Der var nok at se på, da Jonas og Danni Sørensen lagde bedrift til et bedriftsbesøg på St. Vognsbæk ved Frederikshavn arrangeret af LandboNord.

Her kunne deltagerne blandt andet høre faglige indlæg om hæve-sænke gulve, der mindsker dødeligheden i stalden, fermenteret foder til grisene og fordelene ved reduceret jordbehandling.

To af de deltagere, som havde taget mod invitationen, var svineproducent Henrik Hald fra Thorshøj ved Østervrå og Steffan Ørvad, som både driver en maskinstation og 250 hektar med planteavl ved Sæby. En af de ting, som de tog med sig, var ideen om at gøre brug af reduceret jordbehandling.

- Det har været spændende at se, hvad der foregår heroppe. Blandt andet hvad de laver med reduceret jordbehandling – for det går vi mere ind på. Her kan vi spare tid ude i marken og effektivisere, fortalte Steffan Ørvad.

Forbereder landmænd på mere salt i jorden

Sagro skriver i et nyhedsbrev, at rådgivningsselskabet deltager i et projekt, der skal forberede fødevareproducenter på en fremtid, hvor der mange steder er mere salt i jorden.

Det er blandt andet en forventning om hyppigere oversvømmelser, der vil give øget saltindhold i landbrugsjorden.

I projektet skal der udvikles nye, innovative og miljøvenlige salttolerante afgrøder. Et af initiativerne er at afprøve forskellige afgrøder hos danske landmænd, blandt andet ved Krogensgård Landbrug nær Søndervig. Klitgården er et familieforetagende, der ud over planteavl og kødkvæg også driver Vestkystens Gårdbutik.

- Det er spændende at være en del af sådan et projekt, og jeg regner bestemt med, at vi selv kan bruge nogle af de erfaringer, der kommer ud af det, siger Dorthe Fjord Tharbensen, der driver gårdbutikken sammen med Jens Ingvard Larsen.

Dashboard forbedrer overvågning af omkostninger til foder

Omkostninger til køb af foder kan nu løbende overvåges endnu bedre med IT-løsningen Dashboard, så man kan gribe ind i tide, hvis udgiften stiger uhensigtsmæssigt.

- Funktionen fungerer godt, fordi udgiften til foder opdateres stort set samtidig som foderet bliver ædt af dyrene. Landmanden kan dykke ned i detaljerne, hvis udgiften afviger fra det forventede. På den måde kan man fejlfinde og gribe ind i tide, fortæller forretningschef Margit Skovbjerg fra Seges, der har udviklet funktionen.

- Det er vigtigt at være tæt på tallene, når man skal styre sin økonomi, og når det kommer til indkøb af foder, er det rigtig mange penge, vi snakker om. Landmanden kan virkelig blive ramt, hvis udgiften løber fra ham, men risikoen for netop det bliver betydeligt mindre med Dashboard og den nye funktion. Potentielt kan funktionen give landmanden en besparelse på mange tusind kroner, siger Torben Wiborg, der er chefkonsulent inden for udvikling hos Velas, som har været involveret i udviklingen af IT-værktøjet.