Bjarne Christensen og hans to nevøer, Jonas og Oliver Christensen er alle bidt af en gal traktor og nyder sammen at forfine især deres John Deere 4240 til årets mange traktortræk. Især det lokale træk i Særslev glæder de sig til.
- Den skal bare ha’ noget gas.
Man fornemmer næsten den afdøde morfar, der lagde kimen til mange fælles timer hos brødrene Jonas (19 år) og Oliver Christensen (16 år) og deres onkel Bjarne Christensen (52 år) som de står der i værkstedet i Ejlby lidt uden for Særslev, hvor mormor stadig bor, spændte og klar til at sende yngstemand afsted mod sit første traktortræk.
- Morfar sagde altid, at vi skulle køre i højt gear. At den bare skulle have noget gas, så det forsøger vi, siger Jonas Christensen med et veltilfreds smil og vender sig mod sin debuterende lillebror.
- Man skal være 16 år, inden man må deltage. Og det er jeg nu, siger Oliver Christensen, der tidligere har kørt havetraktortræk, når der har været mulighed for det.
Oliver Christensen skal deltage i landbrugsklassen med John Deere 6930’eren, hvilket også er traktoren, storebror Jonas giver gas, når han får mulighed for det.
Og indtil videre er det blevet til en enkelt pokal for storebror.
- Der går nok lidt tid, inden jeg når onkels præstationer, siger Jonas Christensen og skæver over mod pokalskabene, der rummer ikke mindre end 95 pokaler – herunder tre danmarksmesterskaber tilbage i 2013, 2018 og 2019.
Kørt DM siden 2010
- Jeg har været med til DM i stort set alle årene, siden min far og jeg begyndte at rode med det her tilbage i 2010, fortæller Bjarne Christensen, der kører superstandard 3 klassen i sin John Deere 4240 bygget tilbage i 1982.
- Der var lige to år, hvor traktoren var i stykker, der kom vi ikke med, men ellers så er vi der, når der er træk. Det bliver vel til en 10-11 stykker om året, hvor det første træk altid er påsketrækket i Borris, der foregår indendørs, og så slutter vi af en gang i september.
Altid rodet med motorer
Bjarne Christensen bor kun få hundrede meter fra sit barndomshjem, hvorfor han dagligt er at finde i farens værksted.
- Vi har altid rodet med motorer. Det startede med knallerten, og så fortsatte det med traktorer og biler. Jeg har altid lige skulle se, hvor mange hestekræfter der er i motoren, siger han med et smil og fortsætter:
- Det har også været dejlige timer med min far og senere også med drengene. Det er rart at have sammen.
Jonas supplerer:
- Vi har været her hver dag gennem vores skoletid. Skolebussen kørte forbi hjemme hos os selv, men langt de fleste dage blev vi siddende og kørte de der 3-4 kilometer længere for at komme hjem til mormor og morfar. Så vi er vokset op med interessen og har altid fået lov at være med.
Oliver Christensen er enig.
- Det er meget det sociale, der gør, at vi så godt kan lide det. Både her på værkstedet og til selve trækket. Det at være sammen om noget, der interesserer os alle sammen, det er rigtigt godt.
Tryller i værkstedet
Alle tre er de enige om, at det meget er arbejdet i værkstedet, der bærer interessen.
- Det handler om, hvad vi kan trylle i værkstedet, samstemmer de og giver som eksempel John Deere 4240’s kun tre gear og koblingen, der ikke længere er i olie, men er skiftet til en tørkobling.
- Koblingspunktet er på millimeter. Det er der, føreren viser sit værd, påpeger Bjarne Christensen.
- Rammer man den ikke helt præcist, så dør motoren ud. Som morfar sagde, den skal have noget gas. Det er lidt lige som en gammel puch maxi, siger han med et smil. Når den først får gas, så kører den.
Smeltet stempel
Et smeltet stempel minder om, at der hele tiden skal vedligehold til.
- Det er, hvad der kan ske, siger Bjarne Christensen og garanterer, at de har fået styr på det, og at den gamle traktor står som ny.
- Når dieslen bliver varm, så kan det gå galt. Her resulterede det i, at motoren kun kørte på fem cylindre frem for seks og smed al olien af.
- Men så laver vi det, og hygger os med det.
Alle tre påpeger, at det tit er sådan, at når motoren udbygges, så er der andet, der ikke holder, og som så også skal udbygges.
- Det hænger jo sammen det hele, så det er ikke nok at tænke på bare én detalje. Vi skal over det hele.
Hjemmebane i Særslev
De tre traktorgale ser frem til årets træk i Særslev.
- Vi er alle tre en del af Særslev traktortræk, hvor et team på 16 drenge/mænd står for forberedelser og arrangementet sammen med de omkring 100 frivillige hjælpere på dagen.
- Jeg står blandt andet for tilmeldingerne, siger Jonas Christensen og fortæller, at der her en lille måned inden selve trækket er cirka 80 tilmeldte traktorer.
- Vi plejer at være omkring de 100, så det regner vi også med, at vi bliver i år.
Ligesom sidste år, får de i år også hele DTP op at køre, og i år er det planlagt sådan, at alle de deltagende i landbrugstraktorer afvikler deres konkurrencer om formiddagen, og så følger specialtraktorerne efter fra cirka klokken 14 om eftermiddagen.
- Sidste år havde vi blandet det, og det har vi efterfølgende fået evaluering på, var en skam. Så det laver vi om. Så får de lokale trækkere mulighed for at konkurrere færdige og så kan de hygge sig og være sociale, mens de ser en masse spændende træk om eftermiddagen.
Særslev traktortræk finder sted lørdag den 24. juni fra klokken 9.30 til cirka klokken 18.