Det skal være slut med, at Danmarks Naturfredningsforening har eksklusivret til at rejse fredningssager. Det mener Dansk Folkeparti, der netop har fremsat et lovforslag om, at andre organisationer end Danmarks Naturfredningsforening skal kunne rejse fredningssager.

Af forslaget fremgår det, at partiet vil »demokratisere fredningsprocessen ved at fremsætte forslag, der udvider kredsen af organisationer, der kan rejse en ny fredningssag«.

Samtidig vil forslaget indebære, at lodsejere skal orienteres, når og hvis der rejses fredningssag på givne områder, og endelig betyder forslaget også, at fredningssager kun kan rejses af en organisation i samarbejde med en offentlig myndighed. Det kan enten være staten eller en eller flere kommuner.


Viceformand positiv

Hos Landbrug & Fødevarer hilser nyudnævnt viceformand Thor Gunnar Kofoed lovforslaget velkomment.

- Det giver en større retssikkerhed for lodsejerne, at man får lov at se et lovforslag, inden det bliver en realitet, og at man også kan komme med indsigelser, inden der bliver rejst fredning. Det giver større nuancer, siger Thor Gunnar Kofoed til Effektivt Landbrug.

- Tit har landmanden været i en situation, hvor vedkommende først ser et forslag, når det er blevet vedtaget. Det klemmer landmænd, for det gør, at han næsten ingen mulighed har for at ændre på den slags forslag. Det har været et problem tidligere. Forslaget giver mulighed for en bedre tilpasning af fremtidige fredede arealer, siger viceformanden.


- På høje tid

Thor Gunnar Kofoed mener, at det er på høje tid, at forslaget bliver fremsat. Han tror på at det kan blive vedtaget.

- Forslaget har været debatteret længe, og nu stilles det endelig. Det er jeg glad for, for set fra lodsejerside burde det have været fremsat for længe siden. Sidst, der blev strammet op under forrige regering, var ikke en acceptabel opstramning, for den gav los for, at man bare kunne frede løs, siger han og fortsætter:

- Bare fordi man strammer op for fredningspraksis, er det ikke ensbetydende med, at der er ting fra fortiden, der går tabt. Det er ikke det, der er meningen med lovforslaget. Det handler om, at berørte landmænd skal kunne leve med fredninger.


Stor ændring

Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det ændre grundlæggende på den måde, fredningssager kan rejses på i fremtiden.

- Organisationerne kan eventuelt slå sig sammen og i fællesskab henvende sig til staten eller en kommune med et forslag om fredning og søge at få myndighedernes opbakning til forslaget som medrejsere af fredningssagen, står der at læse i lovforslaget, der er afsendt af otte DF-medlemmer, blandt andet formand Kristian Thulesen Dal og næstformand Søren Espersen samt miljøordfører Pia Adelsten.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening rejses der i gennemsnit fire til seks fredningssager om året.

Natur