Tyve stjæler olivenolie i organiserede kup

I løbet af de seneste to år er prisen på olivenolie i Spanien steget med 153 procent, langt mere end andre store bidragydere til inflationen som brændstof og elektricitet. Det skriver Berlingske.

Mens en flaske med 75 centiliter af hverdagskvalitet før kostede mellem tre og fire euro i supermarkedet, er en pris på otte euro nu nærmest et røverkøb. Det betyder, at tyve nu er begyndt at organisere større kup for at stjæle store mængder af de gyldne dråber. I den sydspanske by Córdoba slap tyve for nyligt afsted med olivenolie for en markedsværdi på godt en halv million euro, næsten fire millioner kroner.

En langvarig tørke har sendt udbyttet i Spanien ned på sølle 663.000 ton, under halvdelen af gennemsnittet i de seneste 13 år. Samtidig har avlerne, ligesom i Danmark, set stigende udgifter til gødning og brændstof. Indtil videre ser det ikke ud til, at faldet i mængderne af olivenolie har givet konkurrende produkter, lavet på eksempelvis solsikker og raps, et boost i det sydeuropæiske land.

Læs også