Bertelsen-SMS'er: - Vi er ikke bange nok

Regeringen var nødt til at vise handlekraft over for coronasmitten i mink, især over for udlandet, skrev statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen i en SMS til to ministerier.

Flere gange er statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen blevet betegnet som »en hardliner«, når det kom til spørgsmålet om, hvad man skulle gøre for at håndtere coronasmitten i mink i efteråret 2020. Flere vidner i kommissionen har dog lagt afstand til den betegnelse, blandt andre erhvervsminister Simon Kollerup, da han afgav forklaring i sidste uge.

Men fredag blev der fremvist nogle SMS-beskeder, som departementschefen sendte til sine kolleger i Justitsministeret og Sundhedsministeriet. Og her blev der lagt et hårdt fokus på at vise handlekraft. Beskederne blev sendt ud den 5. november, altså dagen efter at regeringen havde annonceret, at alle mink i Danmark skulle aflives. Her blev sagens alvor understreget af Bertelsen.

- Virkelig fart på international omtale. Alle ambassader er i gang. Indtil videre faktuelt. BBC dog med kritisk vinkel. Også derfor brug for klare beslutninger i regeringen, så vi kan sende signal om handlekraft, skrev Bertelsen ifølge DR Nyheder.

Hun frygtede, at situationen ikke blev taget med nok alvor.

- Vi må ikke blive too little, too late-landet – mere end vi allerede er. Vi er ikke bange nok. Det er et totalt deja-vu fra februar, hed det blandt andet i SMS'erne.

I artiklen fra BBC blev der stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor data fra Danmark ikke var blevet udsendt tidligere.

- Jeg synes, at det mest skuffende er, at dataene først nu har set dagens lys, sagde professor James Wood fra institut for veterinærmedicin ved universitetet i Cambridge til BBC, og tilføjede, at der var brug for øget biologisk sikkerhed eller forbud mod minkfarme på daværende tidspunkt.

Voldsomme reaktioner

Storbritannien lukkede grænsen til Danmark den 7. november, men der var også øget bekymring over situationen i Norge og Tyskland. Det forklarede Lars Gert Lose, departementschef i Udenrigsministeriet, da han fredag blev afhørt i Minkkommissionen.

- Der var voldsomme reaktioner. Allerede den 7. lukker UK med henvisning til mink, så kommer Irland, Rumænien og en række andre lande. Tyskland og Norge var lige ved at lukke, men det lykkedes os med kobling til sundhedsmyndighederne at berolige dem og forklare, at vi tog det alvorligt og gjorde alt for at holde styr på smitten, sagde han ifølge Jyllands-Posten.

Lars Gert Lose var en af dem, der deltog i det afgørende møde i regeringens koordinationsudvalg den 3. november 2020, hvor det som bekendt blev bestemt, at alle mink i Danmark skulle aflives. Men heller ikke han kunne sige noget om, hvem der helt konkret havde foreslået masseaflivningen.

- Der var en diskussion om avlsdyrene. Vurderingen var, at det ikke var muligt at beholde dem. Eksplicit var beslutningen, at man ikke ville nedlukke erhvervet. Så blev modellen ligesom født ud af den diskussion, sagde han.

Dagens afhøringer var de sidste i Minkkommissionen i år. Kommissionen genoptager afhøringerne den 7. januar næste år.

 

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også