Økologiske malkekøer skal tilpasses fremtidens økologiske produktion gennem avl

Projektet Ø-Ko-Avl har fokus på at få avlet køer, som passer til det økologiske produktionssystem – og forbrugernes præferencer.

Hvordan skal fremtidens økologiske malkeko se ud? Det er en række forskere i gang med at undersøge i projektet Ø-Ko-Avl. Det oplyses i en pressemeddelelse.

Målet er at udvikle et økologisk avlsprogram, så fremtidens malkeko bliver specielt tilpasset til økologiske produktionssystemer og til forbrugernes efterspørgsel efter økologiske produkter.

I det nuværende avlsarbejde hos malkeracerne vægtes avlsegenskaberne i det totaløkonomiske indeks ens, uanset om dyrene skal indgå i en konventionel eller økologisk produktion. Det betyder, at køerne, der bruges i den økologiske mælkeproduktion, primært er tilpasset et konventionelt produktionsmiljø.

Forskerne bag projektet lægger vægt på, at dette ikke er optimalt, da produktionssystemer og markedskrav varierer mellem konventionelle og økologiske bedrifter.

Eksempelvis vil god yversundhed og robusthed mod andre sygdomme være vigtigere i en økologisk produktion end i en konventionel på grund af de skarpe regler om brug af antibiotika i økologien.

Genomisk selektion muliggør avlsfremgang

Etablering af en særlig økologisk avlslinje for malkekøer har hidtil været vanskelig, da det har krævet en stor population for at opnå en tilstrækkelig stor avlsfremgang.

Anvendelse af genomisk selektion betyder imidlertid, at avlsfremgangen kan fastholdes i mindre populationer.

Ø-Ko-Avl bygger på et tidligere GUDP-finansieret projekt, SOBcows. Her blev det vist, at det er muligt for de danske malkeracer – og kan give god mening – at tilpasse avlsmaterialet og produktionsdyrene til de økologiske produktionsformer og principper.

Økonomiske modeller og præferencer bliver inddraget

I projektet, som startede i 2023, bliver der udarbejdet avlsmål baseret på økonomiske modeller og præferencer hos forbrugere, mejerivirksomheder og landmænd.

De økologiske avlsmål defineres ved hjælp af økonomiske værdier fra en økonomisk model kombineret med værdien af egenskaber baseret på forbrugerundersøgelser – for eksempel – dyrevelfærd og klimapåvirkning og en ønsket avlsfremgang.

Økologiske mælkeproducenter indgår i brugerråd

I Ø-Ko-Avl er der nedsat et brugerråd med økologiske mælkeproducenter, som skal drøfte og skabe konsensus om, hvordan den økologiske malkeko skal formes.

Perspektiverne er store, da mere robuste og sunde køer vil styrke den økologiske produktions troværdighed og kan for eksempel være med til at reducere – og måske ligefrem udfase – brugen af antibiotika.

Om Ø-Ko-Avl

Det treårige Organic RDD-projekt er et samarbejde mellem forskere fra forskellige centre og institutter på Aarhus Universitet, som står for den overordnede projektledelse, samt Københavns Universitet (IFRO). Derudover deltager Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Seges Innovation, VikingGenetics samt mejerierne Arla, Naturmælk og Thise.

  • Projektet skal undersøge forbrugernes forståelse af de økologiske principper og holdninger i forhold til et økologisk avlsmål. Fremtidens forbrugertrends skal afdækkes, og dernæst skal der udføres kvalitative interviews og undersøgelser hos danske forbrugere, tyske og svenske forbrugere. Det vil blandt andet blive undersøgt, hvilke egenskaber forbrugerne anser som vigtige i forhold til økologiske produkter, herunder reduceret metanudledning, mælkekvaliteten og bedre dyrevelfærd

  • Derudover skal forbrugernes betalingsvillighed afdækkes. Baseret på dette, samt økonomiske værdier for hver enkelt egenskab, beregnet ved hjælp af SimHerd-modellen, skal det økologiske avlsmål fastlægges. Som et yderligere lag er det tanken, at avlsmålet skal diskuteres i et nyt økologisk avlsråd

  • Ø-Ko-Avl vil desuden fokusere på at optimere selve avlsplanen. En sådan optimering består groft sagt i at fastlægge, hvor mange avlsdyr der skal udvælges årligt, og hvor stærk selektionen skal være

  • Derudover vil det blive undersøgt, hvor stor effekten er af at inddrage forskellige reproduktionsteknologier i avlsplanen, så økologerne er vidende om, hvor meget økologisk avlsfremgang, der tabes ved at fravælge en teknologi

  • Sidste del af projektet vil sætte fokus på selve implementeringen af et økologisk avlsmål og avlsprogram for Nordisk Rødt

Kilde: Icrofs

Læs også