bannerPos

Ord må ikke stå i vejen for vigtig debat

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
18-04-2019 10:00

LANDET HAR ALTID været kendt for at være et sted, hvor man arbejder hårdt for det daglige brød. Men det har også været kendt som stedet, hvor man tager sig godt af hinanden. Lige i disse dage kører der i egne rækker en debat om, hvorvidt man nu også er så gode til at tage sig ordentligt af hinanden på landet. En række landboformænd har rejst debatten om unges gyllekørsel, som de mener i en del tilfælde er uansvarlig. Og de peger på arbejdsgivernes ansvar.

VI SKAL GERNE medgive, at ordvalget fra landboformændene er uheldigt, når de insinuerer, at de unge kører gylle i døgndrift på smøger, energidrik og det, der er værre. Det er under lavmålet. Sådan ønsker vi jo heller ikke, at andre omtaler landbruget. Men debatten er helt berettiget. Og vi både hører og ser også tilfælde, hvor buen er spændt for vidt i det travle forår.

DET ER IKKE godt. Hverken for sikkerheden på vejene eller hjemme på bedrifterne. Og det er heller ikke godt for landbrugserhvervets omdømme. Alle i branchen ved, at der sker alt for mange ulykker – desværre også med dødelig udgang i dansk landbrug. Men samtidig kan eventuelt urimelige lange arbejdsdage også betyde, at den arbejdskraft, som hver enkelt landmand er så afhængig af, svinder ind.

I DAGENS AVIS opfordrer konsulent i virksomhedsledelse, Jens Skov fra rådgivningshuset Centrovice, kraftigt til, at man anstrenger sig for at holde på sine ansatte. Ikke mindst fordi han anslår, at det koster mellem 70-150 procent af en årsløn at skifte medarbejder, alt efter hvilket stillingsniveau de er på.

HOS DEN STORE svinebedrift Go-Gris i Østbirk ved Horsens har medindehaver Martin Mogensen forståelse for, hvis det af og til glipper med at holde på medarbejderne, fortæller han i dagens spalter. »Vi er nødt til at se, hvordan omverdenen er rundt om os og så tilbyde nogle arbejdsforhold, der er hen omkring det. Ellers kan jeg egentlig godt forstå, at vi mister nogle medarbejdere«, konstaterer han. Det kan næppe siges ret meget mere klart.

HER I PÅSKEUGEN er der måske mulighed for at tænke lidt over tingene. Og måske også mulighed for at vise sine medarbejdere, at de er påskønnet. De lange arbejdsdage vil vi aldrig komme ud over i landbruget. De er en del af charmen ved erhvervet, når der skal sås og høstes. Men rovdrift på ansatte, der fører til ulykker, er en uskik. Og derfor er den debat, som landboformændene har rejst, også en debat, som ikke kan og skal fejes af bordet med et skuldertræk. Ordvalget kunne og burde have været anderledes. Men emnet er for alvorligt til at affeje debatten af den grund.   

Noteringen falder igen-igen

Noteringen for slagtesvin falder igen med 30 øre, og er nu på 11,10 kroner, selv om coronanedlukningen af Europa ser ud til snart at være et overstået kapitel.

Nu skal der forskes i loftshøjden på svinetransporter

Lovgivningen kræver at smågrises velfærd tilgodeses - også under transport. Et af elementerne heri er loftshøjden i bilerne. Der eksisterer imidlertid ingen videnskabelig dokumentation for, hvad loftshøjde betyder for grisene. Det skal et nyt forskningsprojekt give viden om.

Helms forbereder generationsskifte

I løbet af de næste tre år vil der blive gennemført et generationsskifte hos Helms TMT, fortæller den nuværende frontfigus, Kristian Helms.

GPS skal guide til fleksibel naturpleje

60 kreaturer har fået GPS-halsbånd på for at hjælpe Landbrugsstyrelsen med at finde vej til mere fleksible og attraktive tilskudssystemer til naturpleje.

Fik minister i tale om §3-forbud og efterafgrødekrav

Fælles for §3-dyrkningsforbuddet og det fremrykkede efterafgrødekrav er, at nogle landmænd oplever det, som om de får en stor økonomisk øretæve og usikkerhed om fremtiden, lyder det fra SLF, der forleden gik til miljøministeren med urimelighederne.

Overvældende tilslutning til Hobro Dyrskue

Der er tilmeldt 34 katalognumre til den første digitale udgave af Hobro Dyrskue. - Det er helt overvældende, lyder det fra arrangørerne.

Den danske foodservicebranche er på vej tilbage

Salget af Arla Pro-produkter er fordoblet, siden coronakrisen var på sit højeste tilbage i marts måned, og de seneste to uger er efterspørgslen steget med 30 procent. Det vidner om en foodservicebranche, som er på vej tilbage, lyder det fra Arla Pro.

Sæd-smitte fra Mors 2 afkræftes

Analyse afkræfter, at sæd fra Mors 2 har været kilden til PRRS i to produktionsbesætninger.
Side 1 af 1852 (37032 artikler)Prev1234567185018511852Next