Engang var bilen helt sat til i maste insekter, hvis man havde kørt en tur igennem Danmark i sommertiden. Sådan er det ikke mere. De seneste år har bestanden af insekter været i frit fald. Forskere verden over slår alarm, og fortæller os, at det er nu, vi skal handle, hvis vi vil stoppe den næste store masseuddøen. Denne opmærksomhed på insekternes ve og vel, har fået interessen for dem til at vokse. Mange af os forsøger også at give de små en hjælpende hånd, ved at ændre vores måde at have jord og have på. Noget der batter i haven, er et vandhul.
Det kribler, krabler, summer og suser ved sø og dam. Mange af insekterne er små og svære at få at se, men enkelte stikker kraftigt ud. En af dem er den blå libel.
Den blå libel er en art af guldsmede. Den bliver op til 48 millimeter lang, og har et vingefang på op til 80 millimeter. Begge køn har kraftig brun forkrop, mørke felter ved vingerødderne og gule pletter på siden af bagkroppen. Den voksne kønsmodne han har den iøjnefaldende blå bagkrop, der har givet arten navn. Hunnerne og de unge hanner har lysebrun bagkrop.
Den blå libel ses ofte ved stillestående vand, som havedamme. Den vælger en udkigspost, hvor den holder skarpt øje med flyvende byttedyr og rivaler. Inden da, har den startet sit liv som nymfe under vandet. Her lever den et til to, og få gange, tre år som undervandsrovdyr, inden den går på vingerne.
Den blå libel kan forveksles med andre libeller, som fireplettet libel, men de fire tydelige nodalpletter er ret nemme at se. Den kan også forveksles med guldsmede som stor blåpil, men ved nærmere eftersyn har de to helt forskellig kropsform.
Du kan finde arten i hele landet, men den ses mere spredt i Vestdanmark. Hvis du vil have blå libel på din egen grund, kan du lave en lille havedam. Den er ofte en af de første beboere.