Noter Syd uge 28-2022

Snart 4.000 svin med ASF i Tyskland

Tysk landbrug kæmer en fortvivlet kamp for at holde smitten af afrikansk svinepest nede, mens stadig flere svin bliver konstateret syge i Brandenburg-distriktet. Det skriver Agromarkets.

Der er nu i alt blevet fundet 3.990 vildsvin med afrikansk svinepest i Brandenburg-distriktet og yderligere fem vildsin på landsplan. Og de spring, som smitten tager ud i den øvrige del af Tyskland, bekymrer sundhedsmyndighederne, der har svært ved at se, at man kan kontrollere smittespredningen.

Der er sat op til flere tiltag i gang for at holde smitten inden for den hvide zone, man har lavet omkring Brandenburg-regionen – herunder dobbelthegn – selvom man nu opfører yderligere et hegn på 20 kilometer med strøm, så frygter man stadig, at der vil komme tilfælde, hvor smitten er sprunget uden for området.

Farmbrella kigger ind i tredje investeringsrunde

Farmbrella Group er efter to års vækst i fuld gang med at realisere målet om at blive et videnscenter og netværk for ejerledere og virksomheder i agrosektoren, og nu ser direktør Christina Yding Hahn Elgaard frem mod Aarhus-virksomhedens tredje investeringsrunde.

- Vi skal have et nyt hold af investorer med, og det bliver sidste gang, vi henter private investorer ind, og derefter er det fonde og venture capital, der skal være med til at skalere væksten i Farmbrella Group, siger Christina Yding Hahn Elgaard.

Siden 2020 har 20 investorer skudt omkring fire millioner kroner ind i udviklingen af Farmbrella Group. Penge, der bliver brugt på at udvikle kunstig intelligens, til udvikling af en Software as a Service platform, samtidig med at medlemsbasen er vækstet markant.

- Vi samler ganske enkelt agrosektorens aktører og hjælper dem med at tage datadrevne og ambitiøse beslutninger, fortæller Christina Yding Hahn Elgaard.

Økologisk fødevaresalg stagnerer

For første gang i 18 år er væksten i økologiske fødevarer der bliver langet over disken i danske supermarkeder, været stagnerende.

Ifølge Jyllands-Posten har salget endda været faldende i 2021 for flere grupper af økologiske fødevarer som eksempelvis smør, brød, pasta, ris og pålæg.

Tallene bygger på tal fra Danmarks Statistik, der viser at salget  af økologiske varer i 2021 var på 15,98 milliarder kroner – marginalt mindre end i 2020.

Stagnationen menes ifølge flere eksperter at skyldes de kraftige stigninger på det seneste indenfor fødevareområdet.

Forbud mod glyphosatmidler

En ny lov om forbud mod anvendelse af langsomt nedbrydelige midler på befæstede og stærkt permeable arealer betyder, at en række glyphosatmidler bliver forbudt ved udgangen af 2023.

Velas rådgiver om ikke at købe større mængder ind af disse midler, end at de med sikkerhed kan bruges op inden forbuddene træder i kraft. I løbet af efteråret 2022 forventes fortsættende glyphosatprodukter at komme på markedet med nye registreringsnumre og etiketter.

Landmænd kan frem til 1. januar 2024 anvende glyphosat på deres grusbelagte veje, gårdspladser eller befæstede arealer rundt om bygninger, hvis der anvendes glyphosatprodukt med gammel etikette. Herefter er anvendelse af glyphosat på disse arealtyper ikke længere tilladt.

 

Læs også