bannerPos

Små investeringer ændrede celletal på tre måneder

Carsten Lindberg har efter sin etablering i 2014 haft fokus på at holde omkostningerne nede. Men da hans kvalitetsrådgiver foreslog små investeringer ad gangen, lykkedes det landmanden at sænke bedriftens celletal med 100.000 på kun tre måneder. Foto: Seges

AF: KELD JAKOBSEN

IT OG UDVIKLER
16-04-2019 12:08
Frygten for løbske omkostninger holdt mælkeproducent Carsten Lindberg tilbage fra forandringer. Men en rådgiver-aftale om at tage et skridt ad gangen sænkede celletallet med 100.000 på tre måneder.

- Hvis jeg får at vide, at jeg skal gøre ti nye ting på en gang, går jeg helt i baglås.

Sådan starter Carsten Lindberg fra Kibæk i det midtjyske, som har haft nok at se til, siden han overtog bedriften for fem år siden, som i dag med endnu et bedriftstilkøb omfatter 330 køer. Han har haft stort fokus på at holde omkostningerne nede, og celletallet, som lå på 280.000, var ikke et område, hvor landmanden valgte at lægge energien. Det fortæller han til Seges.

- Jeg vidste godt, at der var noget ved malkningen, der ikke var helt godt, men jeg tillagde det ikke særlig stor værdi. For mig var det bare vigtigt, at malkningen gik hurtigt. Og jeg tænkte, at hvis vi skulle nå ned under 200.000 i celletal, skulle der så radikale ændringer til, at det ville æde kvalitets-tillægget op, forklarer han.

Så selvom Carsten Lindbergs kvalitetsrådgiver prikkede til ham, tog det rådgiveren lang tid at overbevise landmanden om, at nye tiltag ville være en god investering.

- Jeg har før oplevet at sætte gang i noget, uden at det gav noget. Hvis jeg skal ændre noget, skal det være med små skridt, så jeg ikke risikerer en masse omkostninger, der ikke giver værdi, siger Carsten Lindberg.

Derfor blev landmanden og kvalitetsrådgiveren enige om at tage fat på celletallet et skridt ad gangen.

Pattedyp dykkede celletal

Derfra gik det stærkt. Første skridt var at gå over til pattedyp af alle køerne og helt væk fra spray. Før dyppede Carsten og hans medarbejdere kun nykælverne og sprayede de øvrige.

- Jeg snakkede med medarbejderne om det, og de var noget forbeholdne. Men vi blev enige om at prøve det af, siger mælkeproducenten.  Og efter blot tre dage var celletallet faldet med 70.000.

- Jeg havde ikke forestillet mig så drastisk en effekt. Jeg var også bekymret for tidsforbruget, som dog allerede efter en uge var det samme, og medarbejderne blev topmotiverede, da de kunne se resultatet, lyder det fra Carsten Lindberg.

Udvidede malkeindgang

Næste skridt var karrusellen. Mange af køerne havde trykninger på bagparten, og den ene malker brugte næsten al sin tid på at drive køerne ind i karrusellen.

- Jeg vidste godt, at det skyldtes karrusellen, men troede det ville være dyrt og uoverskueligt at lave det om. Jeg troede heller ikke, det havde den store betydning for celletallet, forklarer Carsten Lindberg.

Derfor tog han og kvalitetsrådgiveren den beslutning at få udvidet indgangen til karrusellen. Samtidig rykkede de dens yderrør hele vejen rundt, så båsene blev udvidet med 20 cm – det hele til en pris af omkring 15.000-20.000 kroner. Og også her kom der hurtigt et resultat, for celletallet dykkede med yderligere 30.000.

- Køerne fandt hurtigt ud af, at det var rarere at blive malket, når der var bedre plads. Der kom meget mere ro på malkningen, de skider mindre, hvilket også kræver mindre rengøring, siger Carsten Lindberg.

Skulle være startet før

I dag ville landmanden ønske, at han var startet på pattedyp og udvidelse noget før.

- Vi lå på 280.000 i celletal, da vi gik i gang i september og lå under 200.000 i november, understreger Carsten Lindberg.

Han har efterfølgende sat større fokus på hygiejnen omkring malkningen. Celletallet giver nu i kvalitetstillæg 100.000 kroner mere om året. Og udvidelsen af karrusellen reducerede hver malkning med 20 minutter. Og med tre malkninger og to mand betyder det to timer sparet om dagen.

Derfor er Carsten Lindberg selvsagt meget tilfreds med, at han – om end efter noget tid – sagde ja til en aftale om små skridt ad gangen på investeringsvejen.

- Når man ser så stor effekt af få og små tiltag, så motiverer det jo helt vildt til at gå videre. Jeg har fundet ud af, at jeg skal være bedre til at lytte til folk, der ved noget. Selvfølgelig skal man være kritisk, men man skal også gøre det rigtige og huske ikke at stille sig på bagbenene, slutter han.

Nu skal der forskes i loftshøjden på svinetransporter

Lovgivningen kræver at smågrises velfærd tilgodeses - også under transport. Et af elementerne heri er loftshøjden i bilerne. Der eksisterer imidlertid ingen videnskabelig dokumentation for, hvad loftshøjde betyder for grisene. Det skal et nyt forskningsprojekt give viden om.

Helms forbereder generationsskifte

I løbet af de næste tre år vil der blive gennemført et generationsskifte hos Helms TMT, fortæller den nuværende frontfigus, Kristian Helms.

GPS skal guide til fleksibel naturpleje

60 kreaturer har fået GPS-halsbånd på for at hjælpe Landbrugsstyrelsen med at finde vej til mere fleksible og attraktive tilskudssystemer til naturpleje.

Fik minister i tale om §3-forbud og efterafgrødekrav

Fælles for §3-dyrkningsforbuddet og det fremrykkede efterafgrødekrav er, at nogle landmænd oplever det, som om de får en stor økonomisk øretæve og usikkerhed om fremtiden, lyder det fra SLF, der forleden gik til miljøministeren med urimelighederne.

Overvældende tilslutning til Hobro Dyrskue

Der er tilmeldt 34 katalognumre til den første digitale udgave af Hobro Dyrskue. - Det er helt overvældende, lyder det fra arrangørerne.

Den danske foodservicebranche er på vej tilbage

Salget af Arla Pro-produkter er fordoblet, siden coronakrisen var på sit højeste tilbage i marts måned, og de seneste to uger er efterspørgslen steget med 30 procent. Det vidner om en foodservicebranche, som er på vej tilbage, lyder det fra Arla Pro.

Sæd-smitte fra Mors 2 afkræftes

Analyse afkræfter, at sæd fra Mors 2 har været kilden til PRRS i to produktionsbesætninger.
Side 1 af 1852 (37031 artikler)Prev1234567185018511852Next