Kontrolassistentens sidste arbejdsdag

Avisen var med, da Anders Bang hentede de sidste mælkeprøver på Ulvsbjerggård og Balslev Østergaard og sluttede sit 42-årige virke med ydelseskontrol.

- Jeg kommer ikke til at savne de tunge prøvekasser og at sætte de mange låg på mælkeprøver, erkender Anders Bang her på sin sidste arbejdsdag den 31. oktober. Anders Bang startede som kontrolassistent den 1. november 1982 i Sønderjylland, og kom til Fyn i 1990. Alle årene har han kontrolleret køerne på Ulvsbjerggård ved Middelfart, hvor han her studerer aktuelle ydelsesdata i staldkontoret sammen med gårdejer Hans Ulvsbjerg Rasmussen. De allersidste mælkeprøver fra Ulvsbjerggård bærer Anders Bang ud til sin varevogn. På sit »kontor« i Viking-bilen - med udsigt over Gamborg Fjord - scanner Anders Bang alle mælkeprøverne fra de 270 aktuelt malkende jerseykøer på Ulvsbjerggård. Sidste opgave. Anders Bang gør klar til at afmontere den automatiske mælkeprøveudtagning på Lely-robotterne på Balslev Østergård. Så er det slut. Mælkeprøverne fra Balslev Østergård bæres ud til scanning i varevognen, inden de tages med hjem til Asperup, hvor de afhentes til videre analyse på laboratoriet i Vejen. Foto: Erik Hansen

Midt i et højtliggende villakvarter i Asperup står en stor Viking-varevogn, flot dekoreret med græssende køer, parkeret i en indkørsel.

LandbrugFyn har sat Anders Bang stævne på hans allersidste arbejdsdag, efter han i ikke mindre end 42 år hver dag har rykket ud fra sin hjemmeadresse som kontrolassistent.

Eller som ydelsestekniker, som titlen har været de seneste to år for kontrolassistenterne, som troligt hver måned tager prøver af hver enkelt ko i besætninger i det ganske land.

Startede i Sønderjylland

Målingen af ydelse og indholdet i mælken stammer helt tilbage til 1895, hvor verdens første systematiske ydelseskontrol blev startet i Danmark. Nogle husker endnu bestemmelsen af fedtindholdet med gerbereringsapparatet i den legendariske kontrolkasse, som blev flyttet fra gård til gård.

- Jeg nåede dog ikke at bruge et gerberingsapparat, men startede med mælkemålere, som blev sat på rørmalkningsanlæggene. Mælkeprøverne kørte jeg så til kontorets laboratorium i Vojens, fortæller Anders Bang, der indledte det lange arbejdsliv som kontrolassistent i Sønderjylland den 1. november 1982.

Anders Bang er opvokset på en gård i Ørsted, og var på landbrugsskole og tog landbrugsteknikeruddannelsen på Nordisk Landboskole. Men problemer med en hofte gjorde, at han droppede landmandslivet for i stedet at søge en ledig stilling hos Sønderjysk Kontrolforening.

De første år dernede kørte han ud fra et lejet hus i Bevtoft for at kontrollere omkring 160 lokale besætninger - hver eneste dag, med kun fri en lørdag om måneden.

- Jeg mødte min kone dernede i 1987, og fik hende lokket med til Fyn, da Kontrolforeningen Fyn tre år senere søgte en kontrolassistent til Nr. Åby-området. Her har jeg så været siden, om end mit område er vokset betragteligt gennem årene.

Helt til Bornholm

Strukturudviklingen indenfor mælkeproduktionen gjorde, at Anders Bang i de seneste år har haft hele Fyn med Langeland og Ærø som sit arbejdsfelt. Og tilmed også Bornholm, hvor fem besætninger med malkerobotter er aflagt besøg stort set hver måned, som ydelseskontrollen påkræver. I en periode kørte han også til besætninger på Sydsjælland, Lolland-Falster og Møn.

Siden omkring 2010-11 har Anders Bang udelukkende kontrolleret besætninger med robotmalkning.

- Jeg var selv dengang med til at foreslå i RYK, som i 2004 var blevet dannet for at forestå ydelseskontrollen i hele landet, denne opdeling af kontrolarbejdet af henholdsvis robotbesætninger og besætninger med malkestalde, karusseller eller bindestalde. For på den måde ikke at skulle medbringe både robotkasser og trutestere til elektronisk mælkemåling i vores biler.

