Penge på vej retur til Vikings medlemmer

VikingDanmark er ejet af sine medlemmer, de danske kvægbrugere, og bestyrelsen har besluttet, at hele overskuddet, 12,5 millioner kroner, skal udbetales til netop dem.

- Vi er ikke sat i verden for at lave en større egenkapital for VikingDanmark. Vi skal skabe værdi til vores medlemmer. VikingDanmark går hvert år efter at lave et resultat, der balancerer. Vi mener, at pengene ligger bedst ude hos landmændene, og at pengene ikke behøver komme ind forbi VikingDanmark først, siger bestyrelsesformand Anders Levring.

Ifølge bestyrelsesformanden har 2020 imidlertid været et usædvanlig år, hvor aktivitetsniveauet har været svært at forudsige. Han roser samtidig VikingDanmarks medarbejdere for at have ydet en ekstraordinær indsats.

- Tilbagebetalingen er en engangsforestilling. Vi stræber som sagt ikke efter at lave et overskud. Og det er første gang, vi udbetaler et overskud, siden jeg kom med i VikingDanmarks bestyrelse i 2008.

Hvor meget den enkelte kvægbruger får retur afhænger af, hvor mange kroner vedkommende har købt sæd og insemineringsservice for. Der bliver således tilbagebetalt et beløb svarende til fem procent af det beløb landmanden har købt sæd og service for.  Udbetalingen sker ultimo maj.

 

 

Overvej at se bort fra indkomståret 2020

Hvis du er en af de selvstændige, der indenfor det kommende år skal søge efterløn eller dagpenge, så vil du nu have mulighed for at fravælge resultatet fra dit 2020 regnskab, når din sats beregnes. Sådan lyder rådet fra socialkonsulent i LandboNord, Mette Neist, når hun rådgiver selvstændige. Folketinget har vedtaget et lovforslag, som har til hensigt at give et mere retvisende billede af den selvstændiges virksomhed. 

- Med de nye regler bliver de selvstændigt erhvervsdrivende kompenseret for, at 2020 ikke i alle tilfælde giver et retvisende billede af indtægten, særligt hvis virksomheden som følge af covid-19 kommer ud med et underskud for 2020. Derfor er det en god idé at overveje, hvilken forskel det gør for din ansøgning om dagpenge eller efterløn, hvis du er selvstændig, siger Mette Neist.

 

 

Årets buk blev kåret på Gammel Estrup

Bukkejagten gik ind ved solopgang den 16. maj, og traditionen tro var en samling jægere mødt op på herregården Gammel Estrup til jagtdag. Simon Hulehøj Sørensen fra Auning nedlagde »årets buk«.

På grund af sundhedskrisen og aktuelt forhøjede smittetal i Norddjurs deltog væsentligt færre jægere end normalt ved jagtdagen på Gammel Estrup. Det forhindrede dog ikke de fremmødte i at nyde morgenkaffen og få en snak om dagens jagt til tonerne af Auning Jagtforenings blæsere.

 

 

Bæredygtig mad skal
nu på skoleskemaet

Fire vidensinstitutioner er sammen med seks danske og tyske fødevareproducenter partnere i projektet Positively Produced, der har udviklet gratis undervisningsmateriale, som skal gøre elever i 7.- 9 klasse mere bevidste om bæredygtighed.

 - Vi har valgt udskolingen, fordi det optager aldersgruppen, men også fordi gode vaner bliver grundlagt i ungdommen, siger projektleder Marianne Danling.

- Samtidig er det elever, hvor man kan arbejde tværfagligt med emner, og det er nødvendigt for at forstå de udfordringer der er i at gøre fødevarer mere bæredygtige.

 

 

Have & Landskab forventer
største udstilling nogensinde

De sidste skyer over Have & Landskab ’21 forsvandt endegyldigt, da rammerne for den langsigtede genåbning blev offentliggjort.

- Samtidig er der meget, der tyder på, at årets store samlingspunkt i den grønne branche kommer til at blive den stærkeste udgave i udstillingens 30-årige historie, påpeger Have & Landskabs bestyrelsesformand, Palle Kristoffersen.

- Vi har i skrivende stund allerede 217 udstillere og formoder, at der kommer et yderligere ryk efter den klare politiske udmelding, siger Palle Kristoffersen, som også forventer, at de mange leverandører og producenter, som skulle have udstillet på sommerens mange aflyste dyrskuer, vil begynde at kigge mod Have & Landskab.

Palle Kristoffersen oplyser i den forbindelse, at der arbejdes på en udvidelse af udstillingsarealet, så der kan skabes ekstra standpladser til udstillingen, der foregår i Slagelse fra den 25. til 27. august.

 

Få en skattefri udbetaling ved at vente  

Folketinget har netop vedtaget, at det igen skal være muligt at få udbetalt efterløns- eller fleksydelsesbidrag skattefrit. Er du en af de personer, som søger om at få din efterløn udbetalt i år, vil der derfor være penge at spare, hvis du venter. Helt konkret sparer du 30 procent i afgift af det indbetalte bidrag, oplyser socialkonsulent i LandboNord, Mette Neist.

- Du kan til enhver tid søge om udbetaling, men står du ikke og mangler pengene lige nu, vil mit råd være, at du venter til efter 1. januar 2022, siger Mette Neist.

Vurderingen er dog, at hvis man ønsker at fortsætte med at arbejde efter efterlønsalderen, kan det være en fordel at fortsætte indbetalingerne. Mette Neist anbefaler, at der foretages en individuel vurdering og prioritering i hver enkelt situation.

 

Rekordmange påkørsler af hjorte

3.131 gange blev der i årets første fire måneder ringet til Dyrenes Beskyttelse og anmeldt, at der var sket en påkørsel af en hjort i Danmark. Og selvom det tal aldrig har været højere i samme periode af året, så er det først i maj måned sæsonen for sammenstød mellem biler og vildt for alvor starter.

Derfor bør man være ekstra opmærksom og varsom den næste tid, lyder rådet fra skadedirektør i Gjensidige Forsikring, Henrik Sagild.

- Som udgangspunkt er det en god ide at sænke farten, hvis du kører bil i skumringstiden. Og hvis uheldet sker, skal du bremse hårdt ned og holde fast i rattet og så vidt muligt undgå at lave en undvigemanøvre, da det kan føre til et sammenstød med andre biler eller et træ, siger han.

 

Pesticidfri ukrudtsbekæmpelse med kogende vand

OKNygaard har i samarbejde med højtryksproducenten Kent udviklet en ny maskine til pesticidfri ukrudtsbekæmpelse. Maskinen er den første af sin art og er designet til store arealer. Den giver ukrudtet en hård blanchering, som også trænger ned i rødderne. Vandet er 96-98 grader.

Der er tale om en specialmodel monteret på traktor med masser af teknik, sensorer, infrarøde målere og kameraer, som styrer processen. Det kogende vand kommer fra en 800 liters vandtank og kedel til opvarmning af vandet til 110 grader, hvilket betyder, at vandet har en temperatur på 98 grader, når det rammer ukrudtet.

- Blancheringen kræver flere behandlinger i løbet af sæsonen, men efterhånden som et område er behandlet falder mængden af ukrudt, fordi det kogende vand trænger ned i rødderne i modsætning til andre metoder, hvor det kun er den del af ukrudtet, som er over jorden, der behandles, fx når man bruger varmt vand og kokosskum, siger Terkel Bruun, afdelingschef OKNygaard i Odense, hvor man det seneste år har gennemført tests.