På den lille ø, Hjarnø, i Horsens Fjord bor Jane Willumsgaard og Sørens Noes, samt parrets to børn. Hun er arkitekt og kunstner, mens han har en cand. mag i filosofi og til dagligt er leder af STU i Horsens Kommune, en uddannelsesinstitution for unge med særlige behov.

Efter en årrække som lejere på øen, købte parret i 2014 et nedlagt landbrug og herefter opstod muligheden for at købe 8 hektar jord til.

- Vi havde lyst til at gøre noget selv, fortæller Søren Noes.

Parret var ikke i tvivl om, at jorden skulle omlægges til økologi.

- Det er den tid vi lever i. Vi tænker meget på biodiversitet og kan se forskellen i grøftekanterne, hvor der op af en økologisk mark er et helt andet liv, forklarer Søren Noes.

Tårnhøje øko-drømme

Drømmene var skyhøje. Skulle der etableres en økologisk æblelund, en vinplantage eller måske dyrke økologiske asparges. Hvad med fåre- eller kaninhold? Eller en bærproduktion, for der var jo den der ferie i Tyskland, hvor der var »pluk selv-hindbær«?

- Så hørte vi, at man kunne få lavet et omlægningstjek og jeg ringede til Jens Peter Hermansen fra Økologisk Landsforening og fandt senere ud af, at han arbejder rigtig meget med økologi på de mindre øer, forklarer Søren Noes.

De romantiske tanker blev fremlagt for økologi-konsulenten.

- Vores drømme blev punkteret og vi fik et realistisk billede af virkeligheden, siger Søren Noes med et smil. Og det realistiske billede var lige hvad Jane og Søren havde brug for.

De blev udfordret på deres tanker. For hvad nu hvis de investerer og planter det hele til med bær og jorden måske ikke egner sig til det, eller der ingen afsætning kommer.

- Det var virkelig godt for os, og vi fik vendt mange ting, som vi slet ikke havde tænkt over, for vi ved jo ikke ret meget om landbrug, forklarer Søren.

Lav en kravlegård

I stedet foreslog Jens Peter Hermansen at etablerer nemme afgrøder og derudover lave en kravlegård på en halv hektar til øko-udfoldelser. Og det er netop hvad parret har tænkt sig at gøre, når forpagtningsaftalen udløber til oktober og omlægningen kan begynde.

- I kravlegården skal vi prøve vores bær-tanker af og se om jordbunden er til det, om vi kan styre ukrudtet og prøve os frem med hensyn til plukning. Vi er meget ydmyge overfor opgaven, for vi ved godt, at der er en grund til, at man tager en uddannelse som landmand, og vi er ikke landmænd, men må søge al den hjælp vi kan få, fortæller Søren, som er gået i gang med at læse bøger om den økologiske dyrkningsform, radrensning og lignende.

Hindbær, øl og kløvergræs

I de to omlægningsår vil parret plante omkring en halv hektar med hindbær – den såkaldte kravlegård. De resterende 7,5 hektar bliver blandt andet med maltbyg med kløvergræsudlæg.

Maltbyggen til en stille drøm om lidt ølproduktion og kløvergræsset til wrap til lokale landmænd.

- Der er flere husdyrproducenter herovre, men de har ikke nok græs. Derfor sejler de lige nu wrap-baller til øen, forklarer Søren Noes.

Stadie to er et produktionskøkken

Foruden et »pluk selv hindbær-skilt« ved vejen til de 30.000 endagsgæster, som årligt besøger øen, har Jane og Søren planer om at bygge en lade med køkkenfaciliteter.

- Stadie to i det her er at bygge en lade med et lille produktionskøkken, så vi kan lave godkendt syltetøj, hindbærbrus, saft og sådan noget, forklarer Søren.

Parret glæder sig til at komme i gang til efteråret og se om deres bærdrømmen er starten på et nyt ø-eventyr.