Majsen kom for langsomt op

Hos Landbo Limfjord har man både i år og sidste år set alt for lav fremspiringsprocent i mange majsmarker. Starthjælp via biobejdsning kan være en af nøglerne til at løse problemet, mens tommelfingerreglen om otte graders varme i jorden til majssåning også bør tages op til revision.

- Lige her på marken, som er sået 5. maj, har vi et plantetal på 80-90 stykker, så det står rigtig flot. Men desværre har vi set alt for mange marker her i området både i år og sidste år, hvor fremspiringsprocenten kun har været omkring 70 – og under 70 de steder, hvor det står helt skidt til, konstaterede planteavlskonsulent Sven Erik Pinstrup fra Landbo Limfjord, der i samarbejde med KvægXperten og en række forædlingsfirmaer forleden holdt majsdemonstration i Vroum syd for Skive.

Her kunne planteavlskonsulenten fortælle om to forskellige verdener, rådgivningsvirksomheden opererer i: Fastlandet og Mors.

- Vi plejer at kalde det her Sibirien, hvor vi har fastlandsklima, mens vi på Mors har kystklima, hvor vandet giver nogle lunere nætter end her. Det betyder meget, når vi taler majs, konkluderede Sven Erik Pinstrup, der sammen med planteforædlerne forsøgte at finde frem til en løsning på udfordringerne med dårligt fremspirede majsmarker i det midtvestjyske.

Starthjælp

Ved fremvisningen af de forskellige majssorter, havde Andreas Andersen, produktchef hos Limagrain, allerede været omkring et koldt forårs betydning.

- Der er mange flere af de her små knallerter i år, sagde han og hev en spinkel majsplante op af jorden.

- De har simpelthen været for langsomme til at komme op, og kan være blevet angrebet af blandt andet fusarium. Derfor skal I gøre mere for at få dem op af jorden i en fart, konstaterede produktchefen, der naturligvis hev Limagrains eget biobejdsemiddel Starcover – der fra den kommende sæson kommer i en pro-udgave med hjælp af Syngentas Vibrance – op af hatten som en mulig løsning, mens Bjørn Lisbjerg fra KWS pegede på KWS’ Initio, der både skal sikre hurtigere fremspiring og afskrække fugle.

- Om man vælger det ene eller andet, er de her bejdsemidler med til at give en større sikkerhed, som jeg virkelig tror, I får noget ud af her i området. Det er svært at dokumentere, men i praksis har det altså vist sig at give noget, lød det fra Bjørn Lisbjerg.

Giv jordtemperaturen tid

Mens biobejdsning kan være et hjælpemiddel på vejen mod en mere sikker majshøst i et område, hvor man ifølge Sven Erik Pinstrup fortsat bruger startgødning i stor stil, var både forædlingsfolk og planteavlskonsulenter enige om, at tålmodighed også er et vigtigt redskab – især når det handler om de koldere jorde.

- Vi har i mange år sagt, at man kan så sin majs, når jordtemperaturen når op på otte grader, og der er udsigt til stabilt vejr, men der er meget, der peger på, at man på de kolde jorde bør vente længere endnu for at sikre en hurtig fremspiring, lød det fra Sven Erik Pinstrup, der blev suppleret af Andreas Andersen.

- Selvom temperaturen i 10 centimeters dybde måske ikke kommer under otte grader, når den først er nået derop i foråret, skal I tænke på, at majsen altså ikke er sået så dybt, og temperaturen i de højere jordlag hurtigere bliver påvirket af en kold nat, lød påmindelsen.

Læs også