bannerPos

- Gør man som man plejer, får man samme resultat som man plejer

400 mennesker var samlet til Agri Nord Kongres i tirsdags. Et af kvægemnerne var »spild«. (Foto: Tenna Bang)

AF: TENNA BANG

REDAKTØR, LANDBRUGNORD
08-02-2019 11:00
Hvis man finder »spildet« i sin produktion og gør noget ved det, kan man forbedre sin bundlinje, mener en kvægrådgiver.

Der var fokus på at komme fra »spild« til handling, da Agri Nord fornyelig holdte kongres.

- Spild er alt det, der tilføjer omkostninger eller koster tid uden at skabe værdi, sagde Jørgen Aagreen, kvægrådgiver i KvægXperten.

Spild kan være overproduktion. At producerer flere kvier end man skal bruge.

- Det koster omkring 11.000 kroner at producere en kvie, og det er kun de seneste år i har fået pengene hjem igen ved eksport, sagde Jørgen Aagreen.

Spild er mange ting

Der er flere typer spild; transport, hvor er ensilagestakkene og siloerne placeret i forhold til hvor man skal bruge dem. Ventetid; Hvor er det udstyr man skal bruge?

- Hvis kosten står i den ene ende af stalde, og det er i den anden ende man skal bruge den. Det lyder som en lille ting, men det er også spild, forklarede Jørgen Aagreen.

Han lagde også vægt på, at der kan være spil i forbindelse med udtagning af ensilagestakke, spild i forbindelse med fejl, hvor en medarbejder for eksempel tager foder fra en forkert silo eller foderet ikke blandes ordentligt.

- Spild kan også være overforædling. Vi toastede hestebønnerne og fandt senere ud af, at det ikke er nødvendigt, man kan sige at vi ville gøre det for godt, men det er også spild, lød det.

Uudnyttet viden

Jørgen Aagreen oplever også spild i forbindelse med uudnyttet viden. Langt hovedparten af hans kunder vælger sojaskrå frem for rapsskrå i foderrationen til køerne.

- Og det kan også være spild, da forsøg viser at køerne malker lige godt på det ene frem for det andet, lød det.

Ensilage, som bliver skålagt, snittet, kør hjem, kørt sammen, dækket til og som ender på møddingen og bliver kørt i marken igen, bude fra start have blevet i marken, mener Jørgen Aagreen, for alle led fra det er skårlagt og til det er dækket til er spild.

Forbedre bundlinje

Han mener, der kan findes spild på alle bedrifter og at meget af dette spild er nemt at gøre noget ved.

- For gør man som man plejer, får man samme resultat som man plejer. I skal finde spildet i jeres produktion, så i kan forbedre jeres bundlinje, sagde Jørgen Aagreen og henviste blandt andet til de mange positive følgere der er ved, at ens køer også når til 6. laktation.

Spild kan reduceres med digitale værktøjer

Digitale værktøjer kan være med til at skabe overblik og reducerer spild på ens ejendom.

Læs med i Effektivt Landbrug i næste uge, hvor kvægrådgiver Alexia Laustsen, KvægXperten, giver eksempler på spild, som ved hjælp af digitale værktøjer er vendt til handling.

Noteringen falder igen-igen

Noteringen for slagtesvin falder igen med 30 øre, og er nu på 11,10 kroner, selv om coronanedlukningen af Europa ser ud til snart at være et overstået kapitel.

Nu skal der forskes i loftshøjden på svinetransporter

Lovgivningen kræver at smågrises velfærd tilgodeses - også under transport. Et af elementerne heri er loftshøjden i bilerne. Der eksisterer imidlertid ingen videnskabelig dokumentation for, hvad loftshøjde betyder for grisene. Det skal et nyt forskningsprojekt give viden om.

Helms forbereder generationsskifte

I løbet af de næste tre år vil der blive gennemført et generationsskifte hos Helms TMT, fortæller den nuværende frontfigus, Kristian Helms.

GPS skal guide til fleksibel naturpleje

60 kreaturer har fået GPS-halsbånd på for at hjælpe Landbrugsstyrelsen med at finde vej til mere fleksible og attraktive tilskudssystemer til naturpleje.

Fik minister i tale om §3-forbud og efterafgrødekrav

Fælles for §3-dyrkningsforbuddet og det fremrykkede efterafgrødekrav er, at nogle landmænd oplever det, som om de får en stor økonomisk øretæve og usikkerhed om fremtiden, lyder det fra SLF, der forleden gik til miljøministeren med urimelighederne.

Overvældende tilslutning til Hobro Dyrskue

Der er tilmeldt 34 katalognumre til den første digitale udgave af Hobro Dyrskue. - Det er helt overvældende, lyder det fra arrangørerne.

Den danske foodservicebranche er på vej tilbage

Salget af Arla Pro-produkter er fordoblet, siden coronakrisen var på sit højeste tilbage i marts måned, og de seneste to uger er efterspørgslen steget med 30 procent. Det vidner om en foodservicebranche, som er på vej tilbage, lyder det fra Arla Pro.

Sæd-smitte fra Mors 2 afkræftes

Analyse afkræfter, at sæd fra Mors 2 har været kilden til PRRS i to produktionsbesætninger.
Side 1 af 1852 (37032 artikler)Prev1234567185018511852Next