bannerPos

- Gør man som man plejer, får man samme resultat som man plejer

400 mennesker var samlet til Agri Nord Kongres i tirsdags. Et af kvægemnerne var »spild«. (Foto: Tenna Bang)

Tenna Bang

Journalist
08-02-2019 11:00
Hvis man finder »spildet« i sin produktion og gør noget ved det, kan man forbedre sin bundlinje, mener en kvægrådgiver.

Der var fokus på at komme fra »spild« til handling, da Agri Nord fornyelig holdte kongres.

- Spild er alt det, der tilføjer omkostninger eller koster tid uden at skabe værdi, sagde Jørgen Aagreen, kvægrådgiver i KvægXperten.

Spild kan være overproduktion. At producerer flere kvier end man skal bruge.

- Det koster omkring 11.000 kroner at producere en kvie, og det er kun de seneste år i har fået pengene hjem igen ved eksport, sagde Jørgen Aagreen.

Spild er mange ting

Der er flere typer spild; transport, hvor er ensilagestakkene og siloerne placeret i forhold til hvor man skal bruge dem. Ventetid; Hvor er det udstyr man skal bruge?

- Hvis kosten står i den ene ende af stalde, og det er i den anden ende man skal bruge den. Det lyder som en lille ting, men det er også spild, forklarede Jørgen Aagreen.

Han lagde også vægt på, at der kan være spil i forbindelse med udtagning af ensilagestakke, spild i forbindelse med fejl, hvor en medarbejder for eksempel tager foder fra en forkert silo eller foderet ikke blandes ordentligt.

- Spild kan også være overforædling. Vi toastede hestebønnerne og fandt senere ud af, at det ikke er nødvendigt, man kan sige at vi ville gøre det for godt, men det er også spild, lød det.

Uudnyttet viden

Jørgen Aagreen oplever også spild i forbindelse med uudnyttet viden. Langt hovedparten af hans kunder vælger sojaskrå frem for rapsskrå i foderrationen til køerne.

- Og det kan også være spild, da forsøg viser at køerne malker lige godt på det ene frem for det andet, lød det.

Ensilage, som bliver skålagt, snittet, kør hjem, kørt sammen, dækket til og som ender på møddingen og bliver kørt i marken igen, bude fra start have blevet i marken, mener Jørgen Aagreen, for alle led fra det er skårlagt og til det er dækket til er spild.

Forbedre bundlinje

Han mener, der kan findes spild på alle bedrifter og at meget af dette spild er nemt at gøre noget ved.

- For gør man som man plejer, får man samme resultat som man plejer. I skal finde spildet i jeres produktion, så i kan forbedre jeres bundlinje, sagde Jørgen Aagreen og henviste blandt andet til de mange positive følgere der er ved, at ens køer også når til 6. laktation.

Spild kan reduceres med digitale værktøjer

Digitale værktøjer kan være med til at skabe overblik og reducerer spild på ens ejendom.

Læs med i Effektivt Landbrug i næste uge, hvor kvægrådgiver Alexia Laustsen, KvægXperten, giver eksempler på spild, som ved hjælp af digitale værktøjer er vendt til handling.

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.

Råvareekspert: Frygt for ny tørke løses via optioner

I Danmark kører vandingsmaskinerne allerede. Også i Europa er der frygt for en ny, tørkeramt dyrkningssæson. - Det er fuldstændig relevant at tænke på afdækninger på råvaremarkedet, da det udgør den største risiko i landbrugsvirksomheder, lyder det fra Agrocura.
Side 1 af 1517 (30333 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer