Gode fremtidsudsigter for dansk økologi

Fremtiden tegner lys for dansk økologi, der dog samtidig oplever stigende pres fra udlandet, lød et af budskaberne ved en økologikonference forleden i Vejle arrangeret af Landbrugsrådgivning Syd og Syddansk Økologi

- Økologien har gode fremtidsudsigter, selv om vi mærker et øget pres fra udlandet. Det spår John Jensen, chefanalytiker og handelsrådgiver hos Agromarkets, som hjælper danske landmænd med at handle råvarer.

Han holdt et indlæg i forbindelse med en økologikonference forleden, der var arrangeret af Landbrugsrådgivning Syd og Syddansk Økologi, og blev afholdt i Food Innovation House i Vejle.

Fokus på råvarehandel

Det er ikke kun de udenlandske konkurrenter, som presser danske økologer. John Jensen kom også ind på de udfordringer, der er omkring råvarehandel.

- Handelsstrategi hæver bundlinjen. Råvarehandel er en disciplin, som de økologiske producenter generelt kan blive meget bedre til. En strategi er nødvendig, for at sikre en mere bæredygtig produktion og økonomi, konstaterede John Jensen, og tilføjede:

- Tjener du penge i dag, så er du også økolog i morgen. Økologerne kan selv gøre rigtig meget for at tjene flere penge her og nu, fastslår han. Det kræver dog, at de ændrer adfærd. For eksempel skal de ikke sælge kornet til høst, hvor prisen er lavest. Det bedste er at handle med naboen. Så kan man spare både foderstoffets avance, transporten og fradraget på tørring og rens.

Bæredygtighed

Der er generelt i samfundet en øget bevidsthed om økologi og bæredygtighed. Det mærker man blandt andet hos gæster og brugere i hotel- og restaurationsbranchen.

Kari Brandsgård er direktør for Haraldskær Sinatur Hotel & Konference. Hotelkæden vil være CO2-positiv og affaldsfri senest i 2030, og det var blandt andet vejen dertil, som hun fortalte om i sit indlæg på økologikonferencen.

- Vi går langt for at nå vores mål, sagde Kari på konferencen. Blandt andet affaldssorterer og genanvender vi 72 procent, og vi måler på madspild. Vi vil kun have leveret varer én gang om ugen, og leverandørerne skal tage tom emballage med retur. Det har reduceret antallet af vareleverancer med 47 procent siden 2015.

Ikke nok i sig selv

I 2019 fik hotelkæden det økologiske spisemærke i sølv. Kari understreger dog, at økologi ikke er nok i sig selv.

- Økologi er godt, men kun hvis kvaliteten også er i orden. Økologi fylder mere og mere hos både os og gæsterne, men kvaliteten har fortsat første prioritet. Desuden prioriterer hotelkæden samarbejde med lokale producenter.

- Gæsterne finder for eksempel ikke appelsinjuice i morgenbuffeten på Haraldskær Sinatur, fortæller hun.

- Hvorfor skulle vi transportere det så langt, når vi har den bedste økologiske, danske æblemost, spørger Kari.

j

john@landbrugsyd.dk
telefon +45 21 25 19 68


Læs også