Find skovens ro, liv og frodige variation i din egen have
Hvad er en skovhave? Og har jeg pladsen til det? – Alle har plads til en skovhave, lyder det fra de to skov- og landskabsingeniører, der er stiftere og indehavere af Skovhaver.dk. De har sat fokus på et koncept, der lader haven komme til sin ret på en ny måde.

Et stort væksthus er en del af Skovhaver.dk's egen planteskole, hvorfra planterne bruges i deres skovhavedesign og webshop.
Vi kender alle oplevelsen af at gå i skoven og fornemme duftene, lyden af grene og brombærkrat der knaser, fuglekvidder fra højt og lavt, insekternes summen og glæden ved at se solens stråler lyse op i variationen af buske og træer i forskellige farver og former.
- En skovhave er et havesystem, der efterligner dynamikken i skoven.
Skov- og landskabsingeniørerne Mads Krarup og Jakob Nyholm Jessen kender hinanden fra deres studie inden for skovbrug og natur på Københavns Universitet, hvor de skrev speciale om skovhaver, og efterfølgende besluttede at gå sammen om at udbrede forståelsen og kendskabet til den havestilart og det dyrkningssystem, som en skovhave nu engang kan.
Dækker hele landet
Det blev starten på virksomheden Skovhaver.dk, hvor de hver især rådgiver og vejleder, designer og anlægger skov- og haveløsninger for både private, institutioner, kommuner og virksomheder i hele landet. Mads Krarup, der bor på Sjælland, tager sig af den østlige del af landet, mens Jakob Nyholm Jessen, der er fynbo, tager sig af Fyn og Jylland.
- Hvis man vil have en have til selvforsyning, hvor man får en fornemmelse af at gå ind i en skov, så kræver det 3-400 kvadratmeter. Vi udarbejder dog også beplantningsplaner på større og mindre landbrugsejendomme, og vi er med vores baggrund som skov- og landskabsingeniører også klædt fagligt på til at forvalte og planlægge hektarer i stedet for kvadratmeter, fortæller Jakob Nyholm Jessen.

Egen planteskole
Drømmen for de to samarbejdspartnere er en planteskole, hvor målet er at have moderplanter nok, til selv at producere hovedparten af de planter, der skal bruges i deres skovhavedesign og webshop. Og planteskolen, der er placeret på ejendommen hjemme hos Jakob Nyholm Jessen i Gislev, er da også allerede i fuld gang.
- Vi har netop pakket planterne her til en kunde, der skal have anlagt en skovhave her på Fyn, fortæller Jakob Nyholm Jessen, da han møder LandbrugFyns udsendte i gårdspladsen og viser vej om til et stort væksthus, forskellige bede med bunddækkeplanter, bede under klargøring, samt et område med adskillige blomstercontainere med hovedsageligt indkøbte planter.
Sidstnævnte planter er et område der rammer havedesigneren lidt på stoltheden, men med en planteskole i opstartsfasen er det naturligvis en del af processen, indtil der er moderplanter nok til at sikre egen produktion og dække aktuelt behov og efterspørgsel.
- Målet er ikke en kæmpe planteskole. Vi skal fortsat kunne håndtere arbejdet manuelt, påpeger Jakob Nyholm Jessen.



Workshops og webinarer
- Vi startede med at designe skovhaver for 2,5 år siden, og har siden sat os for, at vi vil udbrede kendskabet til skovhaver til så mange som muligt. Så udover, at vi designer, så holder vi også webinarer og fysiske workshops, hvor vi typisk starter her i drivhuset med lidt teori, inden vi går ud i haven, sætter planter i jorden og kobler teori og praksis, fortæller Jakob Nyholm Jessen.
Han fortæller videre, at de to samarbejdspartnere lige siden opstarten har haft fuld fart på, og fortsat oplever en stadigt stigende interesse for konceptet.
- Der er også tale om et koncept der er enormt rummeligt. Det skal være din skovhave, der opfylder dine drømme og ønsker, og udviklingen af en sådan have kan strække sig over både tre og fem år. Ja i princippet bliver skovhaven aldrig helt færdig. Den er hele tiden under udvikling, og det er netop et koncept, der giver rammerne til et projekt, som man kan arbejde stille og roligt med og ikke kræver mange ressourcer i en ellers travl hverdag, når først man har en plan.
- Det er ikke hektisk og intensivt som en køkkenhave. I en skovhave tager man det, som det kommer. Der er ikke noget, der er rigtigt og forkert, lyder det fra Jakob Nyholm Jessen, der samtidig minder om, at der er tale om levende planter, hvor alt ikke lykkedes altid.