bannerPos

- Gør man som man plejer, får man samme resultat som man plejer

400 mennesker var samlet til Agri Nord Kongres i tirsdags. Et af kvægemnerne var »spild«. (Foto: Tenna Bang)

Tenna Bang

Journalist
08-02-2019 11:00
Hvis man finder »spildet« i sin produktion og gør noget ved det, kan man forbedre sin bundlinje, mener en kvægrådgiver.

Der var fokus på at komme fra »spild« til handling, da Agri Nord fornyelig holdte kongres.

- Spild er alt det, der tilføjer omkostninger eller koster tid uden at skabe værdi, sagde Jørgen Aagreen, kvægrådgiver i KvægXperten.

Spild kan være overproduktion. At producerer flere kvier end man skal bruge.

- Det koster omkring 11.000 kroner at producere en kvie, og det er kun de seneste år i har fået pengene hjem igen ved eksport, sagde Jørgen Aagreen.

Spild er mange ting

Der er flere typer spild; transport, hvor er ensilagestakkene og siloerne placeret i forhold til hvor man skal bruge dem. Ventetid; Hvor er det udstyr man skal bruge?

- Hvis kosten står i den ene ende af stalde, og det er i den anden ende man skal bruge den. Det lyder som en lille ting, men det er også spild, forklarede Jørgen Aagreen.

Han lagde også vægt på, at der kan være spil i forbindelse med udtagning af ensilagestakke, spild i forbindelse med fejl, hvor en medarbejder for eksempel tager foder fra en forkert silo eller foderet ikke blandes ordentligt.

- Spild kan også være overforædling. Vi toastede hestebønnerne og fandt senere ud af, at det ikke er nødvendigt, man kan sige at vi ville gøre det for godt, men det er også spild, lød det.

Uudnyttet viden

Jørgen Aagreen oplever også spild i forbindelse med uudnyttet viden. Langt hovedparten af hans kunder vælger sojaskrå frem for rapsskrå i foderrationen til køerne.

- Og det kan også være spild, da forsøg viser at køerne malker lige godt på det ene frem for det andet, lød det.

Ensilage, som bliver skålagt, snittet, kør hjem, kørt sammen, dækket til og som ender på møddingen og bliver kørt i marken igen, bude fra start have blevet i marken, mener Jørgen Aagreen, for alle led fra det er skårlagt og til det er dækket til er spild.

Forbedre bundlinje

Han mener, der kan findes spild på alle bedrifter og at meget af dette spild er nemt at gøre noget ved.

- For gør man som man plejer, får man samme resultat som man plejer. I skal finde spildet i jeres produktion, så i kan forbedre jeres bundlinje, sagde Jørgen Aagreen og henviste blandt andet til de mange positive følgere der er ved, at ens køer også når til 6. laktation.

Spild kan reduceres med digitale værktøjer

Digitale værktøjer kan være med til at skabe overblik og reducerer spild på ens ejendom.

Læs med i Effektivt Landbrug i næste uge, hvor kvægrådgiver Alexia Laustsen, KvægXperten, giver eksempler på spild, som ved hjælp af digitale værktøjer er vendt til handling.

Fantastiske muligheder for nytænkning til den nye regering

Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

Start med at teste gradueret udsæd på to marker til efteråret

Planteavler Anders P. Møller begynder at kunne se resultater af sin graduering af udsæd og gødning. Præcisionsjordbrug er en disciplin, man hele tiden kan bygge ovenpå – jo flere data, man indsamler, jo mere kan man optimere udbyttet, fremhæver han.

Oplev USA fra New York til Orlando

På en spændende studietur fra 27. oktober til 6. november kan man se mange af USA’s højdepunkter på østkysten, besøge interessante landbrug samt maskinfabrikken i byen New Holland, som har lagt navn til det kendte mærke.

Æblehøst bliver langt under middel

Årets høst af danske æbler bliver nærmest katastrofal. I hvert fald hvis man skal tro flere avlere på Sjælland.

Danske Vandløb: For mange er fortsat med i vandområdeplaner

Antallet af vandløb, der indgår i vandplanerne i den kommende periode, er fortsat urealistisk højt, mener organisationen Danske Vandløb.

Høstoverblik: Godt i gang med høsten i hele landet

Mejetærskerne er i denne uge blevet luftet i vinterbyggen i alle landsdele. Effektivt Landbrug har bedt en række konsulenter fortælle, hvordan høsten er kommet fra start i deres område.

- Jeg kan blive nødt til at blive konventionel landmand igen

Hvis forslaget om at nedsætte den tilladte brug af konventionel gylle og halm bliver vedtaget i økobranchen, så overvejer den økologiske planteavler Klaus Aage Bengtson, som driver små 1.100 hektar, at vende tilbage til konventionel produktion. - Det vil virkelig være ærgerligt, hvis det her bliver hastet igennem. For det virker uigennemtænkt, siger han.

Så høstes der strandsvingel

Onsdag blev de første hektar strandsvingel høstet på Vestfyn. Og den er overraskende tør.

Case IH udfordrer til dyst i marken

Er du frisk på en udfordring, er Case IH klar til at komme forbi med deres Axial Flow-mejetærsker i håb om at kunne præstere lidt bedre, end hvad du selv kan. De udfordrer andre mejetærskere i spild, kernekvalitet og kapacitet.
Side 1 af 1586 (31720 artikler)Prev1234567158415851586Next