Far og søn, Jens-Arne og Jesper Kristiansen, har i stedet udvidet markdriften, og sønnen ser malkekøer som en fremtid.
På gylletankens dæksel skuer 33-årige Jesper Kristiansen ud over minkfarmen, som skulle have været grundlaget for hans fremtidige virke og levebrød på familiebedriften ved Allested-Vejle. Han fortæller med vemod, at eneste gøremål i de lange rækker af minkhaller efter rengøringen i vinter blot har været at slå græsset.
Hans far, Jens-Arne Kristiansen, som han driver bedriften sammen med i et interessentskab, har end ikke været inde i farmen, siden de for netop et år siden havde udvalgt de mange avlshunner, som dels skulle sikre næste sæsons produktion, dels sælges til kolleger, og dermed samtidig givet dødsdommen til resterende i burene for at blive pelset.
I stedet kom som bekendt ordren fra allerhøjeste sted, fra landets statsminister, om at aflive samtlige mink i Danmark. For Jesper og Jens-Arne Kristiansens vedkommende 36.500 mink, inklusive de godt 5.500 avlshunner.
Skindprisen fordoblet
Efter pelsningen med bedriftens egne maskiner i november og efterfølgende klargøring blev januar måned brugt til at pakke de mange skind til lageret på Kopenhagen Fur i Glostrup.
- Vi valgte at lade knap halvdelen går på auktion i løbet af indeværende år, mens de resterende skind skal sælges ved næste års auktioner. Med et gennemsnit på 362 kroner pr. skind har det heldigvis været en næsten fordobling i forhold til i fjor, inden minkproduktionen lukkede i Danmark, lyder det Jens-Arne Kristiansen, der etablerede minkfarmen tilbage i 1984.
To modeller for erstatning
Som 65-årig tænker han først og fremmest på næste generations fremtid uden mink. Derfor fik far og søn i foråret mulighed for at opkøbe 90 hektar jord i nabolaget, så det samlede jordtilliggende er oppe på 250 hektar.
Kvæg som fremtid
I engområdet ved Nygård i Ølsted, som Jens-Arne Kristiansen erhvervede i 2013, går lige nu 16 stykker Skotsk Højlandskvæg, og måske kommer der flere til, da der er mulighed for en afgræsningsordning af yderligere naturområder i lokalområdet.
Mens det kan udvikle sig til en bibeskæftigelse for faderen, så tænker sønnen ligeledes i kreaturer som en ny platform for bedriften. Således er de nu forhenværende minkavlere på udkig efter en kvæggård.
- Jeg vil gerne arbejde med dyr, og når det så ikke kan blive mink, er mit håb at kunne starte en animalsk produktion, og allerhelst med malkekøer. Det er imidlertid en krævende omstilling, som man ikke lige kunne være forbedret på, siger Jesper Kristiansen og erkender, at han også kan få andre idéer for at komme videre.
Mink bliver det ikke, selv om far og søn blandt andet er blevet tilbudt et stykke jord af en finsk kommune til etablering af en minkfarm. Eller et købstilbud på en islandsk farm, hvor de har solgt avlsdyr til.
Jesper og Jens-Arne Kristiansen I/S
● Jens-Arne Kristiansen (65) etablerede i 1984 sin minkfarm på bar mark
● Minkfarmen blev løbende udvidet frem til 2010, med plads til 36.000 mink, inklusive avlsdyr.
● I 2015 blev indledt generationsskifte med etablering af et I/S, hvor sønnen Jesper Kristiansen (33) købte halvparten.
● Der har gennem alle årene været satset på avl, og op til 40 procent af minkene blev anvendt eller solgt som avlsdyr. Således er der vundet mange præmier på udstillinger, og besætningen lå i top-50 blandt landets minkfarme
● I/S’et driver planteavl på 250 hektar, heraf 90 hektar tilkøbt i 2021
● Jesper og Jens-Arne Kristiansen har ingen medhjælpere på bedriften