Asfalt i siloen - og i laden
Som en af de formentlig eneste i Danmark har kvægproducent Torben Hansen, Fjelsted, fået lagt asfalt i sin lade. Og det har gjort livet nemmere.

Det er svært at give hånd for veludført arbejde i coronatiden. Men det er tanken, der tæller. Her hilser Ryan Knusen, Munck (til venstre), på landmand Torben Hansen, Fjelsted. Fotos: Henning Andersen
Det var egentlig kun meningen, at Torben Hansen skulle have lagt asfalt fra Munck Asfalt i sine siloer. Men så fik han et tilbud, som var svært at sige nej til.
- Jeg var ved at bygge staklade, og så spurgte Ryan Knudsen (fra Munck, red.) om de ikke skulle lægge asfalt der også? Og jeg syntes, det var en god ide, når de nu alligevel var her med hele maskineriet. Så var det sådan set bare at komme i gang, fortæller Torben Hansen.
Han har været godt tilfreds med det nye underlag i stakladen.
- At få en fast bund herinde har gjort, at vi har været forskånet for rotter, fordi de ikke kan grave ned i underlaget. Det er selvfølgelig ikke helt samme kvalitet af asfalten herinde, som der er i siloerne, men det her er af samme kvalitet, som der er på cykelstier, forklarer landmanden.
Færdig på en dag
Alt i alt har Torben Hansen fået lagt asfalt på 700 kvadratmeter i laden, udover 1.600 kvadratmeter i sine siloer.
- Min mening var, at ovenpå den gamle beton ville jeg have lagt fire centimeter asfalt, når stenene var ryddet op eller var sådan, at man kunne finde stenen i overfladen, siger han og fortsætter:
- Munck lagde asfalten på en dag! Men jeg oplevede også, at de havde den samme indstilling som landmænd, at man starter, og så bliver man ved, til man er færdig.
Han oplevede samtidig god konduite hos Munck.
- De løber og måler det lag asfalt, de ligger ud, så det passer virkelig godt til tilbuddet. Jeg tror, jeg fik 4 tons asfalt tilbage, da de var færdige, og det fik jeg så en udkørsel og en vej for. Så det var, som det skulle være.
Vant til opgaver for landmænd
Selv om det er noget nyt at have asfalt i laden, er Munck Asfalt ganske vante med at lave opgaver for landmænd, fortæller Ryan Knudsen, der lagde asfalten på gården i Fjelsted.
- VI har faktisk gennem tiden haft en del opgaver for landmænd, både siloer, køreveje, ensilagepladser og andre ting. På ensilagepladser kan asfalten bedre tage den syre, der er i ensilagen, men også rundt om gårdene betyder det meget, at det ikke støver, at der ikke er mudret, at det er til at komme frem, og så videre, siger Ryan Knudsen.
Han oplever at få gode tilbagemeldinger fra kunderne, når et projekt er lavet.
- Generelt er landmænd gode kunder at arbejde sammen med, og vi er glade for at arbejde sammen med dem, pointerer han.
Arbejdsomme landmænd
Hvad skyldes det?
- For det første kommer vi ud til nogle, der er meget arbejdsomme. De laver også meget af arbejdet selv, og det vil sige, at når vi kommer, så ved landmændene, hvad der er lavet, og hvordan gruset er, hvordan det er bygget op, og det betyder meget for vores job. Og det gør, at det for os er det nemt at gå til.
At kunne lægge asfalten på en dag er ikke noget usædvanligt forløb for Munck, fortæller Ryan Knudsen.
- På en gård, som den her, kan vi godt lægge 400-500 tons asfalt. Det er sjældent, at vi bruger to dage på det, medmindre det er meget store gårde.