Stor jordfordeling afsluttet på Djursland
En jordfordeling på Djursland, der involverer hele 42 landmænd, er for nylig afsluttet. Jordfordelingen var en del af regeringens naturpakke fra 2016.

En større jordfordeling betyder, at der fremover skal færre traktorer på vejene i et område på Djursland.
42 landmænd ved Øster Alling på Djursland skal fremover køre 5.600 færre kilometer om året for at nå deres marker. Det er ifølge Miljø- og Fødevareministeriet resultatet af den jordfordeling, som netop er blevet gennemført i det område.
Jordfordelingen var en del af de blå partiers naturpakke fra foråret 2016. En pakke der blev lavet som supplement til Fødevare- og Landbrugspakken, der kom nogle måneder tidligere.
En forudsætning for at kunne få en sådan jordfordeling har været, at der i nærheden findes et vådområdeprojekt, som er under realisering.
Hermed belønnes lodsejere i de områder, hvor man etablerer vådområder af hensyn til vandmiljøet i vores fjorde.
Tilfreds
I alt 460 hektar jord indgik i jordfordelingen ved Øster Alling. Det er Landbrugsstyrelsen, der har stået for forhandlingerne med de 42 lodsejere, der alle skal ende med en aftale om køb og salg af arealer, som de kan være tilfredse med, så de mange jordlodder kan skifte hænder på én gang.
Kvægproducent Lars Jensen er en af de 42 landmænd, der har deltaget i jordfordelingen i Øster Alling.
- Mine første beregninger viser, at jeg kan spare mindst 1.600 kroner årligt for hver hektar, som jeg får flyttet tættere på gården. Især for mig som kvægproducent har det en enorm betydning, at mine marker ligger tættere på gården og er samlet, fordi jeg producerer grovfoder, der skal slås, rives og snittes fem gange om året.
- Jeg håber også, at det vil blive bemærket i Øster Alling, når nu jeg ikke kommer igennem hovedgaden med alle mine maskiner flere gange om året, siger Lars Jensen ifølge en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.
Giver mening
Fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) lyder det:
- Det giver rigtig god mening at samle de spredte marker mest muligt. Naboerne slipper for traktor-propper på landevejene, landmanden sparer både tid og brændstof hver eneste gang, han skal arbejde med sin jord, og klimaet kan også mærke, når de store maskiner pludselig ruller væsentligt færre kilometer om året.
- Derfor er jeg også glad for, at vi med tørkepakken har fundet yderligere 10 millioner kroner, så vi kan lave meget mere af denne slags jordfordeling i 2019, siger han.
• Der er tale om en såkaldt arronderingsjordfordeling, der går ud på at fordele jorden bedre mellem de involverede ejere
• Gårdene får dermed en bedre afgrænsning, hvor jorderne ligger mere samlet på den enkelte ejendom end før jordfordelingen
• En analyse fra landbrugets videnscenter, Seges, viser, at en landmand kan spare mellem 100 og 300 kr. for hver kilometer, afstanden mellem gården og marken bliver reduceret hvert år. Samlet sparer det erhvervet i området ved Øster Alling for udgifter på godt 100.000 kr.
Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet