1. juli trådte de næste overgangsordninger i kraft for Bekendtgørelsen om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af kvæg. Dette betyder, at Fødevarestyrelsen også har varslet en dyrevelfærdskampagne, hvor der ved stikprøver vil blive kontrolleret både gamle og nye stalde.
Den 1. juli 2024 er der trådt nye lovkrav i kraft for at sikre en endnu højere standard for dyrevelfærd i landbruget. Det mindede Anders Jessen Ugelvig, bygningsrådgiver med speciale i kvæg, Velas om, da der i foråret blev afholdt økonomimøde for mælkeproducenter.
- Der er nu blandt andet krav om, at syge og tilskadekomne køer skal opstaldes i enkeltsygebokse. Det er ikke længere tilstrækkeligt med sygepladser. Nu er det reelle enkelte sygebokse med dybstrøelse på henholdsvis 12 m2 for stor race eller 10 m2 for jersey.
- Og så husker vi, at der skal være en ædeplads for goldkøer i det fælles forberedelseshold, sagde han.
Øget fokus på kvægkomfort
En af de centrale ændringer vedrører forbedringer i kvægkomforten, så kvægets stressniveau minimeres og deres trivsel forbedres.
- Staldmiljøet skal nu opfylde strengere standarder for at sikre, at kvæget har tilstrækkelig plads, lys og ventilation. Dette skridt sigter mod at minimere stressniveauet hos dyrene og forbedre deres generelle trivsel, forklarede Anders Jessen Ugelvig og fremhævede eftergiveligt underlag på opsamlingspladser.
- Det gælder også ved malkerobotterne. Der hvor man har en plads foran robotterne, hvor man samler køerne op, fordi de skal malkes, det er også en opsamlingsplads. Samler vi op nede mellem sengebåserækkerne, så er det en opsamlingsplads, og så skal der gummibelægning på eller andet blødt og eftergivende underlag.
Frisk foder hver dag
Ungdyr skal fodres minimum en gang i døgnet.
- Så det der med at blande fredag eftermiddag,og så skubber lidt ind lørdag og lidt ind søndag, den går ikke. Det er frisk foder hver dag, påpegede Anders Jessen Ugelvig og understregede, at frisk foder ikke er foder taget fra en stak omme i laden.
- Frisk foder kommer fra en fuldfodervogn eller en fuldfoderblander.
Kontrolkampagner
Fra september kører Fødevarestyrelsen kontrolkampagner på håndtering af syge og tilskadekomne dyr i kvægbesætninger samt kontrol af krav til anvendelse af antibiotika i besætninger.
- Her vil det blive tjekket om syge og tilskadekomne dyr bliver opstaldet i enkeltsygebokse, eller går kvæget ude i flokken, eller ligger de oppe i en aflastningsboks.
Fra oktober øges kontrollen til også at omfatte malkekøernes nærmiljø.
- Her kontrolleres det, at der maks. er to køer pr. ædeplads. Goldkøer i fælles forberedelse og højdrægtige nykælvere skal have en ædeplads pr. dyr. Her kontrolleres hvor meget foderbord, der er til rådighed til den enkelte ko. En sengebås pr. ko. Her kontrolleres antal køer i afsnit i sammenhold med antal sengebåse. Og har vi styr på maks. 10 køer pr. meter drikkekar? spurgte Anders Jessen Ugelvig.
Lovkrav pr. 1. juli 2024
- Fuldspalter må ikke anvende til opdræt
- Syge og tilskadekomne køer skal opstaldes i enkeltsygebokse
- Der skal være fire kælvningspladser pr. 100 køer, heraf minimum to i form af enkeltkælvingsbokse, øvrige pladser i fælles forberedelseshold
- En ædeplads for goldkøer i fælles forberedelseshold
- Kælvingsbokse er 12/10 m2. Arealkrav i fælles forberedelse er 8/6,8 m2
- Ko og kalv skal være sammen i minimum 12 timer efter kælvning
- Eftergiveligt underlag på opsamlingspladsen for at forbedre komforten for dyrene
- For at sikre adgang til rent vand uden overbelastning må der maks. være 10 køer pr. meter drikkekar
- Frisk foder til ungdyr hver dag
Kilde: Velas
Fødevarestyrelsens kontrolkampagner 2024
September-november: Kontrol af håndering af syge og tilskadekomne dyr i kvægbesætninger
September-december: Kontrol af krav til anvendelse af antibiotika i besætninger med søer, pattegrise og kalve
Oktober-december: Kontrol af malkekøernes nærmiljø
Kilde: Velas
Fremtidens kvægstalde skal være bæredygtige
Fremtidens mælkeproduktion defineres af en række krav
Snart er det slut med fuldspaltegulve for afkom af malkekvæg