Den nye bølge af corona har også ramt råvaremarkedet. Stort set alle råvarer tager således et ryk ned i pris igen. Herunder hvedeprisen på MATIF-børsen. Men det er ikke et signal til at sælge – endnu.
Det går voldsomt for sig ude på de finansielle markeder. Den nye coronabølge har dog ikke kun ramt aktiemarkedet. Ligesom det var tilfældet under første bølge, har den nye coronabølge også ramt afgrødemarkedet.
Hen over de seneste dage har vi således set en hvedepris på MATIF-børsen korrigere forholdsvis kraftigt i nedadgående retning. Det betyder ikke, at hvedeprisen er færdig med at stige på lang sigt. Men kortsigtet peger det lige nu nedad. Præcis som tilfældet var tilbage i marts måned, da første coronabølge ramte verden.
Dengang var nedturen dog kortvarig, og hvedeprisen endte med at avancere på coronasituationen, efter at folk i panik begyndte at hamstre lige netop hvede.
Har ikke set toppen endnu
Jeg ser heller ikke den anden bølge med corona, der lige nu skylder ind over verden, som en langvarig trussel mod den optur, hvedeprisen påbegyndte tilbage i august måned.
Derimod forventer jeg, at den ledende europæiske hvedepris på MATIF-børsen, når vi rammer næste forår, vil ligge over de topniveauer, vi senest så tilbage i 2018 ved 220 euro pr. ton.
Når det så er sagt, så er det altid fornuftigt som planteavler at lave et delsalg for på den måde at sprede den prismæssige risiko ud på flere niveauer. Det er især relevant at lave delsalg i så uforudsigelig en situation, som vi netop nu står overfor.
Kina holder hånden under
Den fundamentale situation siger, at der er rigeligt med hvede tilgængeligt på de globale lagre. Til gengæld strammer forsyningssituationen gevaldigt til for majs, efter at Kina gennem de seneste måneder har været storimportører heraf.
Hvis vi dertil lægger, at den igangværende amerikanske majshøst langt fra lever op til de forventninger, der ellers lå i markedet tilbage i august måned, og at Kina også har problemer med deres igangværende majshøst, så må majsprisen forventes at gå op på den lange bane. Og en stigende majspris har det med at smitte positivt af på hvedeprisen.
Ekstreme forhold
Det er en speciel situation med hensyn til Kina. Udadtil udtrykker Kina, at de forventer en stor majshøst. Men rygterne går radikalt imod de officielle udmeldinger fra kinesisk side.
Således har Kina, ligesom USA, forud for den igangværende majshøst været underlagt nogle ekstreme vejrforhold med flere på hinanden efterfulgte tyfoner. De ugunstige vejrforhold skulle ifølge rygterne have ødelagt store arealer med majs i Kina, hvilket netop må være forklaringen på, at Kina har været voldsomt aggressiv som importør af majs og andre afgrøder hen over de seneste måneder.
Kina har brug for foder
Samtidig er Kina ved at få opbygget deres svinebestand igen, efter at den afrikanske svinepest tilbage i 2018 slog op mod 60 procent af bestanden ned.
Det faktum, at Kina igen er begyndt at opleve en fremgang i produktionen af svinekød, betyder, at de også har et stigende behov for foderkorn. I forvejen har Kina brugt de seneste år på at sælge ud af de statskontrollerede lagre med majs, hvilket betyder, at Kina nu står med en meget stram forsyningssituation med hensyn til foder.
Derfor, selvom vi nu står over for en ny og uigennemskuelig situation med hensyn til corona, og selvom de globale lagre med hvede ifølge det amerikanske landbrugsministerium er rekordstore, så bakker de seneste måneders enorme kinesiske import af majs op om, at nedturen, der i denne uge har gjort sig gældende for kornpriser og afgrødepriser over en bred kam, blot er en korrektion, og at vi ikke har set afgrødepriserne toppe ud endnu.