Vintersæden kommer kun lige op af jorden, inden gæssene har nippet af skuddene, græsset får aldrig lov at vokse til og jorden bliver hård som beton. Tusindvis af bramgæs giver store problemer for landmænd langs den sønderjyske vestkyst. Nu håber landmand fra Mandø på politisk hjælp.
BRAMGÆS Flere hundredetusinde bramgæs har siden slutningen af oktober invaderet markerne langs Vadehavet og gjort det nærmest umuligt for de berørte sønderjyske landmænd, at dyrke vintersæd og holde græs til deres kreaturer og får.
Niels Christian Nielsen fra Mandø er en af de landmænd, der er hårdest ramt.
- Bramgæssene fløj nordpå i sidste weekend. Så det har vi set frem til, siger han, der vurderer at have haft i omegnen af 25.000 bramgæs på sine marker ad gangen.
- De ødelægger vores jord og er et meget stort problem, siger Niels Christian Nielsen, der håber, at han kan få råbt nogle politikere op, så han i fremtiden kan få hjælp til de mængder af bramgæs, der invaderer hans marker, og hvor antallet tiltager år for år.
Øger antal hektar
- Tilbage i 2006 drev jeg 175 hektar jord og havde samme antal kreaturer og moderfår, som jeg har i dag. Nu driver jeg 288 hektar alene for at have nok foder til dyrene. Og problemet er nok ekstra stort for os her på øerne, da vi jo alt andet lige, ikke kan udvide vores arealer mere, end øen er stor til, siger han og fortæller, at Mandø i alt er 530 hektar, og at de er to aktive landmænd tilbage på øen.
Niels Christian Nielsen har 40 ammekøer med opdræt og 230 moderfår. Af de 288 hektar er kun 18 hektar under plov. Resten er græsmarker.
- Jeg har syv hektar med ærter til helsæd og 11 hektar med korn til modenhed. Vi trækker såningen til tidligst 20. april, så vi er så tæt på, at gæssene flyver nordpå, som muligt. Vi har fuldstændig opgivet at have vinterafgrøder, da gæssene æder det, så snart det kommer op. Derudover tramper de jorden så hård, at det flere steder minder om beton. Det er ikke gode betingelser for, at noget skal gro, siger den erfarne landmand.
Ikke på græs endnu
Der er stadig kreaturer hjemme på ejendommen, der ifølge Niels Christian Nielsen ikke er kommet på græs, grundet manglende vækst.
- Vi har ingen græs, og det koster os selvsagt dyrt at holde dyrene hjemme måske en måned længere end planlagt, siger han og understreger, at bliver det ved på samme måde, vil det betyde, at han og flere andre landmænd, ikke længere vil kunne leve af at være landmænd.
Vænner sig til gaskanon
Niels Christian Nielsen understreger, at alle foranstaltninger til at løse problemet er afprøvet.
- Vi har både prøvet med fugleskræmsler og gaskanoner, men gæssene vænner sig til det meget hurtigt. Tre-fire dage, længere går der ikke.