Corona-ramt festdag for øko-køerne

Søndagens økodag var på grund af corona-restriktionerne henlagt til facebook, hvor tusinder så med, da de økologiske køer blev lukket ud på græs fire steder i Jylland

DR Ramasjang-værterne Anders og Katrine talte ned, inden køerne kom på græs. Foto: John Ankersen

De to DR Ramasjang-værter Anders og Katrine gav den fuldt gas, da de søndag middag stod for økodagen ved en af de i alt fire jyske øko-besætninger, der i år skulle lukke køerne ud til økodag, der i år var stærkt reduceret på grund af corona.

Flere tusinde valgte søndag middag at følge slagets gang, hvor de økologiske køer blev lukket ud på Sommerbjerggård, Ejstrupholm,  Hansenberg, Kolding, Skovlyst, Vorbasse og Vestervang ved Vildbjerg i Midjylland, hvor Anders og Katrine sendte live på facebook fra.

Og Anders og Katrine fik i løbet af en lille times tid både underholdt med ko-quiz, malkekonkurrence og meget andet, inden de kunne tælle ned til, at køerne – med 10 minutters forsinkelse – blev lukket ud lidt over kl. 12 middag.

 

Ros fra fødevareministeren

Undervejs var der også en videohilsen fra fødevareminister Mogens Jensen, (S), der sendte en tak og anerkendelse af både de mange økologiske landmænd, og ikke mindst de tusindvis af danske forbrugere, der hver dag støtter økologien, ved at putte øko-varer i indkøbskurven.

 

Malurt i øko-mælkebægeret

Det var dog ikke kun masser af interesserede børn og forældre, der havde valgt at opleve økodagen på facebook, og som overstrømmede med spørgsmål, kommentarer og smileys i kommentarfeltet.

Her kom der også en del kommentarer fra hårde kritikere af økodagen, og den måde, der produceres øko-mælk på i Danmark, og den måde både køerne og deres kalve behandles på. Flere opfordrede til at udskifte mælkebaserede fødevarer med plantealternativer.

 

Tusindvis så med

Omkring 6.000 havde koblet sig op på facebook-økodagen, der under normale omstændigheder trækker helt op til 200.000 gæster ud på gårdene under normale forhold.

Læs også