Apporteringsprøver: Nye favnende prøveregler

Apporteringsprøverne vil fra i år have et større fokus på jagtlig relevans samt bredden blandt medlemmerne og deres jagthunde. Det er vigtigt, at prøverne afspejler situationer fra udøvelsen af jagt med hund, og at alle racegrupperinger oplever at blive inkluderet.

Med ændringerne i DJ Apporteringsprøve og DJ Udvidet Apporteringsprøve, er der nu en rød tråd igennem test- og prøvesystemet i Danmarks Jægerforbund. Et prøvesystem, der understøtter jagthundens uddannelse og det store frivillige arbejde med jagthundetræning, der foregår i lidt over 400 af landets jagtforeninger. Kravet til jagthunden stiger støt og roligt igennem systemet og giver dermed et styreværktøj og succeskriterier at træne frem mod.

Sådan skriver Danmarks Jægerforbund i et nyhedsbrev.

De relativt nye tests har i 2023 og 2024 været præsenteret for jagthundeførerne i en del af foreningerne. I medlemsundersøgelsen fra december 2023 indikerede besvarelserne, at 15 procent af de adspurgte havde deltaget på en af de tre tests.

- Det er et virkeligt flot resultat. Testene, der ikke er anerkendte prøver, kan bedømmes af uddannet jagthundeinstruktører, hvilket gør det nemt og overskueligt at arrangere for eksempel i forbindelse med en sæsonafslutning i jagtforeningen, lyder det.

DJ Jagthundeprøven

DJ Jagthundeprøven er også stille og roligt ved at vinde indpas hos flere foreninger. Erfarne jagthundeførere vil sikkert sige, at DJ Jagthundeprøven minder om de lokalprøver, som mange foreninger har afholdt gennem mange år.

- Det er ganske korrekt. Der er nemlig taget udgangspunkt i netop lokalprøverne. Nu er den bare nedfældet på papir og er blevet en anerkendt prøve, hvor resultatet kan føres til hundens CV, hvis man ønsker det, skriver Danmarks Jægerforbund.

Total gennemgang af de eksisterende reglementer

I 2024 havde SJD (stående jagthunde i Danmark) og DJ hvert sit reglement for henholdsvis apporteringsprøven (tidligere DJU prøve) og den udvidet apporteringsprøve. Det gav udfordringer hos både dommere, prøveledere, sekretariatet og deltagere. På et møde imellem SJD og jægerforbundet i november indgik man aftale om, at reglementerne for de to prøver skulle ensartes. Dels for at gøre det nemmere for dem, der har med prøverne at gøre, og dels fordi, at mange jagthundeførere er medlemmer hos begge parter.

Aftalen medførte en total gennemgang af de eksisterende reglementer samt udarbejdelsen af to nye reglementer. Processen forløb gnidningsfrit, og der var stor enighed om de ændringer, der skulle foretages. Nu foreligger der to nye reglementer, der er mere nutidige og jagtrelevante. En anden, men for jægerforbundets medlemmer vigtig ændring, er, at reglementerne nu også er mere favnende.

- Det er for eksempel hverken hensigtsmæssigt eller jagtrelevant for nogle racegrupperinger, at hunden skal sidde ved aflevering af det apporterede emne. En regel, der især har været meget omdiskuteret i forhold til deltagelsen af spaniels og retrievere, lyder det.

Reglementerne trådte i kraft 1. januar 2025 og kan findes på Danmarks Jægerforbunds hjemmeside.

Læs også