DR's Detektor: Regeringen besluttede at aflive mink uden at spørge central myndighed

Lægemiddelstyrelsen frygter ikke, at det muterede coronavirus ved navn Cluster-5 spænder ben for kommende vacciner, oplyser DR's Detektor, som har fået aktindsigt i et dokument fra styrelsen.

Det er »ikke sandsynligt«, at mutationen vil have »betydelig indvirkning på effekten af den første generation af vacciner«, står der i et notat fra Lægemiddelstyrelsen, som Detektor har fået aktindsigt i.

Men det vidste statsminister Mette Frederiksen ikke, da hun på pressemødet 4. november beordrede alle mink aflivet og store dele af Nordjylland nedlukket med henvisning til faren ved det muterede virus.

Forklaringen på Mette Frederiksens manglende viden er, at regeringen først bad om at få Lægemiddelstyrelsens vurdering, efter pressemødet var gået i gang.

Det oplyser Lægemiddelstyrelsen til Detektor.

Ikke særlig sandsynligt

Statsministerens frygt stammede fra en risikovurdering fra Statens Serum Institut.

»Foreløbige undersøgelser tyder på, at dette virus udviser nedsat følsomhed for neutraliserende antistoffer«, stod der i risikovurderingen fra Statens Serum Institut.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er det dog ikke særlig sandsynligt, at mutationen vil »skabe nye udfordringer for vaccine-udviklingen«.

Det skyldes blandt andet, at mutationen »er identisk med eller meget lignende« nogle af de andre mutationer, man allerede kender til i mennesker, står der i notatet fra Lægemiddelstyrelsen.

aldo

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også