Fødevarestyrelsens seneste kontrol af klovsundheden viste problemer i 30 procent af de kontrollerede besætninger. Dyrlæge ser daglig systematik som en løsning på problemet.
I efteråret 2022 gennemførte Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne af klovsundheden i malkekvægsbesætninger. Resultatet er netop offentliggjort og viser, at klovsundhed stadig er en udfordring. Det fremgår af seneste KvægNyt.
I 30 procent af de kontrollerede besætninger blev der fundet problemer. Klovbeskæring og kloveftersyn er der ifølge kampagneresultaterne godt styr på. Men i 16 procent af de kontrollerede besætninger blev der fundet tydeligt halte køer, der ikke var håndteret korrekt – altså undersøgt, eventuelt behandlet, anbragt i sygeboks og/eller tilset af dyrlæge.
I 13 procent af besætningerne var der ikke en behandlingsfacilitet, hvilket har været et lovkrav siden 2016. I knap syv procent af besætningerne blev der fundet mangelfuld registrering eller forkert brug af medicinske behandlinger af klov- og lemmelidelser.
Effektiv behandling kræver systematik
Dyrlæge Peter Raundal, Seges Innovation, er ærgerlig over resultatet.
- Det er naturligvis glædeligt, at der er styr på rutinerne omkring klovbeskæringerne. Men desværre er det tydeligt, at det daglige management, hvor man finder de halte køer og hurtigt får dem behandlet effektivt, ikke er på plads alle steder, siger Peter Raundal til KvægNyt.
Blandt andet peger han på, at effektiv behandling af klovlidelser kræver, at man har faciliteterne til det.
- Hvilket naturligvis er baggrunden for, at det er et lovkrav. Det er ærgerligt, at 13 procent af de besøgte besætninger ikke har behandlingsfaciliteterne på plads, siger han.
Peter Raundal understreger, at god klovsundhed er vigtig for at have en velfungerende kvægproduktion, og at klovlidelser nedsætter koens velfærd.
Ifølge dyrlægen er daglig systematik en afgørende brik for at opretholde god klovsundhed, og de daglige opgaver bør mindst indeholde:
• Halthedsvurdering og klovobservationer
• Behandling af køer med klovlidelser
• Tilsyn med og opfølgning på køer i behandling, særligt dem i sygeboks.
- Desværre er det tydeligt, at det daglige management, hvor man finder de halte køer og hurtigt får dem behandlet effektivt, ikke er på plads alle steder
Peter Raundal, dyrlæge, Seges Innovation