Det er højsæson for påkørsel af vildt
Hvis uheldet er ude, og du påkører hjortevildt, skal du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812. Naturstyrelsen oplyser, at centralen så vil rekvirere en frivillig schweisshundefører, som opsporer og afliver dyret.

Det er højsæson for påkørsel af vildt. Ifølge Naturstyrelsen, så rekvirerer Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral en schweisshundefører til eftersøgning af et påkørt dyr 17-18 gange i døgnet. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
Maj er højsæson for påkørsler af hjortevildt. Men der er hjælp at hente for uheldige bilister, der kommer til at påkøre et dyr, som løber væk fra stedet.
Det oplyser Naturstyrelsen på deres hjemmeside, hvor de opfordrer til, at man først orienterer sig om, hvor man præcist befinder sig og derefter ringer til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812.
Vagtcentralen samarbejder med det frivillige hundekorps Schweiss-registeret. Centralen kan kontaktes døgnet rundt, og så snart opringningen er modtaget, sender centralen bud efter en af registerets 175 uddannede hundeførere.
Hvis dyret allerede er dødt, behøver du ikke ringe. Så er det vejmyndighederne eller vejens ejer, der fjerner det.
Markér stedet tydeligt
- Det første du skal gøre, når du rammer et dyr, som løber derfra, er at holde ind i vejsiden et sted, hvor du ikke generer trafikken, og ringe 1812. Derefter skal du markere stedet, så det er tydeligt for os og nemt at finde, og bliv så gerne selv på stedet, opfordrer Jan Nedza, som er en af de frivillige hundeførere.
Til daglig er han beredskabschef i Aalborg, men det forhindrer ham ikke i at være parat til at springe ud af sengen midt om natten, hvis vagtcentralen ringer.
Man kan eventuelt markere stedet med en røde og hvide streamer med teksten »Påkørt dyr« fra Naturstyrelsen. Hvis man ikke har en streamer, kan man dog sagtens bruge en plastikpose eller lignende.
- Det vigtigste er, at stedet er markeret præcist, så vi hurtigt kan finde det og starte eftersøgningen, siger Jan Nezda.
Størst risiko i april og maj
I slutningen af april og begyndelsen af maj er risikoen for at påkøre råvildt størst. Det skyldes, at råen gør sig klar til sine nye rålam, og derfor skal hendes afkom fra året før ud at stå på egne ben. De unge rådyr færdes endnu ikke så sikkert og forsigtigt i terrænet alene, og derfor er der større risiko for, at de forvilder sig ud på vejene.
Ifølge Naturstyrelsen, så rekvirerer Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral en schweisshundefører til eftersøgning af et påkørt dyr 17-18 gange i døgnet.
Schweiss-registeret bliver overordnet administreret af Miljøstyrelsen, mens Naturstyrelsen tager sig af sekretariatsfunktionen og koordineringen af hundeførernes frivillige arbejde.