Engbrandbæger på fodermarker skal bekæmpes

Engbrandbæger hører ifølge ØkologiRådgivning Danmark ikke hjemme på en fodermark, og man bør straks sætte i gang med håndlugning og oprykning – og i de værste tilfælde slåning.

Sommerens blomsterdække er normalt en fryd for øjet, men der er dog (mindst) én blomst, som i højere grad er en torn i landmandens øje. Det fastslår ØkologiRådgivning Danmark i deres nyhedsbrev.

Det er den gule brandbæger, de henviser til – og som er hér, dér og allevegne i år.

Især engbrandbægeren, som blomstrer her i juli og august, er virkelig en synlig og uvelkommen gæst i landskabet. I hvert fald i fodermarkerne, lyder det fra ØkologiRådgivning Danmark.

De forklarer, at problemet med brandbæger er, at den er giftig, og dyrene får store smerter ved indtagelse – og det kan ende med at koste dem livet.

I de fleste tilfælde vil plantens bitre smag afholde dyrene fra at æde den på marken. Men ifølge ØkologiRådgivning Danmark kan sultne heste risikere at græsse planten direkte, mens den største risiko for kvæg kommer fra hø og ensilage med brandbæger i. Her har dyrene ikke mulighed for hverken at smage planten eller sortere den fra, understreger ØkologiRådgivning Danmark.

Begræns den gerne – men giv planten plads

At engbrandbægeren er vendt så kraftigt retur, mener ØkologiRådgivning Danmark også er en lykkelig ting.

Tæt ved 200 arter, heriblandt sjældne arter som blodpletvinge-sommerfugle, har den nemlig som foderplante.

Var det ikke for de græssende dyr, ville det ifølge ØkologiRådgivning Danmark være en fornøjelse at følge med i den summen af liv, der er omkring de gule kurveblomster sommeren ud.

De slår imidlertid fast, at er der tale om en fodermark, bør man tage affære og få luget ud.

Håndlugning og oprykning er at foretrække, hvis det er overkommeligt, men det kan blive nødvendigt at klare det med slåning, hvis man er hårdt ramt, anbefaler de og slår fast, at planterne skal fjernes med det samme. Den døende plante bruger nemlig de sidste kræfter på at danne fnok, så den stadig kan sprede sine frø.

Fjern ikke døde planter fra brakmark

Har man engbrandbæger i en brakmark, som ligger tæt på en fodermark, foreslår ØkologiRådgivning Danmark, at man med fordel også kan luge dem ud, så de ikke spreder sig. Man skal dog være opmærksom på, at man ikke må fjerne de døde planter i en brakmark.

Er fodermarken hårdt ramt, kan det ifølge ØkologiRådgivning Danmark blive nødvendigt at bruge det materiale, man høster, til biogas. Komposterer man selv, risikerer man nemlig, at komposten ikke bliver tilstrækkeligt varm til at dræbe frøene – og så har vi først balladen, bemærker de.

Anbefalingen fra ØkologiRådgivning Danmark er derfor kort opsummeret: »Giv planten plads, hvor det giver mening, og få den ud af fodermarkerne. Det er lettere sagt end gjort, men det er altså bedste råd herfra«.

Læs også