bannerPos

Gode fremtidsudsigter for dansk økologi

John Jensen, chefanalytiker og handelsrådgiver hos Agromarkets, vurderer, at udsigten for dansk økologi tegner lys trods øget pres fra udlandet. Samtidig mener han, at danske økologer skal øge fokus på råvarehandel.

AF: JOHN ANKERSEN

REDAKTØR, LANDBRUGSYD
14-01-2020 10:57
Fremtiden tegner lys for dansk økologi, der dog samtidig oplever stigende pres fra udlandet, lød et af budskaberne ved en økologikonference forleden i Vejle arrangeret af Landbrugsrådgivning Syd og Syddansk Økologi

- Økologien har gode fremtidsudsigter, selv om vi mærker et øget pres fra udlandet. Det spår John Jensen, chefanalytiker og handelsrådgiver hos Agromarkets, som hjælper danske landmænd med at handle råvarer.

Han holdt et indlæg i forbindelse med en økologikonference forleden, der var arrangeret af Landbrugsrådgivning Syd og Syddansk Økologi, og blev afholdt i Food Innovation House i Vejle.

Fokus på råvarehandel

Det er ikke kun de udenlandske konkurrenter, som presser danske økologer. John Jensen kom også ind på de udfordringer, der er omkring råvarehandel.

- Handelsstrategi hæver bundlinjen. Råvarehandel er en disciplin, som de økologiske producenter generelt kan blive meget bedre til. En strategi er nødvendig, for at sikre en mere bæredygtig produktion og økonomi, konstaterede John Jensen, og tilføjede:

- Tjener du penge i dag, så er du også økolog i morgen. Økologerne kan selv gøre rigtig meget for at tjene flere penge her og nu, fastslår han. Det kræver dog, at de ændrer adfærd. For eksempel skal de ikke sælge kornet til høst, hvor prisen er lavest. Det bedste er at handle med naboen. Så kan man spare både foderstoffets avance, transporten og fradraget på tørring og rens.

Bæredygtighed

Der er generelt i samfundet en øget bevidsthed om økologi og bæredygtighed. Det mærker man blandt andet hos gæster og brugere i hotel- og restaurationsbranchen.

Kari Brandsgård er direktør for Haraldskær Sinatur Hotel & Konference. Hotelkæden vil være CO2-positiv og affaldsfri senest i 2030, og det var blandt andet vejen dertil, som hun fortalte om i sit indlæg på økologikonferencen.

- Vi går langt for at nå vores mål, sagde Kari på konferencen. Blandt andet affaldssorterer og genanvender vi 72 procent, og vi måler på madspild. Vi vil kun have leveret varer én gang om ugen, og leverandørerne skal tage tom emballage med retur. Det har reduceret antallet af vareleverancer med 47 procent siden 2015.

Ikke nok i sig selv

I 2019 fik hotelkæden det økologiske spisemærke i sølv. Kari understreger dog, at økologi ikke er nok i sig selv.

- Økologi er godt, men kun hvis kvaliteten også er i orden. Økologi fylder mere og mere hos både os og gæsterne, men kvaliteten har fortsat første prioritet. Desuden prioriterer hotelkæden samarbejde med lokale producenter.

- Gæsterne finder for eksempel ikke appelsinjuice i morgenbuffeten på Haraldskær Sinatur, fortæller hun.

- Hvorfor skulle vi transportere det så langt, når vi har den bedste økologiske, danske æblemost, spørger Kari.

j

john@landbrugsyd.dk
telefon +45 21 25 19 68


Komplicerede regler for unge i landbruget

Generelt må børn under 18 år ikke beskæftige sig farlige maskiner. Patriotisk Selskab beskriver nogle af de mange regler for børn og unge i landbruget.

Sodødeligheden blev sænket med 35 procent

For at bringe sin besætnings sodødelighed ned har Hans Christian Carstensen ændret praksis, så der er indført mere overvågning af søerne. Det har været med til at sænke dødeligheden 35 procent inden for de seneste tre år.

Hold på søerne og få en nem merindtjening

Beregninger fra Velas svinekonsulenter viser, at der kan være en fortjeneste på 180-280.000 kr. om året ved at øge overlevelsen af søer med fem procent.

Russisk hvedeproduktion nedskrives

Efterhånden som den russiske hvedehøst skrider frem, har det vist sig, at udbytterne i år ikke bliver så gode, som tidligere forventet. Derfor nedskriver det russiske konsulentbureau Sovecon nu den samlede russiske hvedeproduktion for 2020.

Kommer olieprisen nogensinde op igen?

Olieprisen har fundet sig et mere stabilt leje efter måneder med voldsomme udsving. Set i forhold til februar måned, så er olieprisen dog stadig lav, og det er nu spørgsmålet, om vi nogensinde igen vil se en oliepris på niveauerne fra før coronakrisen.

Frøgræshøsten udfordret af vejret

Regn har udfordret i engrapgræs, og blæst har kostet tab i rødsvingel

- Med den nye aftale vil vi sikre sukkerroerne i Danmark

Troels Frandsen er ny formand for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked. – Nu har vi netop indgået en fornyet aftale med Nordic Sugar, der skal medvirke til at sikre den fortsatte sukkerroedyrkning i Danmark, fastslår han.
Side 1 af 1876 (37510 artikler)Prev1234567187418751876Next