bannerPos

- Gør man som man plejer, får man samme resultat som man plejer

400 mennesker var samlet til Agri Nord Kongres i tirsdags. Et af kvægemnerne var »spild«. (Foto: Tenna Bang)

Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
08-02-2019 11:00
Hvis man finder »spildet« i sin produktion og gør noget ved det, kan man forbedre sin bundlinje, mener en kvægrådgiver.

Der var fokus på at komme fra »spild« til handling, da Agri Nord fornyelig holdte kongres.

- Spild er alt det, der tilføjer omkostninger eller koster tid uden at skabe værdi, sagde Jørgen Aagreen, kvægrådgiver i KvægXperten.

Spild kan være overproduktion. At producerer flere kvier end man skal bruge.

- Det koster omkring 11.000 kroner at producere en kvie, og det er kun de seneste år i har fået pengene hjem igen ved eksport, sagde Jørgen Aagreen.

Spild er mange ting

Der er flere typer spild; transport, hvor er ensilagestakkene og siloerne placeret i forhold til hvor man skal bruge dem. Ventetid; Hvor er det udstyr man skal bruge?

- Hvis kosten står i den ene ende af stalde, og det er i den anden ende man skal bruge den. Det lyder som en lille ting, men det er også spild, forklarede Jørgen Aagreen.

Han lagde også vægt på, at der kan være spil i forbindelse med udtagning af ensilagestakke, spild i forbindelse med fejl, hvor en medarbejder for eksempel tager foder fra en forkert silo eller foderet ikke blandes ordentligt.

- Spild kan også være overforædling. Vi toastede hestebønnerne og fandt senere ud af, at det ikke er nødvendigt, man kan sige at vi ville gøre det for godt, men det er også spild, lød det.

Uudnyttet viden

Jørgen Aagreen oplever også spild i forbindelse med uudnyttet viden. Langt hovedparten af hans kunder vælger sojaskrå frem for rapsskrå i foderrationen til køerne.

- Og det kan også være spild, da forsøg viser at køerne malker lige godt på det ene frem for det andet, lød det.

Ensilage, som bliver skålagt, snittet, kør hjem, kørt sammen, dækket til og som ender på møddingen og bliver kørt i marken igen, bude fra start have blevet i marken, mener Jørgen Aagreen, for alle led fra det er skårlagt og til det er dækket til er spild.

Forbedre bundlinje

Han mener, der kan findes spild på alle bedrifter og at meget af dette spild er nemt at gøre noget ved.

- For gør man som man plejer, får man samme resultat som man plejer. I skal finde spildet i jeres produktion, så i kan forbedre jeres bundlinje, sagde Jørgen Aagreen og henviste blandt andet til de mange positive følgere der er ved, at ens køer også når til 6. laktation.

Spild kan reduceres med digitale værktøjer

Digitale værktøjer kan være med til at skabe overblik og reducerer spild på ens ejendom.

Læs med i Effektivt Landbrug i næste uge, hvor kvægrådgiver Alexia Laustsen, KvægXperten, giver eksempler på spild, som ved hjælp af digitale værktøjer er vendt til handling.

Firmaer afholder »drop-in« maskindemonstrationer

Så er der mulighed for at afprøve den nye Fendt Vario 942 eller en Fendt Vario 724 i marken, samt se om Dal-Bo’s TriMax udfører et godt stykke arbejde i stubmarkerne.

Vinterklargøring af græsmarken

God overvintring af græsmarken afhænger både af vinteren og korrekt pleje i efteråret for at sikre en robust mark med potentielt højt udbytte til næste års græshøst.

Forbruget af zink er på rette vej

Seges Svineproduktion har i flere år haft fokus på at minimere forbruget af medicinsk zink med henblik på at finde alternative løsninger senest i 2022, når et forbud træder i kraft.

Fire nye traktorer fra John Deere

John Deere har udviklet fire helt nye traktorer i 6M-serien med højere niveauer af komfort, ydeevne, manøvredygtighed og udsyn.

Sima i nye klæder

Sima-udstillingen i Paris har ikke alene flyttet dato fra februar til november, men bliver også klædt i nye klæder fra 2020.

Lovende resultater med bæredygtig vandrensning

Virksomheden Envirolyte Technology står bag en naturlig vandrensningsløsning, der angiveligt viser positive resultater indenfor blandt andet tilvækst og fodereffektivitet i svineproduktionen.
Side 1 af 1634 (32666 artikler)Prev1234567163216331634Next