Læserbrev: Aldrig i mål – altid på vej

Morten Boje Hviid, direktør hos Landbrug & Fødevarer, svarer her på kritikken, der blev rejst i Effektivt Landbrugs leder i avisen den 9. november.

Af Morten Boje Hviid, direktør for bæredygtighed og medlemmer i Landbrug & Fødevarer

Effektiv Landbrug har været på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning. I år bød programmet på ikke mindre end fire ministerbesøg, oplæg fra en af landets førende økonomer, naturligvis formandens beretning og meget konstruktiv og udviklingsorienteret debat.

Temaet var i år fremtidens landmand, og i modsætning til Effektivt Landbrugs lederskribent tog jeg fra Herning med en styrket optimisme. Ikke fordi alting ser let ud. Ikke fordi vi har fundet den endelige løsning på CO2-problematikken, på samtalen mellem land og by eller for den sags skyld på udfordringerne med generationsskifter.

Men vi er godt på vej, og vi står et bedre sted i dag, end vi gjorde for år tilbage. De fire ministertaler illustrerede, at vi er lykkedes med at fortælle om alt det, landmændene gør godt i Danmark.

Image-pleje

Meningsmålinger viser, at danskerne synes, landbruget har en passende størrelse i landskabet og landmændenes troværdighed er styrket set i forhold til andre faggrupper.

Her er det rimeligt at stille sig selv spørgsmålet: Hvorfor ser det mon sådan ud? Måske særlig set i lyset af alle de problemer, som Effektivt Landbrug lister op i torsdagens leder.

Jeg tror, det handler om flere ting, men først og fremmest handler det om, at danske landmænd er klar til at åbne dørene for omverdenen. Det gælder både, når næsten 100.000 danskere besøger Åbent Landbrug, og når Skoletjenesten arrangerer gårdbesøg for landets skoleklasser.

Kampagner

Men man har ikke sat sig specielt godt ind i L&F’s arbejde, hvis man tror, at vi alene driver et par succesfulde projekter sammen med vores medlemmer om åbne stalddøre og give skoleklasser indblik i landbruget. Disse arrangementer står for det første slet ikke alene, og de henvender sig for det andet ikke kun til de mennesker, der i forvejen holder af landbruget.

Effektivt kunne med fordel kigge på de store kampagneindsatser, som kører i både skrevne medier, på tv og på digitale platforme. Og de kunne kaste et blik på alle de årlige arrangementer, vi er en del af. Eksempelvis Golden Days og Kulturnatten i København, for bare at nævne to.

Alle disse indsatser summer op, og sammen med lokale initiativer betyder det, at vi står et bedre sted i dag, men vi kommer aldrig i mål og vil altid være på vej.

Undervejs på rejsen vil nogle dage være sværere end andre. Jeg anerkender fuldt ud, at det er hårdt at arbejde i et erhverv, som alle har en holdning til – uanset om holdningen er fagligt funderet eller ej.

Opløftet

Jeg anerkender også, at det har personlige konsekvenser at stille sig frem i den offentlige debat. Det er uacceptabelt, når vi oplever andre organisationer eller debattørerne går efter manden frem for bolden.

Derfor er vi i Landbrug & Fødevarer altid klar til at hjælpe vores medlemmer, og vi gør det hver eneste dag. Både når den gode historie skal fortælles, og når kritiske sprøgsmål melder sig.

Da jeg tog fra Herning, var jeg opløftet og følte ny energi forud for endnu et vigtigt år for landbruget. Debatten på delegeretmødet viste, at vi er klar til at møde fremtiden, at vi tror på vores sag, og vi har nysgerrigheden i behold.

Hvis vi stræber efter, at hele verden skal tænke som os, at alle på sociale medier eller på Christiansborg skal forstå vores sag hundrede procent, så bliver vi skuffede. Men hvis vi bliver ved med at være nysgerrige, bliver ved med at fortælle om alt det, vi gør, så kan vi fortsætte en rejse, hvor vi altid er på vej mod noget nyt, men naturligvis aldrig når historiens slutning.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også