bannerPos

Nyt fodertilskud har ført til friske søer og flere grise

Michael Rasmussen er ikke i tvivl om, at EP199 gør en forskel med de resultater han ser. - Vi behandler også mindre, og søerne har god ædelyst og kan passe flere grise, fortæller han blandt andet.

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
14-07-2020 07:59
- Når vi får tre grise mere igennem pr. årsso inklusiv de managementmæssige tiltag, så har det værdi. Sådan lyder ordene blandt andet fra en fynsk svineproducent, der i snart et år har tilsat fodertilskuddet EP199 i drægtigheds- og diegivningsperioden.

SVINEPRODUKTION Det var længerevarende udfordringer med at få søerne i gang efter faring, der fik svineproducent Michael Rasmussen, Stokkevadgaard ved Glamsbjerg, til i juli 2019 at prøve et nyt tilskudsfoder.

- Vi havde prøvet meget, og vi var ved at være udtømt for idéer, da Brdr. Ewers foreslog, at vi kunne prøve med EP199 fra European Protein, fortæller svineproducenten. Han driver et sohold på 765 årssøer med produktion af egne polte på LL-kerne, der er den samme, som da Michael Rasmussen købte Stokkevadgaard af forældrene i 2002.

Smågrisene sælges ved 30 kg til eksport via det tyske handelsselskab SVG i Rendsburg, mens eventuelle restgrise med mindre handelsfejl fedes op på en anden ejendom.

Flere grise og friske søer

Da Michael Rasmussen startede op med EP199 i juli sidste år, blev det med en fire måneders opstart i polte- og drægtighedsstalde, før det i november også kom i diegivningsblandingen.

- EP199 er baseret på mælkesyrefermenteret raps tilsat tang, og den smag skal søerne lige vænne sig til. Derfor måtte vi starte i polte- og drægtighedsstalden, forklarer svineproducenten nærmere.

Han tilsætter tilskuddet med 4 procent i drægtighedsperioden og ni procent i diegivningsperioden, og da han er hjemmeblander, kommer EP199 i storsække.

Der er nu snart gået et år siden opstarten i drægtighedsperioden, og det er et år, hvor der er sket forandringer, der er til at tage at føle på.

- Vi har da også lavet mange andre ting om i forløbet, men fakta er, at søerne nu er friske og kan passe grisene. Egenfravænningen er steget fra 13-13,8. Levendefødte er steget fra 17,5-19,1. Og antal fravænnede grise pr. årsso er steget fra 38,3-41,3. Det er, hvad vi har mål på nu, fortæller Michael Rasmussen med produktionsresultaterne foran sig på bordet.

Sundere grise

For Michael Rasmussen har det i det seneste år været målsætningen, at han er mere inde over soholdet i form af coaching af teamet i forhold til tidligere. De sideløbende ændringer i driften samtidig med tilsætningen af EP199 har derfor været af managementmæssig karakter.

- Når vi sætter en ny ting i gang, så er det også det, vi gør. Vedholdenhed er vi blevet hårdere til, understreger han, men påpeger, at hvis han skal være helt sikker på, at tilskudsfoderet har effekt, så skal han prøve at fjerne det.

Michael Rasmussen er dog ikke i tvivl om, at EP199 gør en forskel med de resultater, han ser.

- Vi behandler også mindre, og søerne har god ædelyst og kan passe flere grise. Det må også signalere, at de er i orden i maven, påpeger han og nævner også de større grise ved fravænning.

- Vi vejer ikke grisene ved fravænning, men vi får flere grise igennem i klimastalden til eksport. Så det er bedre grise.

Tildelingen af EP199 i soholdet løber op i 150 kr. pr. årsso, men med de ekstra grise, der figurerer i E-kontrollen, er den fynske svineproducent ikke i tvivl om, at det er en investering, der betaler sig.

- Når vi får tre grise mere igennem pr. årsso inklusiv de managementmæssige tiltag, så har det værdi.

EP200 i klimastalden

I klimastalden på Stokkevadgaard kører produktionen også upåklageligt. Her anvendes det fermenterede sojaprotein EP200.

- Det kører sindssygt godt i klimastalden, så der har jeg ikke mod på at eksperimentere med andet. Vi har endda nu i fire uger prøvet at trappe ned i zink i fravænningsfoderet, og det ser ok ud, siger Michael Rasmussen, og fortæller at tyske SVG, der aftager smågrisene, helst vil have grise, der ikke har fået medicinsk zink. De har nemlig data på grise, der har fået zink, og grise der ikke har fået zink, og de tal viser, at slagtesvineproducenterne vinder fem dage pr. rotation, når grisene ikke har fået zink.

Michael Rasmussen er derfor heller ikke i tvivl om, at det er en helt anden måde, at vi skal producere grise på fremadrettet.

- Vi skal i endnu højere grad til at fodre og sektionere os ud af problemerne, påpeger han.

 

Stokkevadgaard

● Beliggende ved Glamsbjerg på Vestfyn

● Ejet af Michael Rasmussen siden 2002

● 765 årssøer med smågrise op til 30 kg

● Egen LL-kerne

● Ca. 1000 slagtesvin

● Blå SPF siden 2002

● 5 ansatte i stalden og 2 skoledrenge til hjælp i marken

● Hjemmeblander med vådfoder over hele linien

● Korn i amerikanersilo

● 200 hektar ejet jord og passer 300 hektar for nabo

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvor-dan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskatningen og momsen?

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.

Underskud af sukker

Prisen for sukker går op for tiden. Det skyldes først og fremmest en underskudsproduktion af sukker, set i forhold til den aktuelle efterspørgsel. Det begynder således efterhånden at lysne for producenter af sukkerroer, der ser ud til at få mere i pris for deres produktion end det var situationen tidligere på året.
Side 1 af 1892 (37823 artikler)Prev1234567189018911892Next