmere, at stævnerne deles op i tre divisioner: begyndere, øvede og open, hvor open er klasserne for de erfarne og de professionelle.

Opdelingen i divisioner betyder, at begyndere ikke skal konkurrere mod de øvede, så nye ryttere ikke mister modet fra start.

- Vi får alle med, understreger Vibeke Schou, der påpeger, at der ikke er krav i klasserne for begyndere og øvede i forhold til påklædning og udstyr. Så udstyret skal der ikke investeres, hvis man bare vil prøve sporten af.

Dressur var for kedeligt

Anne-Kathrine Binau Ditlevsen fra Ullerslev har redet western i seks år.

- Jeg synes, dressur var lidt kedeligt, lyder det fra den erfarne rytter, der klarer sig godt i western-disciplinen, selvom hendes Tinker »Søfryd Pelle« er af lidt tungere race, og kan give lidt flere udfordringer.

Også Benedikte Nielsen fra Davinde har redet almindeligt spring og dressur frem til 2010, hvorefter hun siden har elsket sin western-ridning, da først hun havde omstillet sig til den mere løse ridestil.

- Man arbejder på en anden måde med hestene, påpeger Benedikte Nielsen, der under jubilæumsstævnet solgte ud af rideudstyret, da hun mistede hendes western-hest tidligere på året.

- Drømmen er da, at jeg fortsat kan ride western indimellem, men måske på en lånt hest, lyder det fra Benedikte Nielsen.

Fem DM-titler

Susanne Vestergaard og den 5-årige vallak Dots Amazing Sense havde taget turen helt fra Bramming til Ringe, selvom det i Susannes øjne blot er en lille smuttur.

- Jeg har været med før. Det er et hyggeligt stævne, så jeg tager gerne turen til Fyn. Jeg deltager i stævner i hele landet og også i Tyskland, fortæller Susanne Vestergaard, der også avler Painthorses.

- Jeg har altid været fascineret af heste, men det var i 2005, at jeg for alvor kom ind i Paint-verdenen. Siden har jeg selv avlet to hopper, som jeg nu også er begyndt at få føl på, lyder det fra Susanne Vestergaard der påpeger, at avlen af Paint-horses i Danmark er med helt i top i Europa.

- Mange danskavlede Paint-horses sælges ud i verden, forklarer den erfarne western-rytter, der ikke har mindre end fem DM-titler i bagagen med hendes tidligere western-hest.

Læs også