Ungt team i auktion
KJ Auktion i Hou har nu over 92.000 brugere, og dagligt kommer flere til på onlineauktionen for at købe maskiner og udstyr fra landbrug, maskinfabrikker og andre virksomheder.

Otte fuldtidsansatte danner det unge team hos KJ Auktion. Driftsleder Jens Poulstrup Nielsen (tv) ses her sammen med nogle af kollegerne i den store auktionshal. Fotos: Erik Hansen
- Vi har rigtig travlt, og der kommer dagligt mange maskiner og udstyr ind, som skal på vores onlineauktion. Også købere får vi flere af hver dag. Vel 10-25 stykker, og vi har nu rundet over 92.000 brugere. De 92 procent er danskere, mens resten er fra udlandet, primært fra Østeuropa, hvor mange af vores ældre maskiner sendes til.
Sådan lyder det fra Jens Poulstrup Nielsen, da han gør status over det aktuelle aktivitetsniveau hos KJ Auktion i Hou ved Hals, hvor han er driftsleder.
Og han forventer en fortsat vækst, da auktionsformen er velkendt hos de fleste landmænd, entreprenører, maskinværksteder, tømmerhandler og andre former virksomheder. Men også institutioner benytter KJ Auktion. Senest har salget af alt inventar fra en nordjysk uddannelsesinstitution været en større sag.
Tager alt med
- Vi tager alt med, når vi aftaler et salg, måske i forbindelse med et ophør, dødsbo eller konkurs. Vi tømmer alt, og afleverer altid bygningerne i ryddet og fejet stand. Her adskiller vi os nok i branchen, siger den 24-årige driftsleder, der sammen med syv fuldtidsansatte danner den daglige medarbejderstab.
- Som et ungt tema vil vi meget gerne være imødekommende og giver gerne en hånd med, når effekterne skal håndteres.
KJ Auktion opererer over hele landet, og henvendelser fra købere kan være lige fra hele maskinparker til en enkelt landbrugsmaskine eller måske en drejebænk. Men KJ Auktion er også opsøgende, hvis der annonceres en konkurs.
Slutter en hverdag klokken 13.00
- Vi arbejder primært med maskiner og udstyr. Men intet er for stort eller småt for os. Dog holder vi os til effekter fra virksomheder, altså med CVR-nummer, og effekterne i stuehuset går vi helst udenom.
Efter en kontakt køres der ud for at besigtige effekterne, og KJ Auktion tilbyder gerne en vurdering. Desuden testes maskinerne, hvis det er muligt, og er der et eller andet galt, oplyses dette, og der findes en løsning med sælgeren.
Når der er underskrevet en aftale, tages der billeder og udarbejdes beskrivelse af de enkelte dele, som derefter præsenteres på hjemmesiden. I første omgang som et link til sælgeren, som kan tilrette teksten, inden der gives grønt lys til offentliggørelsen på onlineauktionen.
Effekterne er på auktion i 14-16 dage, og to-tre dage før auktionen lukker, hvilket altid er på en hverdag klokken 13.00, er der mulighed for eftersyn på den pågældende adresse, hvor effekten forefindes.
Som beset, men to uger til test
- Alt købes som beset, og derfor skal man kunne se maskinen, påpeger Jens P. Nielsen og oplyser, at alle bud står alene i 10 minutter, inden »hammeren« falder, når auktionen slutter.
Umiddelbart derefter sendes faktura tillagt 16 procent i salær, som køberen skal betale straks. Tre dage senere er der udlevering fra adressen, enten ved selvafhentning eller med vognmand, som KJ Auktion også kan hjælpe med at henvise til.
Sælgeren får sin afregning for den eller de pågældende maskiner og effekter, 14 dage efter varen er udleveret til køberen.
- Vi beholder pengene i de to uger ifølge vores betingelser, for at køberen kan teste maskinen i forhold til dens specifikationer og beskrivelse, forklarer driftslederen.
3.400 m2 auktionshus
KJ Auktion har til huse i en tidligere tømmerhandel i Hou ved Limfjordens udmunding i Kattegat. Her rådes over 3.400 kvadratmeter bygninger, heraf 800 kvadratmeter opvarmet. Der er bemanding alle hverdage fra 8-16 for indlevering, ligesom der kan afhentes købte effekter.
- Især de mindre effekter fragtes hertil, hvis det er formålstjenligt, nævner Jens Poulstrup Nielsen, der dog ikke selv nøjes med en almindelig arbejdstid.
- Det bliver nok også ofte 70-80 timer, vurderer driftslederen, som for fem år siden »blot« ville tage et enkelt arbejdsår, inden han fra gymnasiet i Dronninglund ville videre på HA-studiet.
HD-student om aftenen
Det ligger nu i kortene, at han en dag skal overtage ejerskabet af auktionsvirksomheden fra Karsten Madsen, som oprindeligt startede KJ Auktion i Høng på Sjælland.
- Det vil være en drøm, da jeg gerne vil være med i beslutninger og arbejde et spændende sted med unge kolleger.
Derfor tager Jens P. Nielsen sideløbende et HD-studium om aftenen på Aalborg Universitet for at være bedst muligt rustet til opgaven.
Bæredygtigt
Den unge driftsleder ser mange muligheder i auktionsbranchen.
- Køb og salg på nettet er ikke i fare. Dernæst er auktionsformen bæredygtig, da maskiner og udstyr på denne måde genanvendes.
Tillige konstaterer han, at der er mange købekraftige brugere både herhjemme men også i Østeuropa og andre lande, som benytter sig af auktionsformen.
- Lige nu får vi rigtig gode priser på landbrugsmaskiner. Blandt andet gik halmpressere sidste år som varmt brød, måske set i lyset af leveringsvanskeligheder for nye pressere.
Samtidig glæder Jens P. Nielsen ser over, at aktivitetsniveauet har været højt, lige siden den store opgave i 2020 med opkøbet og salget af alle maskinerne i forbindelse med Hjallerup Maskinforretnings konkurs.
- 2022 blev et fint år, og samtidig får vi løbende udviklet vores egen auktionsplatform og vores koncept, så vi til stadighed får rigtig mange gode tilkendegivelser fra vores kunder og brugere.
Høje priser for maskinerne
I forrige uge havde KJ Auktion til opgave at sælge tiloversblevne maskiner på en landbrugsbedrift i Dronninglund efter opkøb af naboejendomme.
I alt 31 numre var sat på online-auktionen, som sluttede torsdag den 29. juni klokken 13.
- Der var stor interesse for maskinerne, som alle blev solgt til en høj pris, fortæller driftsleder Jens Poulstrup Nielsen fra auktionsvirksomheden.
Han kunne efter auktionen gøre op, at der havde været over 250 aktive bydere fra både ind- og udland.