bannerPos

Ord må ikke stå i vejen for vigtig debat

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
18-04-2019 10:00

LANDET HAR ALTID været kendt for at være et sted, hvor man arbejder hårdt for det daglige brød. Men det har også været kendt som stedet, hvor man tager sig godt af hinanden. Lige i disse dage kører der i egne rækker en debat om, hvorvidt man nu også er så gode til at tage sig ordentligt af hinanden på landet. En række landboformænd har rejst debatten om unges gyllekørsel, som de mener i en del tilfælde er uansvarlig. Og de peger på arbejdsgivernes ansvar.

VI SKAL GERNE medgive, at ordvalget fra landboformændene er uheldigt, når de insinuerer, at de unge kører gylle i døgndrift på smøger, energidrik og det, der er værre. Det er under lavmålet. Sådan ønsker vi jo heller ikke, at andre omtaler landbruget. Men debatten er helt berettiget. Og vi både hører og ser også tilfælde, hvor buen er spændt for vidt i det travle forår.

DET ER IKKE godt. Hverken for sikkerheden på vejene eller hjemme på bedrifterne. Og det er heller ikke godt for landbrugserhvervets omdømme. Alle i branchen ved, at der sker alt for mange ulykker – desværre også med dødelig udgang i dansk landbrug. Men samtidig kan eventuelt urimelige lange arbejdsdage også betyde, at den arbejdskraft, som hver enkelt landmand er så afhængig af, svinder ind.

I DAGENS AVIS opfordrer konsulent i virksomhedsledelse, Jens Skov fra rådgivningshuset Centrovice, kraftigt til, at man anstrenger sig for at holde på sine ansatte. Ikke mindst fordi han anslår, at det koster mellem 70-150 procent af en årsløn at skifte medarbejder, alt efter hvilket stillingsniveau de er på.

HOS DEN STORE svinebedrift Go-Gris i Østbirk ved Horsens har medindehaver Martin Mogensen forståelse for, hvis det af og til glipper med at holde på medarbejderne, fortæller han i dagens spalter. »Vi er nødt til at se, hvordan omverdenen er rundt om os og så tilbyde nogle arbejdsforhold, der er hen omkring det. Ellers kan jeg egentlig godt forstå, at vi mister nogle medarbejdere«, konstaterer han. Det kan næppe siges ret meget mere klart.

HER I PÅSKEUGEN er der måske mulighed for at tænke lidt over tingene. Og måske også mulighed for at vise sine medarbejdere, at de er påskønnet. De lange arbejdsdage vil vi aldrig komme ud over i landbruget. De er en del af charmen ved erhvervet, når der skal sås og høstes. Men rovdrift på ansatte, der fører til ulykker, er en uskik. Og derfor er den debat, som landboformændene har rejst, også en debat, som ikke kan og skal fejes af bordet med et skuldertræk. Ordvalget kunne og burde have været anderledes. Men emnet er for alvorligt til at affeje debatten af den grund.   

Danske landmænd har i 25 år hjulpet kolleger i Sydøstasien

Danske landmænd på studietur til Cambodia og Vietnam blev i 1994 starten på en langsigtet hjælp til kollegerne i de krigshærgede lande.

Stadig stort behov for vanding

Behovet for vanding er stadig stort i store dele af Danmark, hvor tørkeindekset målt mandag lå mellem syv og ti.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Driftsleder: Fungerer soen – så fungerer resten

Udfordringerne med tomme søer og gaspustere var store for et år siden på Ødum Engholm ved Hadsten. Et forsøg i besætningen med tang fra de norske fjorde har imidlertid vist sig som problemløser.

Kun de ti procent bedste slagtesvineproducenter lavede overskud i 2018

Kun de cirka ti procent bedste slagtesvineproducenter formåede at lave overskud i deres driftsgren i 2018, viser nye Business Check-tal.

Valggyser i vente for tidligere landboformand

Venstre står til at få tre-fire mandater i Europa-Parlamentet. Den tidligere mangeårige KHL-formand, Asger Christensen, der er EU-kandidat for Venstre, er formentlig lige på vippen til at blive valgt ind.
Side 1 af 1543 (30858 artikler)Prev1234567154115421543Next