Opgiver kontrol: Bluetongue-regler bliver nu lempet

Sygdommen, der rammer drøvtyggere, har de seneste uger spredt sig med høj hast, og er nu udbredt i hele landet. Derfor lemper Fødevarestyrelsen nu reglerne, så besætningsejerne igen kan flytte deres dyr i Danmark.

Det nuværende forbud mod at flytte dyr ved mistanke og smitte med bluetongue-virus vil ophøre, da Fødevarestyrelsen ikke længere vil sætte besætningerne under offentligt tilsyn.

Det sker efter, at sygdommen på få uger har spredt sig fra Sønderjylland til Sjælland og Fyn. Med i alt 111 smittede besætninger. Det oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse fredag.

Myndighederne vil fortsat have en intensiv informationsindsats og dialog med besætningsejere så der ikke kan være tvivl om, hvordan man som besætningsejer skal forholde sig, hvis ens besætning bliver ramt af smitten.

- Jeg har tidligere på ugen besøgt formanden for Danske Lammeavlere ved hans dyrehold, og det står klart, at bluetongue har vendt op og ned på meget for alle berørte i hele landet. De offentlige tilsyn har indtil nu hjulpet med at begrænse spredningen mest muligt, men insekterne, der bærer sygdommen, kan vi ikke kontrollere, fastslår minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V).

- Derfor er den faglige vurdering, at vi nu kan lempe reglerne, så smittede og mistænkte besætninger igen kan flyttes. Jeg følger fortsat situationen tæt og er i løbende dialog med min styrelse om den seneste udvikling, tilføjer han.

Mistanke om smitte skal fortsat anmeldes

Besætningsejere og dyrlæger skal fortsat anmelde mistanke om smitte til Fødevarestyrelsen og sende prøver til analyse hos SSI. Det er stadig vigtigt, at ejerne af smittede og mistænkte besætninger opretholder god smittebeskyttelse, og Fødevarestyrelsen vil også fremover registrere alle tilfælde om smitte og mistanke om smitte i det centrale husdyrregister, CHR.

Her kan alle, som handler med eller transporterer dyr tjekke, om en besætning er ramt af bluetongue. Dertil har besætningsejere fortsat en oplysningspligt. Det vil sige, at de skal gøre alle personer, der kommer ind på besætningsområdet, eller i øvrigt kommer i kontakt med dyrene opmærksom på, hvis der er mistanke om, eller konstateret, smitte med bluetongue.

- Det er besætningsejerens ansvar at sikre god smittebeskyttelse, når dyr skal flyttes, og de bør overveje de midler, der kan være med til at begrænse følgerne af bluetongue, nemlig indelukning, insektmidler, repellanter og vaccination, udtaler veterinærdirektør Charlotte Vilstrup Castle fra Fødevarestyrelsen.

- Udbredelsen af smitte gør bluetongue meget alvorlig og det går hurtigt, så det er vigtigt, at dyreejerne er meget opmærksomme og reagerer på symptomer hos dyrene, siger hun endvidere.

Læs mere om Bluetongue

Bluetongue er konstateret i en række fåre- og kvægbesætninger i Danmark. Her kan du holde dig opdateret om dyresygdommen.

Læs mere her

Læs også