2024: CO2-afgift, rentenedsættelse, USA-valg og kvælstofregulering
2024 bliver et begivenhedsrigt år for dansk landbrug, fremgik det af Agri Nord Kongres.

Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef ved Seges, fortalte knap 400 mennesker om de vigtigste begivenheder i 2024. Det skete, da Agri Nord havde inviteret til kongres i Aalborg. Fotos: Tenna Bang
Efter en overflyvning af de økonomiske nøgletal for 2023 kunne de 385 deltagere ved Agri Nord Kongres lytte til Klaus Kaiser, som er erhvervsøkonomisk chef ved Seges. Han fortalte om de vigtigste begivenheder for landbruget i 2024.
Den altoverskyggende begivenhed, og den som Klaus Kaiser brugte mest tid på var CO2-afgiften, som regeringen står til at skulle forhandle efter offentliggørelsen af Svarer-rapporten, som endnu ikke var kendt, da Klaus Kaiser gik på podiet.
Deltagerne var især nysgerrige på niveauet af afgiften, hvor andre erhverv er blevet pålagt en afgift på 750 kroner, men her kunne Klaus Kaiser mane til ro.
- Så højt bliver det ikke. Det vil jeg gerne berolige jer alle sammen med. Det gør det ikke. Men det er worst case, sagde han og forklarede konsekvenserne af worst case-scenariet.
Rentenedsættelse på vej
Selvom CO2-afgiften er en varm kartoffel, nævnte den erhvervsøkonomiske chef også andre begivenheder, som får konsekvens for dansk landbrug. Blandt andet renterne.
- Formentlig her i foråret eller hen over sommeren vil renterne begynde at blive sat ned. Jeg tror godt, at det kan komme i andet eller tredje kvartal, sagde Klaus Kaiser.
- Det, vi har set, er et kraftigt fald i inflationen og et kraftigt vækstdyk, og det er gode betingelser for at få rentenedsættelser. Vi er ovenikøbet ved at være tæt på ECB’s målsætning.
Der er dog to ting, som kan bevirke, at rentenedsættelsen udskydes.
- Vi ser stigende energipriser, som kan slå over på den underliggende inflation, og den anden ting er stigende lønninger i EU-området. De tyske lønninger stiger med over syv procent lige i øjeblikket, og hvis det også spiller ind på produktpriser og servicepriser, så kan det også være med til at udskyde rentenedsættelserne, forklarede Klaus Kaiser.
Valg i USA
Den 5. november er der præsidentvalg i USA.
- Det kan gå hen og blive meget udslagsgivende i forhold til, hvordan de store linjer på verdensmarkedet bevæger sig, så det også kan spille ind på landbrugets priser, forklarede Klaus Kaiser, som på podiet blev efterfulgt af journalist Jesper Steinmetz, som forklarede om de mange usikkerheder, der er frem mod 5. november, og hvorfor man derfor ikke allerede nu kan udnævne en vinder eller en taber.
Målrettet kvælstof-regulering
Mod slutningen af året ventes der tiltag omkring kvælstof.
- Det ligger i Landbrugsaftalen, at man i år skal genbesøge de aftaler, man lavede dengang, altså Landbrugsaftalen, i forhold til, om man når målsætningerne frem mod 2027. Det er en midtvejsevaluering. Er vi nået tilstrækkeligt i retning af opfyldelse af målsætning, eller skal der yderligere ting til, sagde Klaus Kaiser og henviste til en mulig målrettet regulering, efterafgrøder, brak og lignende, som kan komme på tale, hvis ikke dansk landbrug har nået tilstrækkeligt med de frivillige kollektive virkemidler.
- Vi håber, at man skønner, at vi er kommet tilstrækkeligt langt og kan nå tilstrækkelig langt med de kollektive frivillige virkemidler, så vi undgår for meget målrettet regulering, lød det.
Efter frokost havde deltagerne meldt sig på forskellige spor, hvor konsulenter fra Agri Nord, KvægXperten og SvineXperten både dykkede ned i regnskabsåret 2023 og udfordrede deltagerne på deres produktion. Er det overhoved en god ide, at producere sine egne kvier, spurgte Rasmus Kjærgaard Wielandt fra KvægXperten.
Agri Nords forventninger til 2024
På Agri Nord-kongressen løftede virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar Jensen, Agri Nord, sløret for de økonomiske forventninger til 2024 ud fra prognoser og estimater, og lagde ud med at fortælle, at man ser et lille fald i mælkeprisen på omkring ni øre pr. kg.
- Stort set uændret mælkepris.
Svinenoteringen ser ud til at falde omkring 123 øre pr. kg.
- Vi kommer stadigvæk til at se en forskel i forhold til prognoser på basis eller pulje på omkring 100 kroner pr. gris, sagde Jørgen Cæsar Jensen.
Afgrødepriserne ventes uændret eller faldende.
- Det hænger også lidt sammen med foderprisen, som vi også forventer falder.
Lønnen ventes at stige, mens renten forventes at falde omkring fire procent.