Pas på konkurrenceevnen ved grøn skattereform

Af Berith Nissen, Billundvej 3, Vojens, næstformand for Sønderjysk Landboforening (SLF)

Regeringen er gået i gang med forhandlingerne om den grønne skattereform. Indledningsvis vil jeg gerne anerkende, at skatteminister Morten Bødskov og klimaminister Dan Jørgensen vil gøre det »på den kloge måde«, så det ikke kommer til at skade beskæftigelse, og at det skal være tiltag, som giver den ønskede klimaeffekt i virkeligheden.

Tunge energi- eller CO2-afgifter kan nemlig let komme til at gå ud over konkurrenceevnen. Vi så det tydeligt, da PSO-afgiften på el var på sit højeste.

I en mellemstor moderne svineproduktion, som hjemme hos os på Vonsmose, betød det en ekstra skat på cirka 260.000 kroner årligt, uanset om produktionen gav overskud eller ej. Det er ikke rimeligt og er stærkt konkurrenceforvridende i forhold til andre lande. PSO-afgiften er nu næsten udfaset, og der må ikke komme noget andet i stedet. Indkomstskat, der betales af tjente penge, er fair.

Mindsker økonomien

Kæmpeafgifter, der skal betales uanset overskud, er med til at lukke virksomheder og arbejdspladser. Det dur ganske enkelt ikke og er med til at mindske økonomi og beskæftigelse i landdistrikterne.

Vi har brug for en politik, der skaber udvikling og positiv vækst for landbrug, der engagerer sig i den grønne omstilling. Ikke mindst efter at mink-sektoren er lukket, er der brug for tiltag, som skaber vækst og beskæftigelse i andre landbrugssektorer.

Derfor er grønne skattefradrag og tilskud de bedste redskaber, som kan stimulere til grønne investeringer og omstilling til mere klimavenlig drift. Det skal være min klare opfordring til regering og folketing, at der tænkes i udvikling i stedet for afvikling, når den grønne skattereform skal finde sin endelige form.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også