- Første slæt er altid presset, men i denne omgang har det været mere presset end sædvanligt, konstaterede Torben Høj Jakobsen, indehaver af Terndrup Maskinstation, da han 31. maj endelig var kommet i gang med at tage første slæt.

Med det sene slættidspunkt kunne han godt mærke, at landmændene trippede lidt mere end sædvanligt for at få hentet græsset hjem.

- Den våde maj måned har rykket på det hele, så nu når der endelig er blevet vejr til det, står landmændene jo på nakken af hinanden for at få snittet græs. Så det er lige med at kunne nå at følge med og få puslespillet til at gå op, fortæller Torben Høj Jakobsen.

- Vi havde nogle, der oprindeligt havde planlagt at komme i gang allerede i slutningen af sidste uge, men selvom der måske har været tørvejr, har det alligevel krævet et par dage for markerne at blive tørre nok til at vi kunne køre ud på dem. Så det var først i weekenden, vi så småt kunne gå i gang, og nu kører vi altså på fuldt tryk, siger Torben Høj Jakobsen.

Bedre græs end sidste år

Dagens opgave for Torben Høj Jakobsen og de to frakørselsvogne foregik hos Rasmus Nielsen ved Øster Hornum i Himmerland.

Og mens maskinstationerne måske følte sig en anelse pressede, havde der ikke været optræk til stress hos mælkeproducenten, der driver 135 hektar med græs.

- Vi er godt en uge senere på den med første slæt i år, men vi har ikke været nervøse på noget tidspunkt. Græsset har stået godt tæt, så jeg forventer et udbytte som normalt. Det plejer at ligge på omkring 4.000 foderenheder i første slæt. Kvaliteten ser også ud til at være fornuftig. Der er ikke noget, der har været tæt på at skride igennem, så vi har været helt rolige med at vente på, at det blev tørvejr, fortæller Rasmus Nielsen, der forventer at blive mere tilfreds med sit første slæt i år end han var sidste år.

- Alt tyder på, at vi får mere protein og lidt mindre sukker. Specielt i disse tider med høje proteinpriser, er et par procenter på den konto meget velkomne, fortæller mælkeproducenten, der er i gang med at bygge ny stald og udvide fra 500 til 680 køer.

- Med endnu flere køer bliver vi endnu mere afhængige af, at vores grovfoder lykkes. Så det er vigtigt, at vi ser ud til at være kommet godt fra start, konstaterer Rasmus Nielsen.

Kvæg