Bekendtgørelsen om medicinanvendelse og sundhedsrådgivning er ændret pr. 1. januar. Det sker som led i implementeringen af en række indsatser, der skal indgå i den politiske aftale om Veterinærforlig III.

Der er sket ændringer i sundhedsrådgivningsaftalerne i kvæg- og svinebesætninger, samt ændringer i bekendtgørelsen om den obligatoriske sundhedsrådgivning på minkfarme. Herudover er bekendtgørelsen om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering af lægemidler ændret, plus ejernes anvendelse af lægemidler til dyr samt offentlig kontrol og fødevarevirksomheders egenkontrol med restkoncentrationer.

Alle er i »Almindelig rådgivning«

Tidligere var alle besætninger med sundhedsrådgivningsaftale inddelt i kategorierne »Almindelig«, »Ekstra« og »Skærpet« rådgivning. Disse kategorier er afskaffet. Det gælder også reglerne om op- og nedrykning i de forskellige kategorier.

Fremover vil alle besætninger være underlagt et minimumskrav til antallet af rådgivningsbesøg svarende til, hvad der hidtil har været gældende for kategorien »Almindelig rådgivning«. 

I VetReg vil aftalerne automatisk være flyttet, dog kan der være et mindre antal aftaler, som er registreret i løbet af december, som af tekniske årsager vil være placeret i »Ekstra rådgivning«, hvilket vil blive rettet i løbet af januar, oplyser Fødevarestyrelsen.

Behandling af nykælvere

Blandt køerne er der sket en ændring omkring behandling af kælvningsfeber eller tilbageholdt efterbyrd med infektion. Fremover skal landmanden ikke længere autoriseres til at behandle køer med disse lidelser. Det betyder samtidig, at den undervisende dyrlæge ikke længere skal indsende dokumentation i form af kursusbevis med mere for gennemført kursus til Fødevarestyrelsen. 

Landmænd vil fortsat skulle gennemføre et kursus i behandling af disse sygdomme. Kravene til kurset kan ses på fødevarestyrelsens hjemmesiden.

Flokbehandling af svin

Også i svinestalden er der sket ændringer. De korte ordineringsperioder for antibiotikaholdige lægemidler til flokbehandling af svin er ophævet. 

Fremover gælder samme ordineringsperioder som ved ordinering af andre lægemidler. Herudover er reglerne om interval mellem laboratorieundersøgelser ved flokbehandling af mave-/tarmlidelser og luftvejslidelser hos svin ændret. 

Herudover vil der fremover være krav om hyppigere laboratorieundersøgelser for besætninger med gult kort.

Lovligt at opsplitte lægemiddelpakninger

På dyrlægesiden er kravet, om at dyrlæger skal føre logbog over deres rådgivningsbesøg, ophævet.
Herudover vil det fremover være lovligt for dyrlæger at opsplitte lægemiddelpakninger og udlevere afmålte mængder medicin til behandling af dyr. 

Opsplitning af udlevering skal ske i overensstemmelse med en ny bekendtgørelse fra Lægemiddelstyrelsen om dyrlægers og apotekers opsplitning og udlevering af lægemidler til veterinær brug, og apotekers registrering til ordningen med videre, som også netop er trådt i kraft og kan findes på fødevarestyrelsens hjemmeside.

Herudover er listen over magistrelle lægemidler i »Bilag 2« til bekendtgørelse om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering af lægemidler til dyr opdateret. 

Vejledningerne til bekendtgørelserne om sundhedsrådgivningsaftaler for henholdsvis svine- og kvægbesætninger er opdateret som følge af bekendtgørelsesændringerne, skriver fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.
 

Kvæg