Hos det Helsinge-baserede entreprenørfirma Bulls Byg og Anlæg er den nyeste maskine på stammen en JCB Hydradig 110W. Den bliver brugt flittigt og har i høj grad kunnet den, som den familiedrevne virksomhed forventede af maskinen.
- Jeg har kørt lidt over 200 timer med den nu. Vi fik den 17. november. Og så har den ikke engang kørt i januar, fordi der jo er så vådt, siger Dennis Bull Bagge.
Han kører og taler om en JCB Hydradig 110W, som han bruger til at trimme terrænet langs diget ved lystbådehavnen i Frederiksværk.
Dennis Bull Bagge arbejder i virksomheden i Bulls Byg og Anlæg, der er en familiedrevet virksomhed, hvor han løser entreprenøropgaver med sin far og sin bror, Ronni Bull Jensen og Mikael Bull Jensen.
Købt med formål for øje
- Vi har kørt meget motorvej, og når man skal tage ramper på motorvejen, så skal der både tages ud mod midten, og ind mod kanten. Den her maskine kan køre i begge retninger og slå. Sådan kan vi tage begge sider på en gang i stedet, siger han og fortsætter:
- Det tager for lang tid at skifte om til at køre venstre kontra at køre højre. Det tager fem til seks minutter hver gang - det løber op, så der spares ret meget tid.
Samtidig forklarer Dennis Bull Bagge, at der spares meget af afspærringen på motorvejene.
- Afspærring er virkelig dyrt. Maskinen kræver ikke nær så meget afspærring, fordi der ikke går en mand ud på vejen. Der skal man jo nærmest spærre en hel rampe. Med den her kan vi nøjes med to skilte, siger han.
Bulls Byg og Anlæg er meget tilfreds med købet af Hydradig 110W, som er købt hos Reesink Construction, der er importør af JCB-maskiner og tidligere hed Nicolaisen & Larsen A/S. Foto: Anders LeiSmart redskabsskifte
Når det gælder skifte af redskaber, er der også væsentlige fordele, som Dennis Bull Bagge er særligt glad for. Maskinen kører nemlig med Rototilt R4 tiltrotator med Quickchange udstyr.
- Så vidt jeg ved, er det en af de første maskiner, der kører så højt et olieflow i skiftet i Danmark. Ingeniørerne havde designet det og sagt, det kunne lade sig gøre. Vi kører 115 liter igennem, hvor andre kører måske 60 til 70. Importøren havde ikke selv set det i aktion med egne øjne før, siger han.
Dennis Bull Bagge forklarer, at der er et traditionelt skifte på maskinen. Det, der er specielt ved skiftet er, at han kan tage olieslangen af og på uden at gå udenfor.
- Det er en kæmpe fordel, fordi vi gerne vil kunne skifte fra græsklipper til at slå græs under autoværn uden at skulle udenfor, forklarer han og fortsætter:
- Alt bøvlet med redskabsskifte er væk. Man skal bare vænne sig til at køre med det. Der sidder en masse koblinger i maskinen, og den skal jo helst ikke blive for beskidt. Så skal man derud alligevel. Det handler bare om at tage andre forholdsregler.
Nemmere at tilpasse behov
Dennis Bull Bagge forklarer desuden, at Rototilt sammen med konkurrenten Steelwrist har udviklet en Open-S standard.
- Helt simpelt, så er det ligesom med smartphones. Før var der en masse forskellige opladere, og nu skal alle til at have samme kabel fremover. Det er det samme med redskaberne. De kan monteres på tiltrotatoren uanset hvilket fabrikat, den er, siger han og fortsætter:
- De skift har typisk kostet cirka 25.000 kroner. Med Open-S kan man låne redskaber. Det er meget rart, når man har lidt specielle redskaber. Vi kender andre, som har lidt mere standardbaserede til entreprenørafdelingen. Så kan vi hjælpe hinanden.
Landsdækkende JCB-forhandler
JCB-distributøren Nicolaisen & Larsen A/S skiftede den 1. april 2022 navn til Reesink Construction.
Virksomheden er landsdækkende forhandler af entreprenørmaskiner fra JCB og har importeret JCB-maskiner siden 1975.