Kornpriserne stiger trods ny handelskrig

Det virker ikke til at den nye handelskrig mellem USA og Europa får de store konsekvenser for kornpriserne. I stedet oplever vi et kornmarked, der går styrket ud af ugen, mens aktierne derimod har fået et stryg over nakken, som en konsekvens af Donald Trumps nye importtold på europæiske varer.

En overraskende prisstærk kvartalsrapport fra det amerikanske landbrugsministerium ved ugens begyndelse satte godt gang i opturen for kornpriser i ikke kun USA men også her i Europa. De nye og mere prisstærke takter blev senere suppleret af nye tal, der viste, at både høstfremgang og kvalitet halter gevaldigt efter, hvad der er normalt for både hvede, majs og sojabønner i USA.

At det så onsdag aften forlød, fra USA, at de nu vil indføre en straftold på import af europæiske varer til en værdi af 7,5 milliarder dollars, kunne godt få en til at frygte for en ny handelskrig, der ville påvirke afgrødemarkedet, ligesom det har været tilfældet med handelskrigen mellem USA og Kina. Det er blot ikke tilfældet. Den nye handelskrig rammer først og fremmest fly, vin og alkoholproduktionen i Europa. Derfor har det først og fremmest været de finansielle markeder, der har reageret på den nye handelskrig, ved blandt andet at sende aktiemarkedet ind i det største fald, siden december måned sidste år.

Mejeriprodukter rammes af ny told

Alligevel går landbrugsbranchen i Europa ikke ramt forbi her i Europa, efter den amerikanske præsidents seneste skridt på vejen for at gøre ”America Great Agarin”. Således har Donald Trump også valgt at pålægge en ekstra told på import af mejeriprodukter på 25 procent, hvilket især går ud over den europæiske osteproduktions muligheder for at afsætte deres varer i USA.

Men afgrødemarkedet ser i første omgang ud til at gå ramt forbi. Derfor fasholder, blandt andet vores egen europæiske hvedepris, den optur der blev skudt i gang for nu godt en måned siden.

Kuren mod lave priser er lave priser

Købsinteressen for korn har været kraftigt tiltagende på den seneste og dermed har vi fået bekræftet tesen om, at den bedste kur mod lave priser på kornmarkedet, netop er lave priser. I den forbindelse er det værd at bemærke, at der stadig er en stor forsyningssituation for hvede på globalt plan. Derimod er det begyndt at stramme gevaldigt til med hensyn til forsyningssituationen for majs. Det er derfor majsen der lige nu er lokomotivet, for de prisstigninger vi ser på kornmarkedet og derfor også de prisstigninger vi oplever for hvede her i Europa lige nu.

Man kan sige at hvedeprisen stiger i sympati. Ikke kun med majsprisen men også i sympati med den europæiske rapspris. For hvor forsyningssituationen for hvede som sagt stadig er god, så har en skuffende europæisk rapsproduktion i år, fået rapsprisen til at stige hen over høst. Det betyder at rapsprisen nu er blevet dyr i forhold til hvedeprisen og derfor kan den styrkede rapspris også være en af forklaringerne på, hvorfor hvedeprisen kan fastholde den opadgående bevægelse for fjerde uge i træk på MATIF.

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

Læs også