Bornholmsk kvægmøde gav øget indsigt
Til Kvægets dag på Bornholm var indlæggene kortere og mere varierede end normalt, og det resulterede i større grad af indsigt i, hvordan branchen er forbundet hele vejen rundt.

Kvægets dag løb af stablen med kortere, varierede indlæg, der kunne belyse emner fra flere vinkler. Foto: Bornholms Landbrug & Fødevarer
På Kannikegaard på Bornholm har der netop været Kvægets dag, hvor Bornholms Landbrug & Fødevarer havde lagt op til en dag med fagligt samspil og vidensdeling.
- Det var en rigtig god oplevelse, at vi havde DLG inde og snakke om non-GMO-fodring. Der er meget fokus på CO2 og metan, og hvad de kan gøre på det område. Det fungerede bare enormt godt, at at avlsrådgiveren fra Viking også kom på - Viking har jo også fokus på at finde de køer, der udleder mindre metan end andre køer, siger Simon Holm, bestyrelsesmedlem i Bornholms Landbrug & Fødevarer og fortsætter:
- På den måde, når man har de folk samtidig, så fletter det hele lidt sammen. Det var meget interessant at gøre det sådan, i stedet for at have en dag til DLG, hvor de fortæller alt det, de kan - og så har man en anden dag, hvor Viking kommer og fortæller alt det, de kan. Pludselig, når de er der sammen, så kan de ping-ponge og belyse emner fra forskellige vinkler, mens man stadig har det hele friskt i hukommelsen.
Viden som motiverer
For Simon Holm var det især to ting, der var værd at tage med sig fra oplæggene.
- De vigtigste ting, jeg har taget med fra oplæggene, det er, at der heldigvis er nogle, der er større end os landmænd, både DLG og Viking, der arbejder på at hjælpe mig med at blive mere klimavenlig i min produktion, siger han og tilføjer:
- Udover det var det spændende at høre om DMS fra Kvægrådgivning Danmark. DMS kan tusinde ting, men det var meget fint at få et indlæg om - lige at få åbnet øjnene for, at vi bare skal hjem og rode meget mere med de her lister. For der er en hel masse hjælp, som vi ikke nødvendigvis får udnyttet i vores dagligdag.
Anderledes format
- Det var en dag med korte indlæg. Vi er vant til, at det er en hel formiddag eller aften, hvor det kun handler om ét emne. Det var der nogen, der savnede. Men for en som mig, der har behov for lidt mere variation, så har det været en super kombination. Avlsrådgiveren var for eksempel på i 35 minutter, fortæller Simon Holm.
- Der findes, fortsætter han, nogle avlsnørder, og de har jo en fest, hvis sådan et indlæg varer en hel aften. For dem er det sjovt, men det er ikke alle, der brænder for det i samme grad. Til Kvægets dag har vi forsøgt at give det et frisk pust og at gøre det mere bredt interessant.
Han forklarer, at der var forskellige forventninger til arrangementet. Folk var overvejende meget godt tilfredse, og viste sig glade for, at der var flere skift i oplæggene. Ifølge Simon Holm betød det for en del, at det var nemmere at være på stikkerne og få det hele med.
- Der findes nogle avlsnørder, og de har jo en fest, hvis sådan et indlæg varer en hel aften. For dem er det sjovt, men det er ikke alle, der brænder for det i samme grad.
Simon Holm, bestyrelsesmedlem i Bornholms Landbrug & Fødevarer
- Det fungerer ret godt at gøre det på den måde. Det var meget sjovt at opleve at avlsrådgiveren aldrig havde mødt DLG-folkene. Måske har han mødt kvægrådgivning nogle gange. De kan pludselig stille spørgsmål til hinanden, snakke sammen bagefter – det giver en god form for synergi, påpeger han.
Flere indlæg
I oplæggene var der blandt andet oplæg fra Birgitte Løvendahl Raun, der er udviklingschef for kvæg for DLG. Fra Viking Danmark var der oplæg om avl som et vigtigt redskab til at opnå mål. Helle Thers fra Bornholms Regionskommune & Elisabeth talte om godkendelser, miljøtilsyn og miljøledelse.
Lin Poulsen fra Kvægrådgivning Danmark var på banen med et oplæg om nye og brugbare udskrifter i DMS, og senere på dagen havde hun et oplæg om, at kalvens første levedøgn er afgørende for at få en højtydende ko. Derudover var der fra Ole Harild, Bornholms Landbrug og Fødevarer, præsentation af resultater af grovfoderanalyser.
- Det varede fra 9.30 til 14.30. Så kunne folk nå hjem og malke igen, mens de alligevel fik tappet ind i nogle forskellige spændende emner, lyder det afslutningsvis fra Simon Holm.