En besætning af vandbøfler nær Berlin er testet positiv for det første tyske udbrud af mund- og klovsyge i 37 år.
Tyskland har fredag konstateret udbrud af mund- og klovsyge i en vandbøffelbesætning beliggende mellem Berlin og den polske grænse. Det oplyser Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.
Mund- og klovsyge er en alvorlig og meget smitsom sygdom for klovbærende dyr som køer, bøfler, grise og får. Sygdommen kan også ramme vildt som hjorte og vildsvin.
- Mund- og klovsyge kan ikke smitte mennesker, og sygdommen udgør derfor heller ikke en fødevarebåren risiko, siger Jan Dahl, der er chefkonsulent for fødevaresikkerhed og veterinære forhold & risikoanalyse i Landbrug & Fødevarer.
Første udbrud i Tyskland siden 1988
Tyskland har været fri for mund- og klovsyge siden 1988. Danmark har senest haft udbrud af mund- og klovsyge i 1983.
Der var et voldsomt udbrud i Storbritannien i 2001. Sygdommen spredte sig til Irland, Frankrig og Holland. I 2011 blev Bulgarien ramt af et udbrud. Siden har EU været fri for sygdommen, men nu er den altså igen konstateret i Tyskland.
Beskyttelses- og overvågningszoner oprettet
De tyske myndigheder har oprettet beskyttelses- og overvågningszoner i henholdsvis en, tre og 10 kilometer zone rundt om udbrudsbesætningen.
Det blev fredag meddelt, at der var indført et forbud mod flytninger af klovbærende dyr i hele delstaten Brandenburg i minimum 72 timer.
- I samarbejde med relevante myndigheder følger vi situationen meget tæt. Vi har fuld tillid til, at de tyske myndigheder håndterer situationen, siger Jan Dahl.
Om mund- og klovsyge
På trods af, at mund- og klovsyge normalt ikke er dødelig for de smittede dyr, er den en af de mest alvorlige husdyrsygdomme, der findes.
- Sygdommen er meget smitsom. Den kan ikke behandles, og selvom syge dyr kommer sig, vil de have varige mén
- Mund- og klovsyge medfører store økonomiske tab på grund af tabt mælkeproduktion, misvækst, øgede antal aborter og øget dødelighed blandt kalve, lam og kid
- Sygdommen er anmeldepligtig. Såfremt der opstår en mistanke om mund- og klovsyge, der ikke kan afvises, bliver den berørte besætning sat under offentligt tilsyn, og der udtages materiale til undersøgelse på Statens Serum institut. Ved positiv diagnose skal den smittede besætning aflives
- Inkubationstiden er to til otte dage, og kvæg kan efterfølgende være smittebærere i op til to år
- Sygdommen er meget smitsom. Virus udskilles i dyrenes ånde samt spyt, savl, mælk, sæd, gødning og urin
- Sygdommen kan smitte ved direkte kontakt fra dyr til dyr, men også via produkter fra smittede dyr
- Luftbåren virus kan overleve i mange timer og spredes over meget store afstande
- Mund- og klovsyge er ikke farlig for mennesker, men mennesker kan bringe smitten videre
- I Danmark er det forbudt at vaccinere mod mund- og klovsyge
Kilde: Fødevarestyrelsen
Den mest frygtede klovdyrssygdom i verden