Hurtigtest kan spare hver anden behandling mod mastitis

Ifølge Point of Cow er der et anseeligt økonomisk potentiale i en hurtigtest, der kan vise, om du skal behandle dine køer for mastitis eller ej.

En hurtigtest fra Point of Cow, som koster 50 kroner, kan angiveligt afsløre de køer, som ikke har mastitis, selvom de har forhøjet celletal. 

- I runde tal koster det 1.000 kroner i tab pr. ko, der behandles mod mastitis, men vores test kan afsløre hvilke køer, der kan og skal behandles med antibiotika, mens den altså »frasorterer« de køer, der har forhøjet celletal af andre årsager, og som man normalt også ville behandle uden grund, fortæller Tomas Ussing.

Unødig spildt mælk

Udgiften på de 1.000 kroner skyldes primært det økonomiske tab som følge af, at man bliver nødt til at destruere anseelige mængder mælk fra behandlede køer både fem dage under og efter behandling med antibiotika som følge af forhøjet celletal og mistanke om mastitis. Dertil kommer udgifter til antibiotika og arbejdsløn med videre.

Ifølge Tomas Ussing er det en ulempe at basere behandling af mastitis på basis af et forhøjet celletal, idet 20 procent vil vise forhøjet celletal uden, der er nogen bakteriel infektion. 30 procent af køer med forhøjet celletal har det på grund gramnegative bakterier i mælken – typisk E.coli. Ifølge Tomas Ussing virker den type antibioitka, som landmanden må behandle med, ikke på E.coli, men det er til gengæld en infektion, som koen selv kommer sig over.

- Det vil sige i 50 procent af tilfældene, eller hver anden ko med forhøjet celletal, bør man ikke behandle med antibiotika, som man ellers typisk gør, forklarer han.

Få dråber mælk er nok

Hurtigtesten ligner meget en graviditetstest eller en hurtigtest mod corona. Her er det blot få dråber mælk, der afslører, om koen skal behandles for mastitis eller ej, oplyser man hos Point of Cow.

- Selvom testen skal ligge i 12-16 timer, inden man får svar, så er det ifølge sagkundskaben en forsvarlig tidshorisont, lyder det fra Tomas Ussing.

- Man taler meget om madspild i denne tid, og det er jo det, det er, hvis man destruerer så mange liter mælk, uden at det egentlig er nødvendigt, men også i forhold til unødig brug af antibiotika, er metoden jo »politisk korrekt«, tilføjer han. 

Læs også