7 ud af 10 danskere spiser altid risalamande juleaften

Langt størstedelen af danskerne spiser risalamande til dessert juleaften. Men faktisk spiser de fleste – især unge danskere, primært den søde, flødeholdige juledessert for at være med i legen om mandelgaven.

December rimer på julehygge, traditioner og god mad, og fællesnævneren for julegodterne er, at mange af dem indeholder piskefløde. Ikke mindst den traditionsbundne juledessert risalamande. Igen i år har Arlas produktion af risalamande nået rekordhøjde. Men det er ikke blot produktionstallene, der er bemærkelsesværdige.

En ny befolkningsanalyse foretaget for Arla afslører nemlig spændende indsigter om danskernes juletraditioner og forbrug af risalamande. Her svarer 72 procent af danskerne, at de altid spiser risalamande juleaften, mens 17 procent siger, at de som regel spiser risalamande juleaften.

Danskerne angiver, at de primære årsager til at spise risalamande er, at det er en tradition, at de kan lide smagen og for at vinde mandelgaven. Hele tre ud af fire danskere, der spiser risalamande juleaften angiver, at de gør det, fordi det er en tradition, mens ligeså mange siger, at de synes, det smager godt.

Men des yngre man er, des mere spiser man risalamande for at vinde mandelgaven. Blandt de unge 18-29-årige siger hele 4 ud af 10, at de spiser risalamande, fordi de gerne vil have fingre i gaven, mens det blandt de ældre 60-75-årige kun gælder for hver tiende.

Gang i gryderne på Slagelse Mejeri

Ikke desto mindre finder juleklassikeren vej til de danske ganer. Det kan mærkes på Slagelse Mejeri, som igen i år har travlt med at producere risalamande til de julehungrende danskere.

- Vi er stolte over at levere denne ikoniske juledessert til danskernes julebord, og det er meget tilfredsstillende, at vi igen i år kan melde om rekordhøje produktionstal allerede ugen op til jul. Indtil videre i år har vi produceret 1.471.000 kg sammenholdt med de seneste år, hvor år 2021 med 1.353.000 kg har været vores rekordår indtil nu, siger Ole E. Hansen, mejeridirektør på Slagelse Mejeri.

I den mest travle periode mellem ugerne 34 og 52 bliver der i døgndrift produceret 25-30 ton risalamande om dagen på Arlas mejeri i Slagelse.

Læs også