Ib Skovgaard er planteavler ved Roslev, hvor han deler en bedrift med sin nabo på cirka 420 hektar. De dyrker raps, hvede, frøgræs, vinter- og vårbyg. I efteråret 2020 købte de en Omega 6000-såmaskine fra Bednar og har indtil videre sået omkring 250 hektar, hvor han her i foråret samsårede for at spare arbejdstid.

- Vi har valgt at lave samsåning, fordi vi ikke skal give mere gødning, end vi gør, så kan vi lige så godt få det hele gjort af én omgang. Vi har korn i en beholder, gødning i en anden og græsfrø i en tredje, forklarer Ib Skovgaard, og tilføjer:

- Vores forrige såmaskine havde ikke mulighed for samsåning med gødning, og vi er også gået fra fire til seks meter, så vi er hurtigere færdige i forageren, og det er klart bedre.

Det har givet Ib Skovgaard og hans bedrift en større kapacitet, færre timer i marken og et lettere arbejde. Ydermere påpeger han også, at en anden stor fordel også er, at såmaskinen holder sig i sporet.

Lamelplanke foran

- En fordel på såmaskinen er, at de forreste diske sidder i x-form, hvor de krydser hinanden, og vi skal ikke korrigere, når du kører med GPS. Den gamle såmaskine skulle vi korrigere, fordi den trak såmaskinen til den ene side hele tiden, så vi kørte lidt ved siden af centrum. Det er lettere at køre nu, fordi det ikke slingrer, påpeger Ib Skovgaard.

Endnu et springende punkt i overvejelserne af en ny såmaskine var den unikke lamelplanke og Profi-skæret, som Bednars Omega kan tilbyde.

- Vi valgte Omega-såmaskinen fra Bednar, fordi det stort set er den eneste, som har en lamelplanke foran. Og fordi vi indimellem har en noget stiv lerjord, så vi er godt tilfredse med Profi-skæret, siger Ib Skovgaard.

Profi-skæret på Omega-såmaskinen er unik, da det er målrettet de tungere jordtyper, hvor de knuser knoldene efter skiverne samt opskærer og trykker de resterende afgrøderester tilbage i jorden. Det betyder, at man ikke skal ud og forberede jorden såningen.

Maskiner