Af Christen L. Jakobsen, Planteavlskonsulent, Landbo Limfjord.

 Den billigste majssort kan sagtens være det dyreste valg, når man ser på økonomien i den samlede produktion. Det er derfor vigtigt at tage udgangspunkt i egen lagerbeholdning af grovfoder og viden om marker med mere, når man foretager sortsvalg i majs. 

Brug dine rådgivere som aktive sparringspartnere på sortsvalg og sammensætning af grovfoderrationen, da der kan være stor forskel mellem ejendomme, der på overfladen ser ud til at være ens.

Vi anbefaler, uanset om majsen skal anvendes til det ene eller det andet formål, at landmanden til hovedparten af majsarealet altid vælger sorter, som er afprøvet i mindst to år i Landsforsøgene. Man kan altid tjekke de nye resultater for majssorter på sortinfo.dk. Nye sorter, som kun er afprøvet i et år, bør kun vælges til en mindre del af arealet. Derudover bør man vælge to til tre sorter. Det stabiliserer både udbytte og kvalitet.

Majsvarmeenheder

Antallet af majsvarmeenheder og risikoen for tidlig nattefrost er bestemmende for, hvor sildig en sort man bør vælge. Og i »vores« landsdel skal man være opmærksom på, at majsvarmeenhederne fra midt april til midt oktober svinger fra omkring 2.300 til 2.700 majsvarmeenheder. 

Har man vindudsatte marker, vægtes sortens lejesædstendens meget højt.

Majs er en vigtig afgrøde for landbruget. Hovedparten dyrkes til malkekøer og resten primært til svinefoder og biogas – og interessen for majs til biogas er stærk stigende. Derfor er der stor fokus på dyrkning af majs, og vi forsøger hele tiden at finde de bedste sorter og de bedste dyrkningsmetoder – alt afhængig af hvad majsen skal bruges til, og hvilken sort, der giver størst værdi for landmanden. 

Sorter til helsæd

Skal man dyrke majs til helsæd, skal man vælge sorter, som i marken kan nå 31-33 procent tørstof senest midt i oktober. I skemaet over majssorter vises resultater fra forsøgene i Nordvestjylland, Himmerland og Vendsyssel, der med stor sandsynlighed er klar til høst inden midt oktober. Men husk majs efter græs typisk er høstklar 1-2 uger efter majs efter majs. Forventes sen såning på nogle arealer vælges meget tidlige sorter. De majsvarmeenheder, man mister i foråret, kan typisk ikke hentes i efteråret. Sorternes lejesædstilbøjelighed og variationen, der ses i 2018, giver et godt billede af sortens standfasthed.  

Til malkekøer vælges sorter, som giver den højeste økonomiske værdi. Det er som regel sorter, som kan kombinere et stort udbytte af afgrødeenheder med en høj energikoncentration (NEL20) og en høj FK NDF. I tabellen kan man se den beregnede økonomiske værdi i de enkelte majssorter til helsæd til højt ydende malkekøer målt i forhold til den tidlige sort Emmerson. Forudsætningerne er et græs/majsforhold på 50/50, et forventet majsudbytte på 10.000 fe/ha samt at kvierne tildeles 2 kilo majstørstof/dag.

Til kvier, for eksempel på kviehoteller, vælges sorter, som kan kombinere et stort udbytte af afgrødeenheder og gerne en lav energikoncentration (NEL20). 

Sorter til kolbemajs

Ønskes kolbemajs vælges sorter, som ikke har tendens til lejesæd. Vær opmærksom på, at flere af de meget tidlige sorter ikke er tilstrækkelig standfaste til kolbemajs. Find den gruppe af sorter, som er så tidlige, at de kan nå 54-56 pct. tørstof i kolber med svøbblade inden 20. oktober. Vælg dernæst sorter, som giver et stort kerneudbytte, og som har et højt indhold af NEL20 i kolber med svøbblade. 

Hvis kolbemajsen skal høstes samtidig med majshelsæd, skal sorterne til kolbemajs være 20-30 dage tidligere udviklet end sorterne til helsæd. 

Skal sorten være »buffersort«, det vil sige, kunne bruges til både kolbemajs og majshelsæd, skal den også have gode egenskaber til helsæd. 

Majs er en af de afgrøder, hvor der er størst forskel mellem forskellige sorters egenskaber, hvorfor sortsvalget er det første vigtige skridt på vejen til succes med majsdyrkning. Er du i tvivl om sortsvalget, så kontakt din konsulent for nærmere rådgivning.
 

Kvæg