Mere tid til golf

Her hvor Anders Bang efter de 42 år stopper, er der fire kontrolassistenter, undskyld ydelsesteknikere, tilbage til at betjene de kun godt 100 tilbageværende fynske malkekvægsbesætninger og de øvrige opgaver indenfor RYK, der siden 2022 har hørt under Viking Danmark.

Anders Bang har lovet her i en overgangsperiode stadig at stå til rådighed for sin afløser, Kent Thomsen fra Ebberup, som overtager blandt andet ydelseskontrollen hos hans nuværende 40 besætninger på Fyn, Langeland, Ærø og altså de fem på Bornholm.

- Med undtagelse af en tur til Ærø på tirsdag sammen med Kent, er det slut. Jeg kan jo ikke vide, hvordan det bliver i morgen ikke at skulle starte varevognen. Men det kan måske nok blive lidt underligt, erkender Anders Bang, der ellers ser frem til mere tid på golfbanen i Middelfart og det mindre hus i Ejby, som parret har købt og flytter ind i 1. december, efter parcelhuset i Asperup, som de byggede i 1987, er blevet solgt.

Vil ikke savne kasser og låg

Men arbejdet skal jo passes, også denne allersidste dag. Anders pakker sin bærbare computer i tasken og sætter sig ind i Viking-bilen, som Kent Thomsen nu også overtager.

Første stop er på Ulvsbjerggård i Svenstrup. Her skal afhentes de fyldte prøveglas i kasserne til den automatiske prøveudtagning, som han dagen forinden havde monteret på hver stedets fire DeLaval robotter.

- Arbejdet med de tunge kasser og lågene her kommer jeg ikke til at savne, erkender Anders Bang, mens han raskt monterer de mange plastlåg på hver af prøveglassene.

Samtidig sørger han for at mærke hver række af glassene af hensyn til Eurofins laboratoriet i Vejen. Mælkeprøverne bliver derovre analyseret for fedt, protein og celletal samt eksempelvis drægtighed, paratuberkulose, dna og andre ønsker, som mælkeproducenten måtte have.

Ulvsbjerggård siden 1990

Ved scanningen af stregkoden ude i Viking-bilen registrerer Anders Bang hver enkelt mælkeprøve fra gårdens 270 aktuelt malkende køer. Dermed indsendes oplysningerne om ko og ydelse mm fra malkerobotten til DMS-systemet.

På staldkontoret får han af gårdejer Hans Ulvsbjerg Rasmussen en seddel med oplysninger fra malkerobotterne. Det kan være om kælvninger, goldning eller uregelmæssig malkning, som Anders Bang så videregiver til registreringen af ydelsen.

- Du har jo altid kommet her i besætningen, så derfor skal du naturligvis have tak for det lange samarbejde, siger Hans Ulvsbjerg Rasmussen, der i 1994 overtog bedriften ved Middelfart efter sin far.

40-50.000 km

Allersidste stop er på Balslev Østergaard. Her skal ligeledes hentes mælkeprøver fra det seneste døgns automatiske prøveudtagning. Her er det fra Lely-robotter, og derfor er prøvekasserne et helt anderledes system, hvor glassene kører i en lille karrusel med plads til kun 60 glas. Derfor er det mælkeproducentens opgave lige at holde øje med, at skal skiftes glas, hvis der ikke er tilstrækkeligt med glas til prøveudtagningen.

Imens der også her skal monteres låg, rengøres og flyttes prøvekasser, fortæller Anders Bang, at han årligt har tilbagelagt 40-50.000 kilometer, og hvordan han altid selv har planlagt sine daglige ruter.

- Jeg har gerne planlagt et par måneder frem. Både for ikke at køre unødigt lange omveje og have udstyr nok til henholdsvis besætningerne med Lely eller DeLaval og andre typer robotter. Men naturligvis i forhold til de 11 årlige kontrolleringer, dog i nogle tilfælde kun seks om året, som vi skal foretage, forklarer den snart 68-årige ydelsestekniker, der nu starter livet som pensionist.

Læs også